Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo voorkom je deze zomer hoge roamingkosten op je iPhone

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone roaming

Ga je op vakantie buiten de EU? Dan kunnen de kosten van roaming op je iPhone flink oplopen: zo voorkom je dat.

Lees verder na de advertentie

Roaming op iPhone

Hoewel Neelie Kroes flink heeft gestreden zodat we in de EU helemaal af zijn van roamingkosten, zijn er nog genoeg landen waar je flink extra betaalt voor het gebruik van mobiele data. En dat kan toch voor een nare verrassing zorgen bij je eerste telefoonrekening na een vakantie.

Gelukkig kun je gemakkelijk voorkomen dat je vakantiegeld via je iPhone uit je portemonnee stroomt, en tegelijkertijd tóch toegang krijgen tot internet in het buitenland. Zo zit dat.

Buitenlandbundel

kooptip

De meeste providers bieden zogenaamde buitenlandbundels. Hiermee krijg je voor een vast bedrag een bepaald aantal megabytes, belminuten en sms’jes die je kunt verstoken buiten de EU. Dit is doorgaans véél voordeliger dan de standaardtarieven, die soms oplopen tot meerdere euro’s(!) per MB. Een paar voorbeelden:

  • KPN
    KPN biedt extra bundels voor het buitenland, en werkt hierbij met voordeellanden en supervoordeellanden. Hier zijn de tarieven extra aantrekkelijk, zoals 2 GB data voor € 19,99. Ook fijn: je krijgt hierbij Bescherming Internetkosten, oftewel, als je bundel op is stopt je verbinding direct. Op de site van KPN zie je of jouw bestemming een voordeelland is, en wat de tarieven zijn.
  • Vodafone
    Vodafone werkt met ‘Alles in 1 Wereld’-bundels. De standaardbundel is € 5 voor 30 MB, 30 belminuten en 30 sms’jes. Er is ook een XL-bundel voor € 8,50, waarbij je 100 MB, 100 belminuten en 100 sms’jes krijgt. Je leest er meer over op de site van Vodafone.
  • T-Mobile
    T-Mobile werkt met verschillende zones waarvoor je Travel & Surf-bundels kunt afsluiten. In de goedkoopste zone, zone 1, betaal je € 24,99 per 2000 MB. Kijk je echter naar zone 3, dan betaal je al € 59,99 per 500 MB. Op de site van T-Mobile vind je alle tarieven per land.

Toch te duur? Zet roaming uit!

Vind je de buitenlandbundels te prijzig, of heb je er sowieso wel vrede mee om gewoon te verbinden met wifi wanneer het kan? Dan moet je roaming handmatig uitschakelen: doe je dit niet, dan betaal je het hoge standaardtarief voor roaming. Je zet roaming uit via Instellingen, onder ‘Mobiel netwerk>Opties mobiele data>Dataroaming’.

Roaming iPhone automatisch uitschakelen

Je kunt ook automatiseren dat je mobiele data wordt uitgeschakeld als je de EU verlaat. Open hiervoor de Opdrachten-app, en tik op ‘Automatisering>Plus-teken>Persoonlijke automatisering>Vertrek’.

Kies hier Gadheim als locatie (het midden van de EU), en verander de cirkel rondom de locatie tot zo’n 2000 kilometer. Tik dan op ‘Volgende>Voeg taak toe’ en zoek hier de taak ‘Stel mobiele data in’. Zet deze op ‘Zet mobiele data uit’ en rond je opdracht af.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!