Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

6x Zo sla je alles op in iCloud Drive via iPhone & iPad

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iCloud opslagruimte vrijmaken


Lees verder na de advertentie

iCloud Drive is een deel van Apple’s cloud waarin je allerlei bestanden kunt opslaan, zodat je er vanaf al je apparaten bij kunt. Je vindt die dan terug in de app Bestanden. Maar hoe sla je nu vanaf je iPhone dingen op in iCloud Drive? Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar deze methodes moet je zeker even zien.

1. Pages-, Numbers- en Keynote-bestanden

iCloud Drive iWork

Documenten die je maakt in de iWork-apps Pages, Numbers en Keynote, worden automatisch opgeslagen in een gelijknamige map in iCloud Drive. Controleer even of de instellingen goed staan via ‘Instellingen>Pages (of Numbers of Keynote)>Documentopslag’. Hier moet iCloud Drive staan.

2. Vanuit andere apps

Opslaan in iCloud Drive


kooptip

Via diverse iOS-apps kun je documenten opslaan in iCloud Drive. Wil je bijvoorbeeld een foto bewaren? Open de foto dan en tik op het Deel-icoon. Veeg nu naar beneden totdat ‘Bewaar in Bestanden’ in beeld komt. Van daaruit kun je naar iCloud Drive of een map daarin navigeren en op ‘Bewaar’ klikken. Een ecg uit de app Gezondheid opslaan? Ook daarbij tik je op het Deel-icoon en doorloop je dezelfde stappen. Check dus vooral wat verschillende apps te bieden hebben.

3. Mail-bijlagen

Bijlage mail in iCloud

Eigenlijk is het een variatie op het voorgaande, maar ook bijlagen in Mail kun je vanuit de iOS-app zó je iCloud Drive in fietsen. Houd je vinger wat langer op de bijlage of duw er wat harder op. Daar is-ie weer: het Deel-icoon. Navigeer naar de juiste map en sla je bijlage op.

4. Scan papieren documenten

Bestanden scannen

Heb je nog zo’n oerdegelijke flatbed scanner? Die heb je eigenlijk helemaal niet meer nodig, want in de app Bestanden zit een ingebouwde scanner. Je vindt hem door in Bestanden naar iCloud Drive te gaan, en dan op de cirkel met de drie puntjes te tikken. Kies voor ‘Scan documenten’ en volg de aanwijzingen in het scherm. Je kunt de scan uiteindelijk bewaren op een logische plek in iCloud Drive.

5. Slepen en neerzetten

Op de iPad heb je een heel efficiënte manier om content op te slaan in iCloud Drive. Hiervoor maak je gebruik van de multitasking-mogelijkheden van iPadOS. Open ten eerste de app Bestanden en navigeer hierin naar de map waar je iets wilt opslaan. Open nu een app naast Bestanden. Dit doe je door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te schuiven totdat het Dock in beeld komt. Houd je vinger op de app in het Dock die je wilt openen en sleep hem naar links of rechts in het scherm.

opslaan iPad

Vanuit die tweede app kun je nu allerlei stukjes informatie iCloud Drive in slepen. Een gemarkeerde locatie uit Kaarten, een afbeelding uit Safari, een pdf uit Boeken: houd je vinger erop om het te selecteren – je ziet het dan als het ware los komen van het scherm. Eventueel, maar dat is voor gevorderden, tik je met een andere vinger nog een item aan. Nu sleep je het naar Bestanden, waar je een groen plusje ziet. Laat het los, zet het neer, en daar staat het dan!

6. Downloads van het internet

Sinds iOS 13 heeft Safari een downloadmanager. Download je online een bestand – een pdf, epub of zip bijvoorbeeld – dan wordt het opgeslagen in iCloud Drive, om precies te zijn in de map Downloads. Het mooie is dat je die map dus ook vanaf je Mac kunt benaderen!

Ben je van plan om veel op te slaan in iCloud Drive, dan is de 5 GB gratis opslag die Apple je geeft misschien wat weinig. Je kunt voor een gering bedrag extra iCloud opslag kopen.