Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 167Maak jouw Mac nóg sneller 🚀
iCreate 167

Lees verder onder de advertentie

Signal versus WhatsApp: dit zijn de verschillen

Auteur: Sheilla Rutten
0 reacties

WhatsApp is al jaren de meest populaire berichtenapp is, maar Signal wint de laatste tijd steeds meer terrein als alternatief. Waarom stapt iedereen over? Waarom zou jij dat moeten overwegen? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten alles voor je op een rij!

Lees verder onder de advertentie

Signal versus WhatsApp: welke is beter voor jouw privacy?

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

De afgelopen jaren zijn Signal en WhatsApp veelbesproken berichtenapps als het gaat om privacy en beveiliging. Beide apps maken gebruik van end-to-end-encryptie, zodat persoonlijke berichten en oproepen alleen zichtbaar zijn voor de verzender en ontvanger. Toch zijn er subtiele, maar belangrijke verschillen in functionaliteit en gebruikerservaring. Voor sommige gebruikers zelfs reden genoeg om WhatsApp in te ruilen voor Signal. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen beide apps.

Waarom stappen mensen over van WhatsApp naar Signal?

Steeds meer mensen zeggen WhatsApp vaarwel en maken de sprong naar Signal, vooral uit zorgen over privacy en vertrouwen. Dat begon in 2021, toen WhatsApp zijn nieuwe privacybeleid lanceerde waardoor meer gebruikersdata bij Facebook (nu Meta) zou belanden. Dat wakkerde de angst aan dat persoonlijke gegevens voor advertenties zouden worden ingezet, met als gevolg een massale overstap naar alternatieven zoals Signal en Telegram.

Maar het gaat om meer dan alleen WhatsApp. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de macht van techgiganten en hoeveel persoonlijke data er wordt verzameld. Dat sommige grote techbedrijven zich achter Trump scharen, maakt de twijfel alleen maar groter. Signal springt hierop in als het onafhankelijke alternatief, waar privacy écht vooropstaat – geen advertenties, geen onnodige dataverzameling.

Ook Meta zelf doet weinig om argwaan weg te nemen. Zo besloot CEO Mark Zuckerberg onlangs te stoppen met factchecken op Facebook, wat vragen oproept over de betrouwbaarheid van Meta’s platforms. Dit soort ontwikkelingen versterkt bij veel gebruikers het gevoel dat het tijd is om over te stappen naar een betere optie: Signal.

Belangrijkste verschillen tussen Signal en WhatsApp

WhatsAppSignal
EigenaarschapEigendom van Meta Platforms (Facebook) sinds 2014​. Onderdeel van een Big Tech-bedrijf dat inkomsten genereert door middel van advertenties.Ontwikkeld door Signal Foundation (non-profit stichting opgericht door Moxie Marlinspike en WhatsApp-medeoprichter Brian Acton)​. Geen commercieel belang; gefinancierd door donaties.
End-to-end-encryptieJa, standaard voor alle berichten en oproepen (Signal-protocol). Gesprekken zijn versleuteld, maar de metadata niet.Ja, standaard voor alle berichten en oproepen (Signal-protocol).
Metadata & privacyVeel metadata: legt vast met wie, waar, wanneer en hoe vaak je communiceert. Deze data wordt gebruikt om een profiel op te bouwen en gedeeld met moederbedrijf Meta. Hoewel WhatsApp stelt dat metadata niet voor reclamedoeleinden wordt gebruikt, is dit niet te verifiëren.Minimale metadata: verzamelt nauwelijks gebruikersgegevens; alleen wat technisch noodzakelijk is. Signal verbergt zelfs metadata via technieken als nummerverberging. Geen profilering.
Open sourceNee. De code van WhatsApp is niet openbaar, externe ontwikkelaars kunnen niet verifiëren hoe gegevens verwerkt worden​. Alleen het onderliggende encryptieprotocol is bekend.Ja. De broncode van de app en het encryptieprotocol is openbaar en controleerbaar, wat transparantie en vertrouwen biedt​.
GebruikersbasisMeer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd​ – verreweg de populairste berichtenapp, met ongeveer 13,5 miljoen gebruikers in Nederland​. Vrijwel iedereen zit erop, wat communiceren erg laagdrempelig maakt.Meer dan 70 miljoen gebruikers wereldwijd (2024) – relatief klein maar groeiend, met ongeveer 1 miljoen in Nederland. Community is vooral privacygericht. Je zult naast Signal nog andere apps nodig hebben om iedereen te bereiken​.
GebruiksgemakZeer gebruiksvriendelijk en bekend bij het grote publiek. Biedt naast kernfuncties extra sociale toevoegingen (zoals live locatie delen, veel stickers en GIFs). Door de grote gebruikersgroep vaak de meest handige keuze voor alledaags contact.Intuïtieve app met vergelijkbare interface en functies als WhatsApp (een overstap vergt nauwelijks gewenning)​.
Meer focus op privacy: online-status en ‘laatst gezien’ bijvoorbeeld niet zichtbaar.
GroepsfunctionaliteitGroepsgesprekken tot 1024 leden​. Biedt WhatsApp communities: groepen clusteren onder één overkoepelende structuur met aankondigingenkanaal.Groepsgesprekken tot 1000 leden​. Geen speciale communityfunctie zoals WhatsApp die heeft.
Bellen & videobellenVoice- en videobellen beschikbaar. Groepsoproepen tot 32 personen tegelijk​. Beeldkwaliteit en stabiliteit vergelijkbaar met Signal.Voice- en videobellen beschikbaar. Groepsoproepen tot 50 personen tegelijk​. Oproepen worden via Signal-server omgeleid voor extra privacy.
PlatformondersteuningAndroid, iOS (geen aparte iPad-app beschikbaar​) en de browserversie WhatsApp Web. Je kunt tot vier apparaten koppelen aan één telefoonnummer.Android, iOS (ook iPad), macOS, Windows en Linux. Je kunt tot vijf apparaten koppelen aan één telefoonnummer.

