Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Opstartschijf macOS Big Sur maken

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Donderdagavond 12 november komt macOS Big Sur uit. Wil je updaten naar macOS Big Sur? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac meteen een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS Big Sur nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Big Sur op meerdere Macs wilt installeren. In deze workshop lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 16 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 16 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

Opstartschijf met installatie macOS Big Sur

  1. Download de installatie van macOS Big Sur via ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’. Deze update verschijnt op donderdagavond 12 november.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘BigSur’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van macOS Big Sur is nu opgeslagen in de map Apps.
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het getal aan het begin uiteraard. De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install macOS Big Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/BigSur --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Install media now available …’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Big Sur opstartschijf

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS Big Sur. Herstart de Mac en houd de Option-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van macOS Big Sur wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS Big Sur uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!