Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

WhatsApp overzetten van Android naar iPhone: zo werkt het

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
WhatsApp overzetten Android iPhone

WhatsApp overzetten van Android naar iPhone – moeilijk is het niet, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je moet doen en weten.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de handigste tips voor je Apple-apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

WhatsApp overzetten Android iPhone

Heb je net een nieuwe iPhone gekocht, ter vervanger van je Android? Ten eerste: gefeliciteerd met je aankoop! Ten tweede: een nieuwe telefoon is fijn, maar je oude gegevens wil je natuurlijk niet kwijt. Wachtwoorden, contactgegevens, foto’s en video’s – het liefst neem je het allemaal mee.

kooptip

Waarschijnlijk wil je ook je WhatsApp-gesprekken overzetten. Sinds 2022 kan dit: wilde je voor die tijd overstappen van Android naar iPhone, dan ging dat ten koste van je WhatsApp-geschiedenis. Maar tegenwoordig kun je die dus wél meenemen.

Ga je je WhatsApp-geschiedenis overzetten van Android naar iPhone, dan neem je heel wat gegevens mee. Het gaat om je accountgegevens, profielfoto, individuele chats, groepschats, community’s, updates in WhatsApp-kanalen, je chatgeschiedenis en instellingen. Ook media, zoals foto’s en video’s, wordt overgezet. Het enige wat je moet missen, is je belgeschiedenis, weergavenaam, en media die uit WhatsApp-kanalen komt.

WhatsApp overzetten: dit heb je nodig

WhatsApp overzetten

Voordat je kunt beginnen met het migratieproces, moeten je iPhone en Android aan een lijst met voorwaarden voldoen. Die hebben we hier op een rij gezet:

 • Je (oude) Android heeft Android OS Lollipop, SDK 21 of nieuwer, of Android 5 of nieuwer geïnstalleerd.
 • Je (nieuwe) iPhone heeft iOS 15.5 of nieuwer geïnstalleerd.
 • De app ‘Stap over op iOS‘ staat op je Android-toestel. Die vind je in de Play Store.
 • Je (nieuwe) iPhone heeft versie 2.22.10.70 of nieuwer van WhatsApp.
 • Je (oude) Android heeft versie 2.22.7.74 of nieuwer van WhatsApp.
 • Het telefoonnummer van je (oude) Android gebruik je nu voor je (nieuwe) iPhone.
 • De iPhone heeft de standaardinstellingen of is teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Alleen dan is hij compatibel met de Stap over op iOS-app.
 • Beide telefoons zijn aangesloten op stroom.
 • Beide telefoons zitten op hetzelfde wifinetwerk.

Kun je nog niet alles in dit lijstje afvinken? Breng daar dan eerst verandering in. In sommige gevallen lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat je Android te oud is voor de nodige versie van WhatsApp. Helaas is WhatsApp overzetten van Android naar iPhone dan niet mogelijk.

WhatsApp-geschiedenis overzetten

WhatsApp verwijderen

De voorbereiding heb je, nu kun je echt beginnen met WhatsApp overzetten van Android naar iPhone. Daarvoor voer je de volgende stappen uit:

 1. Maak eerst een back-up van WhatsApp op je Android. Open hiervoor de app, tik rechtsboven op de drie puntjes, en kies ‘Instellingen’. Ga daarna naar ‘Chats>Back-up van chats>Back-up maken’.
 2. Open nu de Stap over op iOS-app op je Android-telefoon. Volg hier de stappen op het scherm.
 3. Start je nieuwe iPhone op. Let op: volg de instructies op het scherm, maar kies tijdens het configureren voor ‘Zet gegevens over van Android’ zodra dit in beeld verschijnt.
 4. Mogelijk zie je nu een code op je iPhone. Zo ja, vul die dan in op je Android. Volg nu weer de stappen op het scherm.
 5. Je belandt op je Android nu bij het scherm ‘Gegevensoverdracht’. Hier zie je onderin de optie ‘WhatsApp’ staan: selecteer deze.
 6. Tik op je Android op ‘Starten’. WhatsApp zal zich nu voorbereiden op het exporteren van je gegevens.
 7. Tik nu op ‘Volgende’. Je Android keert weer terug naar de app Stap over op iOS.
 8. Tik op ‘Doorgaan’: je gegevens worden nu overgezet naar je iPhone. Volg hier de stappen op het scherm om de configuratie te voltooien. Je Android kun je nu negeren.
 9. Navigeer op je iPhone naar de App Store, zoek naar WhatsApp en installeer de app.
 10. Open WhatsApp: log in met hetzelfde nummer dat je gebruikte voor je Android-telefoon.
 11. Tik op ‘Start’ wanneer dit in beeld verschijnt. Je WhatsApp-gegevens worden nu overgezet.
 12. Volg de stappen op het scherm om het migratieproces af te ronden.

Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd, ben je nu klaar met WhatsApp overzetten van Android naar iPhone. Deze gegevens worden overigens nog niet direct na de migratie opgeslagen in de cloud: daarvoor moet je eerst een reservekopie in iCloud maken. We raden dan ook aan om dit zo snel mogelijk te doen.

Verder kan WhatsApp zelf niet de gegevens zien je die zojuist hebt overgezet. Bovendien blijven de WhatsApp-gegevens gewoon op je Android-telefoon staan, mits je de app niet verwijdert of je telefoon wist. De kans is dus zeer klein dat er tijdens de migratie iets fout gaat.

WhatsApp overzetten iPhone Android

WhatsApp berichten verwijderen

Heb je later toch spijt van je iPhone, en wil je terug naar Android? Gelukkig kun je ook WhatsApp overzetten van iPhone naar Android. Daarvoor heb je wel een Android 12-toestel nodig, zoals een Google Pixel of Samsung-telefoon. En je gaat ook wat anders te werk:

 1. Werk je Android en iPhone bij naar de nieuwste versies van hun software.
 2. Werk ook WhatsApp bij naar de nieuwste versie. Zorg er ook voor dat je een back-up van je recente chatgeschiedenis hebt gemaakt.
 3. Verbindt de toestellen met elkaar met een Lightning-naar-usb-c-kabel of usb-c-naar-usb-c-kabel.
 4. Pak je iPhone erbij en open hier WhatsApp.
 5. Ga hier naar ‘Instellingen’, kies ‘Chats’ en daarna ‘Verplaats naar Android’.
 6. Kies nu ‘Start’: de app bereidt zich nu voor op het overzetten van je WhatsApp-geschiedenis. Volg daarna de instructies op je iPhone.
 7. Open WhatsApp op je Android-telefoon: voer hier het nummer in dat je ook op je iPhone gebruikte. Volg daarna weer de instructies op het scherm.
 8. Je Android haalt je WhatsApp-geschiedenis op. Dat was het al!