Voordelen van Signal

Overstappen van whatsapp naar signal

Zoals hierboven wordt samengevat, heeft Signal een sterke focus op privacy. Maar wat zijn de voor- en nadelen? Hier een overzicht:

  • End-to-end-encryptie voor alle communicatie
  • Minimale dataverzameling – Signal slaat vrijwel geen metadata over zijn gebruikers op
  • Geen advertenties of tracking – non-profit model gefinancierd door donaties
  • Volledig open source – transparant en controleerbaar door onafhankelijke experts
  • Extra privacyfuncties zoals verdwijnende berichten en nummerverberging
  • Beschikbaar op meerdere platformen: iOS, macOS, Android, Windows en Linux

Nadelen van Signal

  • Kleinere gebruikersgroep – minder mensen gebruiken het, dus je zult ook andere berichtenapps moeten gebruiken
  • Geen cloudback-up op de iPhone (bewust weggelaten uit privacy-oogpunt), waardoor je chatgeschiedenis niet automatisch kan worden hersteld bij verlies
  • Beperkt in inlogfuncties – geen integratie met andere platforms
  • Minder geavanceerde groepsopties dan WhatsApp

Voordelen van WhatsApp

Of moet je toch voor WhatsApp kiezen? Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen op een rij:

  • Zeer grote gebruikersbasis – bijna iedereen gebruikt het
  • Gebruiksvriendelijk en bekend bij het grote publiek
  • End-to-end-encryptie
  • Veel sociale functies en mogelijkheid voor communities
  • Cloudback-up mogelijk via iCloud of Google Drive

Nadelen van WhatsApp

  • Eigendom van Meta (Facebook) – vertrouwen is laag bij privacybewuste gebruikers
  • Verzamelt veel metadata, zoals wie je contacten zijn, wanneer je berichten verstuurt, apparaatinfo, enzovoort
  • Niet open source – code is niet controleerbaar door derden
  • Minder transparantie over hoe data exact verwerkt en gedeeld wordt
  • Advertentie-integratie in de toekomst mogelijk, gezien het verdienmodel van Meta

Signal versus WhatsApp: conclusie

Signal is een uitstekende keuze voor mensen die privacy en beveiliging hoog in het vaandel hebben staan, maar het heeft wel enkele nadelen in vergelijking met WhatsApp, vooral als het gaat om gebruiksgemak. Het hangt allemaal af van jouw prioriteiten: als privacy het belangrijkste voor je is, is Signal de beste keuze; als je meer functies en een grotere gebruikersbasis prettiger vindt, is WhatsApp wellicht de betere optie.