Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

YouTube gratis zonder reclame bekijken: 4 manieren

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties

Op YouTube komen steeds vaker reclames voorbij, soms ook tijdens video’s. Irritant. Gelukkig zijn er manieren om YouTube zonder reclame te bekijken, helemaal gratis. In dit artikel noemen we vier manieren.

Lees verder na de advertentie

Wil je meer tips lezen over apps zoals YouTube? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

YouTube zonder reclame

Iedereen kijkt graag naar YouTube-video’s, maar niemand kijkt graag naar advertenties. Dit kan je zo irriteren dat je overweegt om € 11,99 per maand voor YouTube Premium te betalen, alleen maar om van deze ergernis af te komen.

kooptip

Maar er zijn verschillende goedkopere manieren (sommige zijn zelfs gratis) op YouTube te bekijken zonder reclame.

1. Het trucje met de url

Er is een eenvoudig trucje waarmee je een YouTube-video zonder reclame bekijkt. Dit werkt alleen als je een video open hebt staan in de browser, zoals Safari of Google Chrome.

  1. Klik op de adresbalk van de video die je wilt bekijken.
  2. Voeg een “-” (liggend streepje) toe na ‘yout’. De url begint dus met https://www.yout-ube.com/.
  3. Druk op Enter.

Deze methode is handig om een specifieke video vlug zonder reclame te bekijken, al heeft het ook nadelen. Niet alle video’s werken en je bekijkt de video in een andere omgeving, zonder voorgestelde video’s en reacties. Wil je YouTube altijd zonder reclame bekijken, dan werkt een extensie of AdBlocker beter.

2. Safari-extensie Vinegar

Vinegar YouTube

Dit vinden we de beste optie, maar dan moet je wel bereid zijn om eenmalig € 1,99 uit te geven. Vinegar is een Safari-extensie voor de iPhone en Mac die alle rommel van YouTube opruimt. De extensie gaat op een vernuftige manier te werk, waarbij de YouTube-speler wordt vervangen voor de ingebouwde speler van Apple. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder ondersteuning van beeld-in-beeld (ook wel Picture-in-Picture) en een betere ondersteuning voor titels.

Houd rekening met dat het advertentievrij kijken alleen werkt vanuit Safari, en dus niet via de YouTube-app. Die kun je het beste verwijderen en een Safari-snelkoppeling naar YouTube op je thuisscherm plaatsen. Dit doe je door in Safari naar YouTube te navigeren, onderin op het Deel-icoon te tikken en voor ‘Zet in beginscherm‘ te kiezen.

Wil je meer van dit soort Apple-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Adblocker voor Safari

AdGuard

Een effectieve manier om YouTube-advertenties te blokkeren, is door een adblocker te gebruiken. Er zijn verschillende opties en een van de beste is de adblocker AdGuard. Die is er voor de browser Safari en beschikbaar op zowel de iPhone als Mac.

Op de iPhone download je AdGuard in de App Store. Ga vervolgens naar ‘Instellingen>Safari>Extensies’ en zet in ieder geval de schakelaars achter ‘AdGuard’ en ‘AdGuard – Social’ aan. Dat is alles: vanaf nu zie je geen YouTube-reclame meer, al moet je de de video’s dan wel via Safari bekijken (en dus niet de YouTube-app).

Op de Mac ga je naar de website van AdGuard en download je de app. Geef tijdens het doorlopen van de stappen aan welke inhoud je wilt blokkeren en geef de app in de Systeeminstellingen de bevoegdheden die nodig zijn. Daarna zijn YouTube-advertenties ook op de Mac verleden tijd. De eerste paar weken zijn gratis, daarna vereist AdGuard een abonnement van zo’n 50 euro per jaar. Prijzig, maar goedkoper dan YouTube Premium.

4. Adblocker voor Google Chrome

Surf jij over het web met Google Chrome, in plaats van Safari? Dan is de gratis extensie Adblock voor YouTube wat je zoekt. De extensie blokkeert alle vervelende reclamespotjes en commercials, al is hij alleen beschikbaar voor desktop.

Deze adblocker werkt met een filterlijst van externe advertentiebronnen. Dus advertenties die niet uit die lijst met bronnen voorkomen, sluipen er soms doorheen. Het duurt meestal echter niet lang voordat de extensie is bijgewerkt.