Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo sluit je een externe videokaart (eGPU) aan op je Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
eGPU macOS


Lees verder na de advertentie

Met een externe videokaart geef je je Mac grafische superkrachten. Wat je daar precies aan hebt, lees je in ons verhaal ‘Dit moet je weten over het gebruik van een externe videokaart (eGPU) op je Mac‘. In deze workshop laten we je zien hoe een eGPU aansluit op je Mac.

Dit heb je nodig

Er zijn een aantal voorwaarden om een externe videokaart op je Mac te gebruiken.

  1. Je hebt een Mac met een Thunderbolt 3-aansluiting (op een 13-inch MacBook Pro moet je overigens per se de aansluiting aan de linkerkant gebruiken).
  2. Je hebt een dock voor de videokaart.
  3. Je hebt een recente grafische kaart van AMD. Welke je kunt gebruiken, vind je in dit handige overzicht. In dit supportdocument van Apple lees je tevens nog meer info over het gebruik van een externe videokaart

Dit hebben wij gebruikt

Voor onze workshop hebben we een opstelling met een MacBook Pro 15-inch (2016) genomen. Daar hebben we de Asus XG Station Pro op aangesloten. Dit dock voor externe grafische kaarten is het mooiste dat op dit moment te koop is. Een chique aluminium behuizing met afgeronde randen zoals je die kent van de iPhone SE. Zelfs de naam van de kleur (‘Space Grey’) geeft duidelijk aan welke doelgroep Asus op het oog heeft.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

XG Station

Als grafische kaart hebben we de AMD Radeon RX Vega64 (in de variant ROG Strix-variant van Asus) gekozen, die ook in de duurste variant van de iMac Pro wordt gebruikt. Het is echter niet per se nodig om zo’n krachtige (en dus dure) kaart te gebruiken. Een AMD Radeon RX 580 is iets langzamer, maar kost ook ‘maar’ 419 euro. Het blijft echter een duur grapje, maar daar krijg je ook wat voor terug: een Mac met grafische superkrachten.

1. Schroefjes

Verwijder allereerst de twee schroefjes aan de achterkant van de XG Station Pro. Hierdoor kun je de vergrendeling van de behuizing opheffen en een klepje openen waar je straks de videokaart mee fixeert.

2. Behuizing openen

Haal eerst de bovenkant van het dock af (eerst schuiven, dan trekken) en daarna het linker zijpaneel (daar waar geen ventilatoren zitten). Op deze manier heb je genoeg ruimte om de grafische kaart in te bouwen.

3. Videokaart

Doe de interne zwarte stroomkabels opzij en steek de grafische kaart in het sleufje. Hij past maar op één manier, dus je kunt vrijwel niets fout doen. Sluit daarna de zwarte stroomkabels aan op de videokaart.

4. Alles weer dicht

Zet nu de grafische kaart aan de achterkant van het dock met twee extra schroefjes vast. Sluit daarna het klepje, zet het zijpaneel terug en vervolgens de bovenkant. Draai daarna de twee schroefjes uit stap 1 weer vast.

5. eGPU aansluiten

Sluit alle kabels (voeding, extern beeldscherm en Thunderbolt 3) aan op het dock, schakel het in en verbind het met je Mac. Daar verschijnt een nieuw icoontje in de menubalk dat aangeeft dat je een eGPU gebruikt.

6. Hoofdscherm

Open ten slotte ‘Systeemvoorkeuren>Beeldschermen>Rangschikking’ en sleep de witte menubalk naar het externe scherm zodat dat je hoofddisplay wordt. Nu ben je klaar, dus slinger de veeleisende applicaties maar aan!

Dit artikel is afkomstig uit iCreate 98.