Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Wordle is een hype – zo speel je het op je iPhone en Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Ken je Wordle al? Dit spelletje op het web is binnen enkele weken een wereldwijd fenomeen geworden. Het lijkt op Lingo, maar hoe speel je het nou precies? We leggen het uit en geven je tips voor een vliegende start.

Zo werkt Wordle

Zoals gezegd doet Wordle denken aan Lingo. Het doel in het spel is om met maximaal zes pogingen een vijfletterig woord te raden. Wat dat woord is, dat bepaalt de website. Na je eerste poging krijg je drie soorten aanwijzingen om je te helpen het woord re raden:

  1. Een juiste letter die op de juiste plek staat, wordt groen gemarkeerd.
  2. Een juiste letter die op de verkeerde plek staat, wordt geel gemarkeerd.
  3. Een foutieve letter die op verkeerde plek staat, wordt grijs gemarkeerd.

Je ziet dus, Wordle is heel simpel opgebouwd. Met een klein beetje Engelse taalkennis is elk woord wel te raden met aanwijzingen die je krijgt. Maar wat maakt het spel nou zo verslavend? Dat heeft alles te maken met het sociale component van Wordle.

Deel je voortgang


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Iedereen die naar Wordle gaat, krijgt hetzelfde woordraadsel te zien. Het wordt namelijk slechts een keer om de 24 uur bijgewerkt. Heel de wereld zit dus over hetzelfde woord te broeden. Nog leuker wordt het als je het woord hebt achterhaald. Dan mag je namelijk in vorm van emoji laten zien hoe veel pogingen je nodig had om het woord te raden. Dat ziet er dan als volgt uit:

Wordle 209 3/6

⬜⬜ ⬜
⬜⬜

Deze emoji-vierkantjes heb je vervolgens zo in een WhatsApp-berichtje of op je Facebook- of Twitter-tijdlijn geplaatst. En zo weet iedereen dat jij voor de Wordle vandaag slechts drie pogingen nodig had.

Tips voor Wordle

Het eerste woord dat je bij Wordle invoert, is meteen het belangrijkste. Het is slim om hier een woord te gebruiken waarin de meest voorkomende letters van de Engels taal voorkomen. En laten wij nou voor jou deze woorden hebben gezocht. Het zijn:

  1. NOTES
  2. TARES
  3. RESIN
  4. SENOR

Als je met deze woorden begint, heb je een grote kans dat je meteen heel veel letters goed hebt.

De Nederlandse versie

Inmiddels is er overigens al een Nederlandse versie van Wordle verschenen, genaamd Woordle. Dat speel je gewoon op Woordle.nl. De werkwijze is precies hetzelfde, alleen dan met Nederlandse woorden.