Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook batterij snel leeg? Dit kun je doen!

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
MacBook aan de lader


Lees verder na de advertentie

De batterij van de MacBook wordt beter en beter – recente modellen hebben een accu die ongeveer 10 uur meegaat. Maar als je MacBook niet meer de jongste is of je veel gebruikmaakt van grafisch intensieve programma’s, loopt de batterij veel harder leeg dan je zou willen. Is je MacBook batterij snel leeg? Dit kun je doen.

MacBook batterij snel leeg

1. Helderheid aanpassen

De eenvoudigste manier om meer uit de batterij van de MacBook te halen, is door de schermhelderheid een paar tandjes lager te zetten. Het scherm verbruikt immers de meeste energie. De helderheid kun je aanpassen via de functietoetsen F1 en F2, maar het kan ook in ‘Systeemvoorkeuren’ bij’ Beeldschermen’. Haal het vinkje voor ‘Pas helderheid automatisch aan’ weg, zodat je de helderheid laag houdt.

2. Toetsenbordverlichting uitschakelen

Als je niet in een donkere omgeving werkt en wat batterij wilt besparen, dan schakel je met de F5 of F6-toets de toetsenbordverlichting uit. Je kunt ook instellen dat je MacBook deze verlichting automatisch uitschakelt wanneer er genoeg licht is. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord’ en zorg dat bij ‘Toetsenbord’ ‘Pas helderheid toetsenbord aan bij weinig licht’ is ingeschakeld.

3. Bluetooth en wifi uitschakelen


kooptip

Geen bluetooth of wifi nodig? Schakel ze uit. Het zijn geen bijzonder veeleisende functies, maar door ze uit te zetten gaat je MacBook weer een paar kostbare minuten langer mee. Het uitschakelen doe je in de menubalk bovenaan, via de icoontjes van wifi en bluetooth.

4. Check welke apps stroom verslinden

Klik op het batterijicoon in de menubalk en je ziet welke programma’s of functies je accu verslinden. Wil je meer info? Klik op een van de programma’s en je komt in de Activiteitenweergave terecht, bij het tabblad energie. Hier zie je welke apps nog meer veel stroom verbruiken.

5. Inactieve apps (automatisch) afsluiten

Bij de iPhone heeft het afsluiten van apps een negatieve invloed op de batterij, maar bij de Mac is dat een ander verhaal. De programma’s worden hier niet ‘bevroren’ en verbruiken dus wél meer energie als ze op de achtergrond open staan. Sluit apps die je voorlopig niet gebruikt dus zoveel mogelijk af, door te Ctrl-klikken op een programma in het Dock en te kiezen voor ‘Stop’. Met het handige gratis programma Quitter for Mac zorg je dat dit automatisch gebeurt en worden apps na een periode van inactiviteit afgesloten.

6. Power Nap inschakelen

Met de functie Power Nap zoekt je Mac Book in de sluimerstand naar nieuwe mails, agendagegevens en iCloud-updates. Om energie te besparen, open je Systeemvoorkeuren en kies je voor ‘Energiestand>Batterij’. Haal het vinkje voor ‘Schakel Power Nap in bij gebruik van batterij’ weg.

7. Films downloaden en niet streamen

Als je weet dat je in de trein de tijd gaat doden met Netflix-series, dan is het beter om deze eerst te downloaden in plaats van dat je de wifi-verbinding het zware werk laat doen. Ook het alvast downloaden van je afspeellijsten op Apple Music of Spotify is een goed idee.

Helpt het niet? Controleer de conditie van de batterij

Als de MacBook na deze tips nog steeds sneller leegloopt dan je lief is, dan kan het zijn dat de batterij aan vervanging toe is. Dat kun je op je MacBook controleren: houd de Option-toets ingedrukt terwijl je boven in de menubalk op het batterij-icoon klikt. In het venster zou nu bovenaan ‘Normaal’ moeten staan. Staat er ‘Vervang snel’, dan is je MacBook batterij vervangen de volgende stap: hiervoor kun je terecht bij een Apple Store of erkende Apple serviceprovider.

Deze tips stonden in iets andere vorm in iCreate: