Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iTip: Zip-bestand maken en openen op iPhone & iPad

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Zip


Lees verder na de advertentie

Sinds iPadOS en iOS 13 zijn verschenen, kunnen je iPhone en iPad eindelijk uit de voeten met zip-bestanden. Voortaan open of maak je zip-bestanden zonder dat je daarvoor een andere app nodig hebt of dat je achter je Mac moet gaan zitten.

Wat is een zip-bestand?

Een zip-bestand is een pakketje waarin meerdere bestanden verpakt zijn. Die bestanden zijn gecomprimeerd: dat wil zeggen dat het zip-bestand in totaliteit kleiner is dan alle bestanden die erin zitten los bij elkaar. Ze nemen dus minder ruimte in beslag, zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Ook fijn is dat je nu één bestand hebt, in plaats van vijf, tien of meer losse. Dan hoef je dus maar één bestand te mailen, AirDroppen of appen in plaats van een hele lijst!

Zip-bestand maken iPhone

Zip bestand maken iPhone

  • Een zip-bestand maak je in de app Bestanden op de iPhone of iPad. Om een enkele map of een bestand te comprimeren, houd je je vinger wat langer op die map of dat bestand. Tik dan op ‘Comprimeer’. Er verschijnt dan een bestand met een naam die eindigt op .zip en een bijbehorend icoon.

Zip iphone

  • Meerdere bestanden en folders samenvoegen in een zip-bestand? Tik dan eerst op ‘Selecteer’ en maak je selectie. Tik daarna op de drie puntjes rechtsonder en op ‘Comprimeer’.

Zip-bestand openen iPhone en iPad


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Een zip-bestand uitpakken doe je ook in de app Bestanden. Het is een kwestie van tikken op het zip-bestand. Op dezelfde plek verschijnt dan een gelijknamige map waarvan je de inhoud kunt bekijken. Het zipje kun je na het uitpakken verwijderen door er je vinger op te houden en op ‘Verwijder’ te tikken.