Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Bestanden-app iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Bestanden app iPhone


Lees verder na de advertentie

Wat Finder is voor macOS en Verkenner voor Windows, is de app Bestanden voor de iPhone en iPad. Daarmee kun je eenvoudig je documenten beheren, zoals foto’s, verslagen en pdf’s. Dit moet je weten over de Bestanden-app van iOS en iPadOS.

Bestanden-app iPhone en iPad

De app Bestanden is de bestandsbeheerder van de iPhone en iPad. In deze app bewaar je allerlei bestanden, bijvoorbeeld die je in Safari hebt gedownload. Ook kun je ze vanuit hier eenvoudig naar andere locaties slepen, zoals iCloud Drive.

1. Downloaden

Ook in iOS en iPadOS is het mogelijk om bestanden te downloaden. Dit kun je doen vanuit Safari of andere apps. De bestanden benader je in de app Bestanden, waar je naar het tabblad ‘Bladeren’ gaat en op ‘Downloads’ klikt. Standaard worden ze lokaal op je iPhone of iPad bewaard, maar je kunt ze vanuit hier ook in iCloud Drive zetten. Meer hierover lees je in het artikel over downloads op iPhone.

2. Externe opslag


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het is mogelijk om externe opslagapparaten aan te sluiten, zoals een usb-stick, SD-kaart of externe harde schijf. Dit is handig als je een grote hoeveelheid bestanden op je iPhone of iPad wilt bewaren, zoals foto’s, pdf’ jes en andere documenten. Hiervoor heb je wel een verloopstukje nodig, zoals een usb-c- of Lightning-naar-usb-adapter. Wanneer je het verloopstukje met opslagapparaat hebt aangesloten, open je de app Bestanden. Kies hier voor het tabblad ‘Bladeren’ en klik linksboven onder Locaties op de naam van het opslagapparaat. Vanuit hier kun je de bestanden openen en bekijken, of ze lokaal bewaren door ze naar ‘Op mijn iPhone/iPad’ te slepen.

Meer van dit soort workshops? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

3. Lokale server

Vanuit de Bestanden-app kun je zelfs verbinding maken met een lokale server. Hiervoor klik je in het tabblad ‘Bladeren’ linksboven op de ronde knop met de drie puntjes. Kies voor ‘Verbind met server’ en voer het SMB-adres in. Op deze manier kun je bijvoorbeeld op je werk je iPad koppelen aan een Mac of Windows-pc en vanuit je iPad toegang krijgen tot de bestanden. Dat werkt overigens zelfs op afstand als je een vpn-verbinding met de server van je werk hebt. Thuiswerken met een iPad? Geen probleem.

4. Andere Bestanden apps voor iPhone

Het grote voordeel van Bestanden ten opzichte van andere apps is de uitbreidbaarheid. Zo voeg je bij ‘Locaties’ gemakkelijk apps van derden toe die vervolgens via Bestanden toegankelijk zijn. Gebruik je bijvoorbeeld toch nog liever Dropbox dan iCloud Drive? Of wil je bij de bestanden die in de Synology-app van je NAS staan? Je activeert deze apps in Bestanden door op de drie puntjes te tikken, ‘Wijzig’ te kiezen en de betreffende app onder ‘Locaties’ te activeren. Mis je toch nog bepaalde mogelijkheden? Dan biedt de app FileBrowser (€ 7,99) mogelijk uitkomst. De app ondersteunt nog meer bestandsformaten, zodat je documenten en media bekijkt zonder dat je de app hoeft te verlaten.