Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo kun je een wazige foto scherp maken

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Wazige foto scherp maken

Je denkt een geweldige reeks foto’s geschoten te hebben, maar wanneer je ze bekijkt op de Mac blijkt de helft onscherp te zijn. En of het nou kwam door bewegings-onscherpte, verkeerde camera-instellingen, een besmeurde lens of een bewogen camera; de schade lijkt onomkeerbaar. Toch vallen de foto’s misschien nog te redden. Dankzij een paar bewerkingsopties van de Mac-app Foto’s (het werkt met macOS High Sierra en nieuwer) kun je een wazige foto scherper maken.

Lees verder na de advertentie

Deze workshop komt uit iCreate:

1. Foto importeren

Wazige foto scherp maken

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Open Foto’s. Staat de foto nog niet in de bibliotheek, importeer hem dan via Cmd+Shift+i. Selecteer de foto en klik op ‘Bekijk voor import’. Klik dubbel op de gekozen foto en kies ‘Bewerk’.

2. Zoom in op de foto

Wazige foto scherp maken

Gebruik de slider linksboven om te zoomen, of gebruik Cmd+plus (met Cmd+min zoom je uit). Zoom goed in op het gezicht, zodat je de details van de foto duidelijk in beeld brengt.

3. Wazige foto scherp maken

Wazige foto scherp maken

In het paneel rechts vind je de functie ‘Scherper’. Plaats de muiscursor op deze functie en klik op ‘Auto’. Je laat Foto’s nu automatisch de wazige foto scherp maken.

4. Het verschil zien

Wazige foto scherp maken

Vink de blauwe knop aan en uit om het verschil te zien. De ‘Auto’-knop brengt een heel subtiele verandering aan, dus waarschijnlijk wil je de foto nog verder verscherpen.

5. Foto scherper maken

Wazige foto scherp maken

Klik op het driehoekje voor ‘Scherper’; je krijgt nu meer opties. De belangrijkste regelaar is Randen. Die bepaalt het contrast tussen pixels, waardoor je de foto scherper laat ogen.

6. Te korrelig

Wazige foto scherp maken

Sleep de regelaar ‘Randen’ helemaal naar rechts. Hierdoor lijkt je foto een stuk scherper, al kan het de foto ook korrelig maken. Dit verfijnen we via de twee andere regelaars.

7. Intensiteit van de randen

Wazige foto scherp maken

Met de regelaar ‘Intensiteit’ bepaal je de intensiteit van de verscherpte randen. Sleep de regelaar naar links als de foto korrelig is geworden, of naar rechts als hij nog meer scherpte kan gebruiken.

8. Afname

Wazige foto scherp maken

Met ‘Afname’ regel je de sterkte van de regelaars ‘Intensiteit’ en ‘Randen’. Klinkt tegenstrijdig, maar hoe hoger je de waarde van ‘Afname’ zet, hoe meer je het verscherpingseffect versterkt.

9. Definitie en details

Wazige foto scherp maken

Klap tot slot de optie ‘Definitie’ open. De regelaar ‘Hoeveelheid’ vergroot het contrast van de middentonen in je afbeeldingen, waardoor de details nog meer tot leven komen.