Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: Het Dock van je Mac naar een ander scherm verplaatsen

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Dock ander scherm verplaatsen

Werk je dagelijks achter een Mac, dan is een extra beeldscherm geen overbodige luxe. Maar wellicht staat het Dock nog niet op de gewenste plek. Want wil je dat deze zichtbaar blijft op je Mac of toch op je tweede, grote beeldscherm? Lees hier hoe je het Dock naar een ander scherm kunt verplaatsen.

Lees verder na de advertentie

Dock verplaatsen naar ander scherm

Welk scherm je ook gebruikt: je kunt het Dock hier altijd naar verplaatsen. Al zijn daar wel verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld met de muisaanwijzer van je Mac. Plaats deze op de onderste rand van het scherm waarop je het Dock wilt plaatsen, maar dan net een centimeter of twee erboven. Beweeg vervolgens langzaam naar beneden, tot je niet meer verder kunt. Het Dock springt dan vanzelf naar deze plek.

Lukt de bovenstaande optie niet? Dan zit het Dock vast in je Mac, wat betekent dat je hem met deze methode niet op het tweede scherm kunt bekijken. In plaats daarvan moet je deze monitor omtoveren tot het hoofdscherm. Vanaf macOS Ventura werkt dat als volgt:

  • Open ‘Systeeminstellingen’.
  • Ga naar het tabblad ‘Beeldscherm’.
  • Boven in het menu staan twee (of meerdere) miniatuurweergaven van al je schermen. Klik hierbij op ‘Orden’.
  • Klik met je rechtermuisknop op het scherm waarop je het Dock wilt plaatsen en kies hier ‘Hoofdbeeldscherm’.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Dock verplaatsen ander scherm

Het extra beeldscherm functioneert nu als het hoofdscherm, wat betekent dat apps en vensters daar als eerste verschijnen. Wil je dit liever niet? Of heb je het Dock toch liever op het scherm van je Mac staan? Herhaal dan de bovenstaande stappen, maar maak van je Mac het hoofdscherm.

Nu je het hoofdbeeldscherm hebt gewisseld, kan het zijn dat macOS wat in de war is met de volgorde van je schermen. Staat je Mac bijvoorbeeld links van je externe monitor? Normaal moet je dan met de muis naar links gaan om dit scherm te gebruiken. Maar misschien moet dit nu rechtsom, wat totaal niet intuïtief is. In dat geval stel je Systeeminstellingen even op de hoogte van de juiste volgorde. Ga weer naar ‘Orden’ en sleep de beeldschermen naar de juiste plekken. Klik op ‘Gereed’: nu is de orde hersteld.

Dock naar links (of rechts)

Overigens is het niet alleen mogelijk om het Dock naar een ander scherm te verplaatsen: je kunt zelfs bepalen op welke plek in het scherm dit staat. Zo vind je hem standaard onderin, maar je kunt hem ook links of rechts zetten. In een verticale weergave, dus. Dat werkt als volgt:

  • Open ‘Systeeminstellingen’.
  • Ga naar ‘Bureaublad en Dock’.
  • Klik op de schakelaar naast ‘Positie op scherm’.
  • Kies ‘Links’ of ‘Rechts’ om de positie van het Dock te veranderen.

Toch niet tevreden? Herhaal dan de eerste drie stappen, maar kies bij de schakelaar op ‘Onder’. Het Dock staat nu weer terug op de oude plek!

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!