Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iTip: Opstartschijf macOS High Sierra maken

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Sierra-achtergrond


Lees verder na de advertentie

Wil je macOS High Sierra downloaden? Dan is dat een mooie aanleiding om je Mac een schone installatie te geven! Is je computer in de loop der tijd wat trager geworden, dan begin je op deze manier weer met een schone lei. In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van macOS (High) Sierra nodig. Daarnaast is zo’n opstartschijf handig als je Sierra op meerdere Macs wilt installeren. In deze iTip lees je hoe je van een externe harde schijf of usb-stick (van minimaal 8 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 8 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of stick die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met Time Machine!

Opstartschijf met installatie macOS Sierra

  1. Download macOS High Sierra uit de Mac App Store.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘Sierra’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van macOS Sierra is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit (zonder het getal aan het begin uiteraard. De gemakkelijkste methode is om het commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install macOS High Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Sierra --applicationpath /Applications/Install macOS High Sierra.app --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Copy complete. Done’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Opstartschijf macOS Sierra


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van macOS High Sierra. Herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van macOS High Sierra wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van macOS High Sierra uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Dan volgt het tweede deel van de installatie, daarna begint de eerste configuratie van je schone installatie.