Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 13: Sneller en foutloos typen met het QuickType-toetsenbord

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Quicktype toetsenbord


Lees verder na de advertentie

iOS 13 en iPadOS zijn uit. Een van de fijnste nieuwe functies is het QuickType-toetsenbord: die voorspelt de woorden die jij wilt gaan typen, zodat je ze zelf niet helemaal hoeft uit te spellen.

Sneller typen met QuickType

QuickType bestaat als sinds iOS 8 (!) voor de Engelse taal en werkt nu eindelijk ook in het Nederlands. Zodra je enkele letters typt, verschijnen bovenaan het toetsenbord voorspellende suggesties. Tik erop en ze worden meteen toegevoegd aan je tekst. Zo kun je dus veel sneller typen dan voorheen. En vooral bij lange woorden scheelt het nogal wat tikfoutjes.

De suggesties zijn slim en worden na verloop van tijd nóg slimmer. Zo krijg je in een chat met een vriend in Berichten andere suggesties dan in een zakelijke mail aan je baas. En hoe vaker je typt en gebruikmaakt van QuickType, hoe accurater de suggesties zijn. Je iPhone leert jouw woordgebruik beetje bij beetje kennen. Soms staan er al hele frases klaar voor je nog voordat je een letter getikt hebt, en je zult merken dat ook namen van personen worden opgenomen in het vocabulaire.

Eén minpuntje: het vocabulaire blijft beperkt tot één en hetzelfde apparaat. Er is geen synchronisatie via iCloud met bijvoorbeeld je iPad en Mac.

QuickType iPhone instellen


kooptip

QuickType iPhone instellen

Verschijnen de suggesties maar niet boven het toetsenbord? Of verschijnen ze wel, maar vind je het eigenlijk irritant? Zo schakel je het QuickType-toetsenbord in of uit:

  • Open Instellingen.
  • Ga naar ‘Algemeen>Toetsenbord’.
  • Zet de schakelaar achter ‘Suggesties’ om.

En hoe werkt het nieuwe swipe-toetsenbord?

Apple kondigde voor iOS 13 en iPadOS ook een swipetoetsenbord aan waarbij je van letter naar letter veegt om supersnel te typen. Ook een functie waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Hiernaar zul je echter tevergeefs zoeken: het swipe-toetsenbord is op dit moment niet beschikbaar voor het Nederlands. Op dit moment is ook niet duidelijk of en wanneer dat wel het geval is.