Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo beschermt Apple je gehoor (en hoe je dat eventueel uitschakelt)

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
iPhone volume

Heb je gemerkt dat het volume van je iPhone tijdens een intense luistersessie ineens enorm dipt? Wellicht staat het geluid dan toch iets te hard, want dan kickt vanaf iOS 14.2 automatisch de koptelefoonveiligheid in.

Lees verder na de advertentie

Het geluid van mijn iPhone gaat ineens zachter?

Begin november stap ik de auto in om op pad te gaan. Dit gaat via een vast ritueel: ik stap in, pak mijn iPhone uit m’n broekzak en sluit hem aan op de lightning-adapter die steevast klaarligt. Hoewel mijn auto niet superouderwets is, beschikt die niet over een boordcomputer of modern radiosysteem. Geen bluetooth, zelfs geen usb – muziek luisteren gaat via een ouderwets kabeltje in de aux-ingang.

Nog even snel zie ik een melding op het scherm van mijn iPhone verschijnen: of ik verbinding maak met een koptelefoon? Ja, op zich zou je het zo kunnen noemen. Ik tik op ‘Koptelefoon’, slinger een afspeellijst aan, doe de gordel om, start de motor en rijd weg.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Na ongeveer een half uur zakt het volume van de muziek plots weg. Gek. Via mijn Watch – want die is gemakkelijker blind te bedienen – zet ik het volume van mijn iPhone weer voluit. En nee, dat is niet eens zo heel hard. Het daadwerkelijke volume regel ik namelijk altijd via de autoradio zelf. Weer een half uur later: hetzelfde verhaal. Het geluid van de iPhone ineens zachter. De boosdoener? Koptelefoonveiligheid.

Koptelefoonveiligheid

In iOS 14.2 heeft Apple je iPhone de macht gegeven om automatisch het volume te verlagen. Dit gebeurt als langere blootstelling tot het betreffende geluidsniveau gehoorschade zou opleveren en gaat gepaard met onderstaande melding. In eerdere iOS-versies was er al volumebegrenzing mogelijk. Deze moest je echter zelf instellen. Koptelefoonveiligheid is volautomatisch en in veel gevallen niet uit te schakelen.

En waarom zou je ook? Het is een erg nuttige feature, want gehoorschade kan blijvende en verregaande gevolgen hebben. Van tinnitus – een constante piep of ruis in je oren – tot complete doofheid. De muziek een beetje minder hard, betekent langer plezier van je gehoor.

Onterecht aangepast iPhone-volume

Koptelefoonveiligheid heeft echter een nadeel. Bij de AirPods weet je iPhone heel precies hoe hard het volume staat. Zo meet hij nauwkeurig wanneer en in hoeverre hij het volume moet verlagen. Ook bij bluetooth-koptelefoons kan hij een aardige inschatting maken.

Waar het echter mis gaat is bij het gebruik van een analoge kabel – de ouderwetse minijack. Deze prik je in de aux-ingang van een speaker – of je stopt de kabel van een speaker in de lightning-adapter. Ook sommige speakers die als extraatje een bluetooth-verbinding mogelijk maken, zijn lastig te beoordelen voor je iPhone. Dergelijke apparaten hebben namelijk over het algemeen een eigen volumeknop, die onafhankelijk werkt van het iOS-volume. En als je dan de volumeschuif van je iPhone vol open zet, denkt die na een half uurtje onterecht ‘dit is wel weer genoeg geweest’. Heel irritant, maar in het geval van de lightning-adapter is daar wel iets aan te doen.

Horen en voelen

Ga op je iPhone naar ‘Instellingen>Horen en voelen>Koptelefoonveiligheid’. Tik op ‘Lightning-adapters’. Zet de schuif achter Verbonden met koptelefoon op grijs en de speaker wordt niet langer gezien als een koptelefoon.

Een alternatieve methode is door te tikken op ‘Vergeet alle adapters’. Zodra je de lightning-adapter opnieuw aansluit, krijg je weer de melding of het een koptelefoonverbinding betreft of niet. Kies dan voor ‘Ander apparaat’. Hierdoor kun je je iPhone weer voluit zetten en vervolgens via de speaker zelf het volume bepalen.

Volumebegrenzing iPhone

Wil je juist dat er een volumelimiet ingesteld wordt, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele gehoorschade? Dat kan natuurlijk ook!

  • Ga naar ‘Instellingen>Horen en voelen>Koptelefoonveiligheid’.
  • Zet de schuif achter Verminder harde geluiden op groen.
  • Kies het maximale aantal decibel dat je iPhone mag uitstoten, van ‘Zo luid als een stofzuiger (75 decibel)’ tot ‘Zo luid als een ambulancesirene (100 decibel)’.