Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Met de iPhone 15 schiet je prachtige foto’s, maar je moet het zelf instellen als je volledige 48-megapixel foto’s wilt maken. Zo doe je dat.

Lees verder na de advertentie

iPhone 15: 24-megapixel foto’s?

De iPhone 15 (Plus) en de iPhone 15 Pro (Max) hebben voor het eerst allebei een superscherpe 48-megapixel camera. Maar wanneer je er een foto mee maakt, zijn al je foto’s maar 24 megapixel groot. Hoe zit dat eigenlijk?

Dit komt omdat de iPhone slim pixels combineert. Hij analyseert de lichtinformatie van groepjes van vier pixels, en de details van alle individuele pixels, en maakt daar uiteindelijk een 24-megapixel plaatje mee. Het resultaat is een foto waarbij én het licht helemaal goed is met weinig ruis, én de scherpte een stuk beter is dan bij vorige iPhones.

Zo maak je 48-megapixel foto’s

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Maar wat nou als je een foto wilt maken waarbij álle pixels volledig benut worden? Dat kan gelukkig ook. Let hierbij wel op dat je dit vooral moet doen als er genoeg licht is – anders krijg je wat extra ruis te zien.

iPhone 15 48-megapixel

Ga hiervoor op je iPhone 15 (Plus), iPhone 15 Pro (Max) of iPhone 14 Pro (Max) naar ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren’. Zorg ervoor dat de ‘ProRAW- en resolutieschakelaar’ is ingeschakeld, en dat daaronder de ‘Pro-standaard’ op ‘HEIF MAX’ staat. Wanneer je nu de Camera-app opent op de fotostand, zie je een klein knopje met ‘HEIF MAX’. Tik erop om 48-megapixel foto’s te schieten; is hij doorgestreept, dan schiet je weer 24-megapixel foto’s.

En mijn opslagruimte dan?

Wanneer je met de volledige resolutie foto’s schiet, zijn de bestanden significant groter dan anders. En toch hoef je je over je opslag niet veel zorgen te maken. Normaal zijn foto’s zo’n 3 megabyte – met HEIF MAX zijn ze 6 mb. Alleen als je ervoor kiest om foto’s met ProRAW te maken, moet je wel echt op je opslag letten. Die plaatjes nemen namelijk 75 mb per stuk in beslag.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!