Terug naar WhatsApp privacyregels: is je privacy nog wel beschermd?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

WhatsApp privacyregels: is je privacy nog wel beschermd?

Door Koen van Ekeren17 mei 2021 12:212 min. leestijd1

WhatsApp voerde dit weekend een omstreden update uit van het privacybeleid. Die maakt het voor de berichtendienst mogelijk om meer data te delen met moederbedrijf Facebook. Moeten we ons zorgen maken over onze WhatsApp privacy, of is de ophef overtrokken?

WhatsApp-privacy

Privacy WhatsApp

De nieuwe privacyregels stellen WhatsApp in staat om meer gegevens met Facebook te delen. Het koppelen van data doet het bedrijf al langer. De berichtendienst deelt bijvoorbeeld bepaalde metadata, zoals naar wie je de berichten stuurt en hoe lang je online bent. De berichten zelf blijven wel privé en zijn geëncrypteerd.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De nieuwe privacywet maakt het voor WhatsApp mogelijk om meer gegevens met Facebook te delen. De nieuwe regels hebben volgens WhatsApp alleen effect op bedrijfsaccounts. Zo wordt het voor bedrijven gemakkelijker om met klanten te communiceren. Deze gegevens mogen de bedrijven gebruiken om gericht te adverteren.

Het zijn geen spannende veranderingen. Sterker nog: in Europa gelden de regels niet. Dit heeft te maken met de zeer strenge privacyregelgeving van de Europese Unie. In 2017 gaf de EU Facebook al een boete van 110 miljoen euro vanwege een datadeling tussen Facebook en WhatsApp. Dat wil de het bedrijf van Zuckerberg niet nog een keer meemaken.

Controversieel

In Nederland en België verandert er dus (nog) niets, maar de ophef is niet vreemd. Er bestaan veel zorgen over de hoeveelheid data die WhatsApp deelt met Facebook. De berichtendienst heeft altijd tegen zijn gebruikers gezegd dat hun data niet wordt gedeeld, maar meermaals kwamen er privacyschendingen aan het licht waaruit blijkt dat WhatsApp wél gebruikersgegevens blijkt te koppelen.

Bovendien zijn de nieuwe regels controversieel vanwege de manier waarop het bedrijf het reglement probeert door te drukken. Accepteer je de voorwaarden niet, dan kun je chats in WhatsApp na een aantal weken niet meer zien. De enige manier om nog op een bericht te reageren, is via een notificatie. Wacht je daarna nog weken met het accepteren van de WhatsApp privacyregels, dan ontvang je zelfs geen berichten of oproepen meer.

Je kunt dus weigeren, maar dat betekent dat je de app niet meer kunt gebruiken. En of dat een serieuze optie is, met alle familieleden en vrienden die enkel WhatsApp gebruiken? Mocht je het wel overwegen, neem dan een kijkje naar de WhatsApp alternatieven.

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
De Fiets
Lezer
De Fiets

Lijkt mij ideaal de zelfsterfconstructie van Whatsapp. Dus ik accepteer de voorwaarden niet en ben benieuwd.