Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dataroaming op de iPhone: moet het aan of uit?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
dataroaming iPhone aan of uit

Dataroaming is een term die je vast weleens hebt gehoord, maar wat betekent het precies? En moet je de optie op je iPhone aan of uit zetten als je naar het buitenland gaat, of in Nederland bent? In dit artikel leggen we uit of roaming aan of uit moet.

Lees verder na de advertentie

Wat is roaming?

Dataroaming betekent dat je gebruikmaakt van het mobiele netwerk van een andere provider dan je eigen provider. Dit kan gebeuren als je naar een ander land reist. Je kunt dan nog steeds internetten, bellen en sms’en via het netwerk van een andere provider. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen, tenzij je in de EU bent.

Moet dataroaming aan of uit in het buitenland?

Als je naar het buitenland gaat, wil je vast weten of dataroaming aan of uit moet op je iPhone. Dit hangt af van de bestemming waar je naartoe gaat: naar de Europese Unie (EU) of erbuiten.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Dataroaming in de Europese Unie: aan

Sinds 2017 kun je binnen de Europese Unie (EU) zonder extra kosten roamen, wat betekent dat je gebruik kunt maken van je eigen bundel in andere EU-landen. Je betaalt dus niets extra. Hiervoor moet je dataroaming eerst activeren. Dat doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Kies voor ‘Mobiel netwerk>Opties mobiele data’;
 3. Zet de schakelaar achter ‘Dataroaming’ op groen.

Verder kun je gratis roamen in onder meer IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk, ondanks dat deze landen niet bij de EU horen.

Dataroaming buiten Europese Unie: uit

Als je buiten de EU reist, is het verstandig om dataroaming uit te zetten op je iPhone. De tarieven voor roaming buiten de EU kunnen erg hoog zijn en leiden tot onaangename verrassingen op je telefoonrekening. Je kunt dan beter gebruikmaken van wifi-netwerken of een lokale simkaart kopen om te internetten in het buitenland.

Ook op Aruba en Curaçao kun je dataroaming beter uitschakelen. De eilanden horen dan wel bij het Koninkrijk der Nederlanden, maar je kunt er niet gebruikmaken van je eigen bundel.

Zo kun je dataroaming uitzetten:

 1. Open de Instellingen-app;
 2. Kies voor ‘Mobiel netwerk>Opties mobiele data’;
 3. Zet de optie ‘Dataroaming’ op grijs.

Wil je meer van dit soort iPhone-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat kost dataroaming buiten de EU?

Buiten de EU kunnen de roamingkosten flink oplopen, maar sinds een paar jaar is er een wet die de consument in bescherming neemt. Heb je 60 euro aan kosten gemaakt voor roamen in het buitenland? Dan stopt het internet vanzelf. Zo kan de rekening nooit hoger worden dan 60 euro.

Wil je toch langer internetten, dan moet je bij je provider handmatig een optie activeren om langer gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Je kunt dan onbeperkt internetten buiten de EU, maar dit kan erg duur uitvallen. Verstandiger is het om een lokale simkaart te kopen, of een buitenlandbundel te nemen.

Dataroaming met Saily

Zoek je naar een goedkope manier om te kunnen internetten in het buitenland? Het is een optie om dan gebruik te maken van de dienst Saily. Dit werkt simpel: je kiest daar een data-abonnement voor je bestemming en activeert de eSIM (een digitale simkaart) via een app. Zo heb je bij aankomst meteen toegang tot internet.

Het voordeel van Saily is dat je geen lokale simkaarten meer hoeft te kopen en dat je vaak goedkoper uit bent dan je via je provider zou betalen. De prijs hangt af van hoeveel data je kiest en je bestemming. De exacte prijzen zijn te vinden via de website van Saily.

Buitenlandbundels

Ga je reizen buiten de EU, maar wil je kunnen roamen? Dan is een buitenlandbundel een optie. Hiermee krijg je voor een vast bedrag een bepaald aantal megabytes, belminuten en sms’jes die je kunt inzetten buiten de EU. Dit zijn een paar voorbeelden:

 • KPN presenteert aanvullende bundels voor internationaal gebruik en hanteert daarbij onderscheid tussen voordeellanden en supervoordeellanden. Binnen deze landen gelden zeer aantrekkelijke tarieven, bijvoorbeeld 2 GB aan data voor € 19,99. Je krijgt ook Bescherming Internetkosten, wat inhoudt dat je verbinding onmiddellijk wordt stopgezet zodra je bundel is verbruikt. Op de KPN-website kun je zien of jouw reisbestemming als voordeelland wordt beschouwd en wat de specifieke tarieven zijn.
 • Vodafone hanteert ‘Alles in 1 Wereld’-bundels voor internationaal gebruik. De standaardbundel kost € 5 en biedt 30 MB aan data, 30 belminuten en 30 sms’jes. Voor € 8,50 is er ook een XL-bundel beschikbaar, waarmee je 100 MB, 100 belminuten en 100 sms’jes ontvangt. Gedetailleerde informatie hierover is te vinden op de Vodafone-website.
 • Odido biedt een speciale bundel aan: ‘Internet op reis’. Dit kun je alleen activeren als je in het buitenland bent. Je krijgt dan een sms’je met een link waarmee je het activeert. Hoeveel je betaalt, hangt af van de zone waar je bent. Meer informatie vind je op de Internet Op Reis-pagina van Odido.

Moet dataroaming aan of uit in Nederland?

Dataroaming is alleen relevant als je in het buitenland bent. Heb je de optie in Nederland aan staan, dan brengt dat dus geen extra kosten met zich mee. Voor wie dichtbij de grens woont of werkt kan het handig zijn om de optie aan te laten. Zo kun je ook je internetbundel gebruiken als je even in België of Duitsland bent.

Dataroaming aanzetten op de iPhone

Dataroaming iPhone

Wil je dataroaming op je iPhone aanzetten, zodat je in het buitenland het internet op kunt? Zo doe je dat:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’.
 3. Selecteer ‘Opties mobiele data’.
 4. Activeer ‘Dataroaming’.

Wil je dataroaming juist uitzetten, dan zet je de schakelaar achter ‘Dataroaming’ op grijs.