Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Deze 7 iPhone-functies moet je nú uitzetten

Auteur: Annemiek Lourensen
6 reacties
iPhone-functies uitzetten

De iPhone zit vol functies die je digitale leven makkelijker maken, maar er zijn er ook wat die je maar beter kunt uitzetten. Hier vind je er zeven!

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van de beste Apple-tips? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone-functies die je moet uitzetten

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!
De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Hoe leuk of handig de meeste iPhone-functies ook zijn: soms doen ze meer kwaad dan goed. Sommige features zijn funest voor je opslagruimte, andere brengen je privacy en veiligheid mogelijk in gevaar. Al zijn er ook een heleboel die simpelweg irritant zijn. Hier vind je zeven van dit soort iPhone-functies – en we leggen meteen uit hoe je ze kunt uitzetten.

1 Scherm automatisch uit

iPhone functies uitzetten

Soms leg je je iPhone aan de kant om even gauw iets anders te doen, zonder hem te vergrendelen. Vervolgens til je je toestel een minuut later weer op, om erachter te komen dat je iPhone het scherm zelf op slot heeft gezet. En dan moet je hem weer ontgrendelen. Irritant, dus laat je iPhone even weten dat hij het scherm niet meer zelf mag vergrendelen:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Scherm en helderheid’.
  3. Ga naar ‘Automatisch slot’.
  4. Vink de optie ‘Nooit’ aan.

2 Toetsenbordgeluiden

iPhone functies uitzetten

Tik, tik, tik – elke keer wanneer je een toets op het toetsenbord aanraakt, maakt je iPhone een kort geluid. Misschien vind je dit zelf niet storend, maar de mensen om je heen gegarandeerd wel. Helemaal als je je in het openbaar bevindt. Om boze blikken te voorkomen, kun je de toetsenbordgeluiden maar beter uitschakelen:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Horen en voelen’.
  3. Ga naar ‘Toetsenbordfeedback’.
  4. Zet de schakelaar bij ‘Geluid’ uit.

3 Verstuurd vanaf mijn iPhone

iPhone functies uitzetten

Verstuur je een e-mail via Apple’s app Mail, dan eindigt deze standaard met de zin ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’. Die voegt helemaal niets toe – veel gebruikers vinden het tekstje zelfs maar irritant of pretentieus. Nou kun je de zin voor elke mail die je typt handmatig verwijderen door op de backspace te rammen, maar je kunt ook eenmalig aangeven dat je hem niet meer wilt zien:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Mail’.
  3. Ga naar ‘Handtekening’.
  4. Tik op ‘Verstuurd vanaf mijn iPhone’ en haal de tekst weg met de backspace.
  5. Voeg eventueel een nieuwe handtekening toe.

4 Zoekbalk beginscherm

iPhone functies uitzetten

Veeg je tussen de tabbladen van je thuisscherm, dan verschijnt er onderin een pilvormig balkje dat met bolletjes aangeeft op welke pagina je je bevindt. Althans, dat zie je tijdens het bladeren. Zodra je tot stilstand komt, worden de bolletjes vervangen door een zoekbalkje om Spotlight te activeren. Veel gebruikers zijn daar echter geen fan van: ze zien liever de bolletjes, gezien je Spotlight toch kunt activeren door over het beginscherm naar beneden te vegen. Of ze tikken er per ongeluk op.

Ben jij ook niet dol op de zoekbalk? Schakel hem dan uit, zodat de bolletjes altijd in beeld zijn:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Beginscherm en appbibliotheek’.
  3. Zet bij ‘Zoek’ de schakelaar bij ‘Toon op beginscherm’ uit.

5 Trackingverzoeken van apps

iPhone functies uitzetten

Wanneer je een nieuwe app downloadt en deze voor het eerst opent, krijg je standaard hetzelfde verzoek: of hij je activiteit mag volgen. Adverteerders azen immers graag op jouw persoonlijke data. Meestal is het antwoord op deze pop-up ‘nee’, maar je kunt ook eenmalig aangeven dat je deze verzoeken überhaupt niet wilt zien. Het antwoord is dan altijd nee! Hiervoor doorloop je de volgende stappen:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Privacy en beveiliging’.
  3. Ga naar ‘Tracking’.
  4. Zet de schakelaar bij ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’.

6 Automatische appdownloads

iPhone functies uitzetten

Download je een app via de App Store, dan verschijnt hij doorgaans alleen op je iPhone. Tenzij je automatische appdownloads hebt ingeschakeld. Dit zorgt ervoor dat de apps die je downloadt op je iPhone, ook op je andere Apple-apparaten worden geïnstalleerd. En zo worden bijvoorbeeld je iPad en Mac overladen met appjes die daar eigenlijk niets te zoeken hebben. Zet die automatische appdownloads daarom maar uit:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘App Store’.
  3. Zet de schakelaar bij ‘Appdownloads’ uit.

7 Toegang tot Bedieningspaneel via vergrendelscherm

iPhone functies uitzetten

Het Bedieningspaneel herbergt allerlei knoppen waarmee je je iPhone snel kunt bedienen. Het werkt ook via het vergrendelscherm, zelfs wanneer je iPhone nog vergrendeld is. Maar laatstgenoemde is niet helemaal veilig: wanneer je iPhone in de verkeerde handen valt, kunnen boosdoeners je instellingen aanpassen via het Bedieningspaneel zonder dat ze je toestel hoeven te ontgrendelen. Ze hebben er dus geen toegangscode of Face ID/Touch ID voor nodig. Gelukkig kun je dit uitzetten, zodat je iPhone wél moet worden ontgrendeld om het Bedieningspaneel te gebruiken via het vergrendelscherm:

  1. Open ‘Instellingen’.
  2. Kies ‘Face ID/Touch ID en toegangscode’.
  3. Ontgrendel je iPhone.
  4. Zet de schakelaar bij ‘Bedieningspaneel’ uit.