Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

11 x de beste gratis plug-ins voor Logic Pro

Auteur: Terry Stooker
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Je mix naar een hoger niveau tillen hoeft niet duur te zijn. Er zijn namelijk ontzettend veel gratis plug-ins voor Logic en GarageBand te vinden. Wij hebben de beste gratis Logic plug-ins voor je verzameld, ingedeeld op categorie.

Wil je de beste Apple-tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Gratis plug-ins Logic Pro

Deze gratis plug-ins werken zowel met GarageBand als Logic en kosten je helemaal niets. Althans, in sommige gevallen dien je een account aan te maken, dus technisch gezien betaal je dan met het prijsgeven van je e-mailadres.

Compressor plug-ins

Compressie gebruik je om (hevige) volumepieken in te dammen. Zo krijg je een aangename, gelijkmatige mix zonder vervelende uitschieters.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

AdHd Leveling Tool

De standaard compressors van GarageBand en Logic doen prima hun werk, maar als het op vocalen aankomt gebruiken we steevast AdHd Leveling Tool. Deze gesimuleerde buizen-compressor is gemakkelijk in te stellen en voegt een heerlijke warme compressie toe aan zang.

Loudmax

Waar een compressor de dynamiek lichtjes beteugeld, stelt een limiter een harde grens. Tot dit volumeniveau en niet hoger. Loudmax is een limiter die pieken in je mix voorkomt. En dat op een extreem helder klinkende manier, zonder dat die de mix verstikt.

Reverb en delay plug-ins

Een beetje galm en echo gebruik je zodat instrumenten realistisch klinken en lekker met elkaar in de mix liggen. Trek deze effecten echter tot in het extreme en je krijgt verrassen-de resultaten.

Valhalla Supermassive

De reverb-plug-ins van Valhalla zijn allemaal top. De gratis Supermassive-plug-in zouden we zelfs als ‘over-the-top’ bestempelen – in positieve zin. Eindeloze echo’s, ruimtelijke galm: dit is de perfecte plug-in voor al je soundscapes.

Acon Digital Reverb Solo

Werkt er iets fijner dan een simpele maar doeltreffende plug-in? Acon Digital Reverb Solo is er zo een. Een enkele knop om snel en precies de juiste hoeveelheid prachtige galm toe te voegen.

Glitchmachines Hysteresis


Hoewel Hysteresis in staat is om de klassieke echo’s na te bootsen, is dat niet waar de kracht van deze plug-in ligt. Voeg deze delay toe aan een spoor en creëer de vreemdste bliepjes, glitches en artefacten. Ideaal voor elektronische muziek, of om je mix wat interessante achtergrondgeluiden te geven.

Instrumenten plug-ins

Instrument-plug-ins voegen, zoals je al verwacht, een software-instrument toe aan je project.

SSD5Free


Hoezeer er soms ook gehaat wordt op digitale drums, feit is dat lang niet iedereen de mogelijkheid heeft om akoestische drums op te nemen. Steven Slate Drums is een gevestigde naam als het gaat om realistisch klinkende drumplug-ins. Dankzij SSD5Free kun je met een gratis voorproefje aan de slag.

BBC Symphony Orchestra

Drums nog tot daaraan toe, de kans dat je toegang hebt tot een heel orkest is helemaal nihil. Met de BBC Symphony Orchestra plug-in ben jij de dirigent over een heus orkest met strijkers, blazers en slagwerkers. Je moet wel even geduld hebben, want deze plug-in wordt je toegestuurd precies twee weken nadat je een vragenlijst hebt ingevuld. Heb je een M1-Mac? Open dan Logic of GarageBand in Rosetta om deze plug-in te gebruiken.

Vital

Maak je graag je eigen digitale samples? Dan is Vital de enige plug-in die je nodig hebt. De opties zijn eindeloos om het geluid helemaal naar je hand te zetten. Daarnaast zijn er in de gratis variant alleen al tientallen vooraf ingestelde patches die je gemakkelijk gebruikt en aanpast.

EQ plug-ins

Met een goede EQ zorg je ervoor dat de juiste instrumenten en geluiden de juiste frequenties in je mix innemen. Hoewel twee van de drie plug-ins die we bespreken technisch gezien niet helemaal onder EQ vallen, helpen ze je hier wel bij.

TDR Nova

Dit is wederom een kwestie van de standaard EQ werkt prima, maar dit alternatief vinden we fijner. TDR Nova geeft je een intuïtieve dynamische EQ, die uitblinkt in zijn heldere frequentie-aanpassingen. Hier behalen we altijd snel goede resultaten mee.

Flux BitterSweet V3

De Flux BitterSweet V3 is een zogeheten transient processor. Transiënten zijn geluiden die optreden aan het begin van een golfvorm. Onduidelijk? Gooi deze plug-in op een spoor van het eerdergenoemde SSD5Free, draai aan de enkele knop en BitterSweet maakt de attack van de drums soepeler (sweet) of juist harder (bitter).

Klanghelm IVGI2

De IVGI2 is net als BitterSweet-plug-in lastig uit te leggen. Deze voegt een lichte tot zware verzadiging toe aan je tracks. Het maakt geluid vol en klankrijk en simuleert als het ware analoge apparatuur. Wij gebruiken deze plug-in vaak op het eind om de gehele mix wat kleur te geven.