Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: apps vergrendelen op je iPhone

Auteur: iCreate
0 reacties
iPhone Universele oplader


Lees verder na de advertentie

Heb je persoonlijke informatie waarvan je niet wilt dat anderen dit kunnen zien, dan kun je ervoor kiezen om apps op jouw iPhone te beveiligen. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Wil je bijvoorbeeld dat jouw kinderen niet alle apps kunnen openen of wil je dat anderen niks met jouw telefoon kunnen als ze deze in handen hebben, dan is het vergrendelen van apps een aanrader.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone Universele oplader

1. Ongewenste toegang van anderen

Natuurlijk is toegang van anderen tot jouw telefoon ongewenst. Zeker als dit om mensen gaat die jouw telefoon nooit in handen zouden moeten krijgen. We hebben het hier dan over hackers. Zij hebben de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot jouw telefoon. Het gaat dan niet eens om specifieke apps, maar kan al gebeuren doordat jij gebruikmaakt van een open wifi-netwerk of een bepaalde link of advertentie aanklikt.


kooptip

Om dit te voorkomen, is een VPN een handige tool. Zo voorkom je namelijk dat hackers eenvoudig toegang krijgen tot jouw telefoon. Een VPN maskeert en versleutelt namelijk de data die jij via jouw telefoon verzendt en ontvangt. Hierdoor kan deze data in ieder geval niet onderschept worden. Daarnaast wordt jouw locatie verborgen, zodat het voor hackers ook niet te achterhalen is wáár jij je precies bevindt. Het wordt daarom altijd aangeraden om gebruik te maken van zo’n tool wanneer je bijvoorbeeld verbinding maakt met een open wifi-netwerk.

2. Begeleide toegang

Begeleide toegang is de eerste optie die je kunt gebruiken om apps op je iPhone te vergrendelen. Het nadeel van deze methode is wel dat het niet mogelijk is om meerdere apps tegelijkertijd te vergrendelen. Daarnaast kun je de gebruiker alleen de toegang tot de rest van de telefoon ontzeggen. De gebruiker heeft dus alleen de mogelijkheid om die ene app te gebruiken die jij toestaat. Hoe je dit activeert, dat lees je hier:

  1. Ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Toegankelijkheid’.
  3. Ga daarna naar ‘Begeleide toegang’ en zet deze aan..
  4. Klik op ‘Toegangscode instellingen’ en stel een code en eventueel Face ID of Touch ID in.

Vervolgens kun je de app openen die je wilt gebruiken, bijvoorbeeld Spotify, en klik je driemaal op de zijknop of thuisknop. Op deze manier kun je de begeleide toegang activeren. Zoals gezegd heeft de gebruiker nu niet meer de mogelijkheid om de app te verlaten. Hier is namelijk een toegangscode (eventueel met Face ID of Touch ID) voor nodig. De functies binnen die ene app kunnen echter gewoon gebruikt worden.

3. Gebruik Schermtijd

Daarnaast kun je Schermtijd gebruiken om apps te vergrendelen op je iPhone. Hoewel de iPhone hier geen app of functie voor heeft, kun je de schermtijd hier wel voor gebruiken. Door het instellen van een applimiet, moet je telkens als je de app opent je wachtwoord ingeven.

Helaas moet je hiervoor wel een waarde instellen, dat kan vanaf één minuut. De eerste minuut dat de app geopend is, zal er niks gebeuren. Als vervolgens de applimiet bereikt is, is er een wachtwoord nodig om de app langer te gebruiken. Dit stel je als volgt in:

  1. Ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Schermtijd’.
  3. Klik op de categorie ‘Applimieten’.
  4. Vervolgens kun je een limiet toevoegen.

Bij het instellen van de limieten kun je dit doen voor alle apps of juist voor bepaalde apps. De rekenmachine van je iPhone beveiligen is niet erg belangrijk. Echter zijn sociale media, contacten en foto’s en video’s natuurlijk wel belangrijk. Al deze apps kun je afzonderlijk aanvinken.

Verschillende manieren

Er zijn dus verschillende manieren om jouw apps te vergrendelen. Helaas biedt Apple zelf nog geen functie aan waarmee je dit per app kunt doen. Toch zijn de begeleide toegang en schermtijd twee alternatieven die je kunt uitproberen. Wil je nou voorkomen dat mensen op afstand toegang krijgen tot jouw telefoon, dan kun je hiervoor het beste een VPN aanschaffen.