Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Tips & trucs voor de kou en de feestdagen (iPhone-tips week 50)

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
iphone-tips


Lees verder na de advertentie

Het is koud en de feestdagen staan alweer voor de deur. Dat eerste gebeurt niet meer zo heel vaak, daarom geven we je de beste tips die je iPhone helpen die kou te overleven. Daarnaast laten we je zien hoe je de kerstsfeer verhoogt op je iPhone en hoe je de mooiste kerstfoto’s maakt, bijvoorbeeld van je kerstboom. Lees snel verder!

iphone-tips

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1) Tips voor als je met je iPhone de kou in gaat

vliegtuigmodus


kooptip

Je staat er vast niet bij stil, maar Apple adviseert om je iPhone tussen de 0 en 35 graden Celsius te houden. Buiten dit bereik is een goede werking niet gegarandeerd. Maar als je de volgende tips in acht houdt, kun je alsnog veilig met je iPhone de kou in.

  • Opladen voor je naar buiten gaat. Bij koude temperaturen presteert de accu van je iPhone minder goed dan normaal. Wat je daarvan kunt merken, is dat deze sneller leeg loopt. Daarom is het goed om je iPhone volledig op te laden voordat je naar buiten gaat.
  • Zet je iPhone in vliegtuigmodus. Aangezien je iPhone bij temperaturen onder 0 meer moeite heeft om goed te functioneren, is het goed om apps die je niet gebruikt af te sluiten. Hoe minder apps actief zijn, hoe beter. Je kunt er ook voor kiezen om je iPhone in vliegtuigmodus te zetten, zodat je wel nog gewoon kunt fotograferen.
  • Bescherm je iPhone. Zoals gezegd is het verstandig om je iPhone niet al te koud te laten worden. Een goed hoesje helpt al met isolatie, maar het is nog beter om je iPhone op je lichaam te dragen. Dat is niet alleen goed vanwege de temperatuur, het biedt ook extra bescherming voor het geval je onverhoopt ergens onderuit gaat. Denk er dus ook aan dat je je iPhone niet even ergens neerlegt, maar stop hem altijd in je zak.
  • Maak een backup. Als je bij koud weer met je iPhone naar buiten gaat, is er een reële kans dat het op sommige plekken glad is. Een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je van tevoren het beste een back-up maken. Zo weet je zeker dat je je mooiste foto’s in elk geval niet kwijt bent mocht je ergens een flinke smakkerd maken.

kooptip

2) Tel af naar kerst of nieuwjaar met een aftel-widget

iPhone-tips

Als je maar niet kunt wachten tot het eindelijk kerst is, is het leuk om een aftel-widget op je iPhone te zetten. Er zijn veel verschillende soorten te vinden in de App Store. En er zijn er ook veel die relatief duur zijn. De app Up Ahead is dat ook, maar met de gratis versie kun je aftellen naar drie verschillende gebeurtenissen. Dat is genoeg om uit te proberen voor kerst en Nieuwjaar. Om het helemaal af te maken, kies je ook nog een kerstachtergrond voor je iPhone.

3) Zo maak je de beste kerstfoto’s

iphone kerstboom

Tijdens kerst heb je vaak te maken met weinig licht. Misschien zelfs alleen maar kaarslicht. Daarom geven we je een aantal tips voor het maken van prachtige kerstfoto’s!

  • Schakel de flitser uit. Kerstfoto’s hebben meer te maken met sfeer dan met duidelijkheid. Een flitser zorgt alleen maar voor dat laatste. Heb je echt meer licht nodig, dan is eigenlijk elke andere externe lichtbron een beter idee dan de flitser.
  • Gebruik de nachtmodus. Deze is beschikbaar vanaf iPhone 11. Het enige nadeel hiervan is dat je je iPhone relatief lang stil moet houden. Het is daarom aan te raden om ergens steun te zoeken. Of om een statiefje te gebruiken natuurlijk.
  • Probeer de burst-modus. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een kerstboom met knipperende lampjes wilt fotograferen, maar ook wanneer je een foto van de hele familie maakt. Door snel een hele serie foto’s te maken, vergroot je de kans dat er een foto tussen zit met brandende lampjes, of een foto waarop alle familieleden lachen. Je gebruikt de burst-modus door de sluiterknop naar links te vegen.
  • Fotografeer in RAW. Dit is jammer genoeg alleen mogelijk met een aantal iPhone Pro-modellen. Als je de mogelijkheid hebt, gebruik die dan. Als je foto’s wilt maken met ProRAW, ga dan naar ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren’ en schakel ‘Apple ProRAW’ in. De schakelaar verschijnt dan in de app Camera.
  • Bewerk je foto’s. Wanneer je foto’s hebt waar je al aardig tevreden mee bent, kun je ze vaak nog net iets extra’s geven door ze te bewerken. Bedenk eerst wat een foto nog nodig heeft. Soms wil je de kleuren iets intenser (overdrijf het niet!), soms wil je de foto misschien omzetten naar zwart-wit. Experimenteer zeker ook met de filters in de app Foto’s.

Meer van dit soort iPhone-tips?