Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

WhatsApp privacyregels: is je privacy nog wel beschermd?

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
WhatsApp-privacy


Lees verder na de advertentie

WhatsApp voerde dit weekend een omstreden update uit van het privacybeleid. Die maakt het voor de berichtendienst mogelijk om meer data te delen met moederbedrijf Facebook. Moeten we ons zorgen maken over onze WhatsApp privacy, of is de ophef overtrokken?

Privacy WhatsApp

De nieuwe privacyregels stellen WhatsApp in staat om meer gegevens met Facebook te delen. Het koppelen van data doet het bedrijf al langer. De berichtendienst deelt bijvoorbeeld bepaalde metadata, zoals naar wie je de berichten stuurt en hoe lang je online bent. De berichten zelf blijven wel priv√© en zijn ge√ęncrypteerd.

De nieuwe privacywet maakt het voor WhatsApp mogelijk om meer gegevens met Facebook te delen. De nieuwe regels hebben volgens WhatsApp alleen effect op bedrijfsaccounts. Zo wordt het voor bedrijven gemakkelijker om met klanten te communiceren. Deze gegevens mogen de bedrijven gebruiken om gericht te adverteren.

Het zijn geen spannende veranderingen. Sterker nog: in Europa gelden de regels niet. Dit heeft te maken met de zeer strenge privacyregelgeving van de Europese Unie. In 2017 gaf de EU Facebook al een boete van 110 miljoen euro vanwege een datadeling tussen Facebook en WhatsApp. Dat wil de het bedrijf van Zuckerberg niet nog een keer meemaken.

Controversieel


kooptip

In Nederland en Belgi√ę verandert er dus (nog) niets, maar de ophef is niet vreemd. Er bestaan veel zorgen over de hoeveelheid data die WhatsApp deelt met Facebook. De berichtendienst heeft altijd tegen zijn gebruikers gezegd dat hun data niet wordt gedeeld, maar meermaals kwamen er privacyschendingen aan het licht waaruit blijkt dat WhatsApp w√©l gebruikersgegevens blijkt te koppelen.

Bovendien zijn de nieuwe regels controversieel vanwege de manier waarop het bedrijf het reglement probeert door te drukken. Accepteer je de voorwaarden niet, dan kun je chats in WhatsApp na een aantal weken niet meer zien. De enige manier om nog op een bericht te reageren, is via een notificatie. Wacht je daarna nog weken met het accepteren van de WhatsApp privacyregels, dan ontvang je zelfs geen berichten of oproepen meer.

Je kunt dus weigeren, maar dat betekent dat je de app niet meer kunt gebruiken. En of dat een serieuze optie is, met alle familieleden en vrienden die enkel WhatsApp gebruiken? Mocht je het wel overwegen, neem dan een kijkje naar de WhatsApp alternatieven.