Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Geef je iPhone een automatisch wisselende achtergrond

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Wisselende achtergrond iPhone

Sinds iOS 16 kun je elke gemaakte focus koppelen aan een bepaalde achtergrond. Die neemt het thuis- of vergrendelscherm over zodra deze focus geactiveerd is, en dat kan dan weer op basis van een bepaalde tijd of locatie. Koppel bijvoorbeeld een blauwe afbeelding aan de focus ‘Werk’ en stel in dat deze wordt ingeschakeld zodra je op kantoor arriveert. Lees hier hoe je jouw iPhone zo’n wisselende achtergrond geeft!

Lees verder na de advertentie

1 Opstarten

Wisselende achtergrond iPhone

Om je iPhone een wisselende achtergrond te geven, ga je naar ‘Instellingen>Focus’. Hier heb je twee opties: je kiest een standaard focus of je maakt een nieuwe. Laatstgenoemde werkt met de plus rechtsboven, maar wij kiezen de focus ‘Werk’.

2 Focus

kooptip

Wisselende achtergrond iPhone

Geef bij ‘Personen’ en ‘Apps’ aan wat voor meldingen je wilt ontvangen zodra de focus aan staat. Gebruik je de focus puur voor het wisselen van achtergrond? Tik dan bij beide opties op ‘Houd meldingen stil van’ en noem geen namen.

Focus is eigenlijk bedoeld om afleiding te verminderen, want de functie beperkt het aantal meldingen dat je binnenkrijgt. Berichtjes die je ondertussen ontvangt, laat je iPhone pas zien zodra de focus is uitgeschakeld. Bij de kopjes ‘Personen’ en ‘Apps’ noem je dus de uitzonderingen: daar ontvang je wél altijd meldingen van. Kies je zoals hier ‘Houd meldingen stil van’, dan geldt het tegenovergestelde.

3 Schermen

Wisselende achtergrond iPhone

Bij ‘Pas schermen aan’ staan alle schermen waarvan deze focus de achtergrond kan wisselen. Wij zien er drie: het thuis- en vergrendelscherm van de iPhone en de wijzerplaat van de Apple Watch. Door onder elke miniatuur op ‘Kies’ of ‘Wijzig’ te tikken, kies je welke achtergrond dit scherm krijgt wanneer deze focus geactiveerd is. Tik voor nu op ‘Kies’ onder de iPhone.

4 Vergrendelscherm

Wisselende achtergrond iPhone

Je iPhone beveelt wat achtergronden voor het vergrendelscherm aan – tik op ‘Galerie’ voor meer opties. Staat hier ook niets wat je aanspreekt? Ga linksboven naar ‘Foto’s’ om een van je eigen afbeeldingen te kiezen. Tik op je keuze.

5 Personaliseren

Wisselende achtergrond iPhone

Tijd om het vergrendelscherm van de focus verder naar je hand te zetten. Tik op de klok om het lettertype en de kleur hiervan te wijzigen, en voeg widgets toe met de balk eronder. Zodra je klaar bent, tik je rechtsboven op ‘Voeg toe’.

6 Thuisscherm

Wisselende achtergrond iPhone

Het vergrendelscherm is af, nu het thuisscherm. Tik op ‘Stel in als achtergrondpaar’ om dezelfde achtergrond te gebruiken. Liever wat anders? Tik op ‘Pas beginscherm aan>Foto’s’, kies een afbeelding en tik twee keer op ‘Gereed’.

7 Even nadenken

ws_achtergrond_143

Scrol naar het kopje ‘Schakel automatisch in’ en tik op ‘Voeg schema toe’. Denk nu na: wil je dat de focus – en dus achtergrond – geactiveerd wordt op een specifieke locatie (stap 8) of op bepaalde dagen en tijdstippen (stap 9)?

8 Locatie

ws_achtergrond_143

Koppel de focus aan een locatie en de achtergrond van je iPhone verandert zodra je hier arriveert. Dit mag een specifiek adres zijn – zoals dat van je kantoor – evenals een straat, dorp, stad, provincie, land of zelfs een heel continent. Het is dus niet alleen handig voor werk, maar ook leuk voor een reis naar Tokio.

Om de focus te laten activeren op een specifieke plek, tik je op ‘Locatie’. Typ de naam van de plek in de zoekbalk en tik op de locatie zodra deze verschijnt. Controleer daarna onderin of dit klopt en kies voor ‘Gereed’.

9 Tijd

ws_achtergrond_143

Als je vanuit huis werkt of een baan hebt waarvoor je regelmatig op stap bent, is het slimmer om de focus tijdgebonden te maken. Je geeft dan alleen een begin- en eindpunt op. Daartussen wordt de focus automatisch ingeschakeld en wisselt je scherm van achtergrond.

Tik op ‘Tijd’ om de focus op een bepaald tijdstip te activeren. Met de klok naast ‘Van’ kies je het startpunt, naast ‘Tot’ het eindpunt. Geef de dagen aan door de bolletjes met letters blauw te maken. Sla op met ‘Gereed’.

Wijzerplaat

Een focus kan ook de wijzerplaat van je Apple Watch veranderen – mits de smartwatch en iPhone aan hetzelfde Apple ID gekoppeld zijn. Open op je iPhone de focus die je wilt instellen, scrol naar het kopje ‘Pas schermen aan’ en tik onder het plaatje van de Apple Watch op ‘Wijzig’.

Er verschijnt een lijst met alle wijzerplaten die je momenteel gebruikt. Vink degene aan die je aan de focus wilt koppelen en tik daarna op ‘Gereed’. Deze wijzerplaat wordt voortaan gebruikt wanneer de betreffende focus geactiveerd is. Staat de focus aan, maar is deze wijzerplaat nergens te bekennen? In het hoofdmenu van Focus moet de schakelaar naast ‘Deel op alle apparaten’ groen zijn.