Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Is de Apple Watch waterdicht? Controleer hier jouw model

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch Series 3

Niets zo verfrissend als een duik in het diepe, maar doe je dat mét of zónder Apple Watch om je pols? Oftewel: is de Apple Watch waterdicht?

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de beste tips voor je apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Is de Apple Watch waterdicht?

De Apple Watch is niet volledig waterdicht, maar wel in meer of mindere mate waterbestendig. Hoe goed je Apple Watch tegen water (of stof) kan, is afhankelijk van het model dat je hebt. Hieronder vind je een overzicht: 

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

ModelWaterbestendigheidGeschikt voor recreatief duiken?Stofbestending (IP6X)
Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2Tot 100 meterTot 40 meterJa
Apple Watch SE 2020 /Apple Watch SE 2022Tot 50 meterNee2020: nee
2022: ja
Apple Watch Series 9Tot 50 meterNeeJa
Apple Watch Series 8Tot 50 meterNeeJa
Apple Watch Series 7Tot 50 meterNeeJa
Apple Watch Series 6Tot 50 meterNeeNee
Apple Watch Series 5Tot 50 meterNeeNee
Apple Watch Series 4Tot 50 meterNeeNee
Apple Watch Series 3Tot 50 meterNeeNee
Apple Watch Series 2Tot 50 meterNeeNee
Apple Watch Series 1 & 1e generatie Apple WatchSpatwaterbestendig, onderdompelen niet aangeradenNeeNee

Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra features

De Apple Watch Ultra en zijn opvolger (de Apple Watch Ultra 2) zijn de meest geavanceerde smartwatches in Apple’s assortiment. Ze zijn zelfs speciaal voor mensen die extreme sporten beoefenen, zoals bergbeklimmers of marathonlopers. Maar ook: diepzeeduikers. Zodoende dat dit de enige Apple Watch-modellen zijn waarmee je recreatief kunt duiken. Er is zelfs een speciale app waarmee je je duikgegevens bijhoudt, genaamd Oceanic+.

Wel is er een limiet: de Ultra (2) houdt het bij het diepzeeduiken vol tot maximaal 40 meter diep. Over het algemeen is dit model waterbestendig tot 100 meter. Je kunt er dus ook gerust mee douchen, zwemmen en meer – daarover zo meer.

Apple Watch Series 7, 8 en 9

Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 7, 8 en 9 houden niet van diepzeeduiken, maar ook deze modellen kunnen goed tegen water. Zo zijn ze waterbestendig tot 50 meter en bevatten ze speciale work-outs voor zwemmen in ondiep water. Ook douchen is geen probleem. Verder kunnen deze Watch-modellen niet alleen tegen water: ze zijn ook stofbestendig.

Apple Watch SE

Apple Watch SE 2022

De Apple Watch SE is een goedkopere en dus minder geavanceerde versie van de reguliere Apple Watch. Er zijn twee modellen: een uit 2020, een uit 2022. Beide zijn niet geschikt voor duiken, maar zijn wel waterbestendig tot 50 meter. Ook hiermee kun je dus douchen en zwemmen in ondiep water, waaronder met de zwem-work-outs. Het enige verschil tussen de twee is dat het oude model niet stofbestendig is, terwijl het meest recente model dit wel is.

Apple Watch Series 2, 3, 4, 5 en 6

Apple Watch Series 6

Deze Apple Watch-modellen komen qua waterbestendigheid grotendeels overeen met hun opvolgers, de Series 7 en nieuwer. Oftewel: diepzeeduiken wordt niet aangeraden, maar je kunt er wel mee douchen en zwemmen in ondiep water. Ook hier geldt een waterbestendigheid tot 50 meter en kun je work-outs voor zwemmen activeren. Het grote verschil: deze Watch-modellen zijn níét stofbestendig.

Douchen met de Apple Watch

Douchen met de bovenstaande Apple Watch-modellen is geen probleem. Maar zorg ervoor dat je geen verzorgingsproducten op je Watch gebruikt. Zeep, shampoo, conditioners, lotions en parfums laten waterafdichtingen en membranen minder goed werken.

Het is wel aan te raden om het waterslot te activeren. Dat doe je door het bedieningspaneel te openen (veeg van beneden naar boven over het scherm) en op de waterdruppel te tikken.

Het waterslot voorkomt dat het horloge reageert op onbedoelde aanrakingen, of dat je via een druppel op de wijzerplaat per ongeluk je schoonmoeder belt terwijl je staat te zingen onder de douche. Je ontgrendelt het waterslot vervolgens door aan de digitale kroon te draaien – daarmee tril je ook het water uit de speakers.

Zwemmen met de Apple Watch

Apple Watch Series 2

Zwemmen met de Apple Watch Ultra (2), Apple Watch Series 2 en nieuwer en beide generaties van de Apple Watch SE kan prima. Het horloge geschikt is voor activiteiten in ondiep water, zoals zwemmen in zee of zwembad. De meeste modellen zijn echter niet geschikt om mee te duiken, te waterskiën of voor andere extreme watersporten: alleen de Ultra (2) is hiervoor geschikt.

Bij recreatief zwemmen kun je het waterslot activeren, zoals hierboven beschreven. Je kunt echter ook een zwemwork-out starten: dan houdt je Watch bij hoeveel baantjes je getrokken hebt. Het waterslot wordt hierbij automatisch geactiveerd.

1e generatie Apple Watch & Apple Watch Series 1

Apple Watch Series 1

De 1e generatie Apple Watch & Apple Watch Series 1 hebben een waterbestendigheidsnorm van IPX7. In normale woorden: ze zijn spatbestendig en waterbestendig. Deze horloges kunnen prima tegen zweet en regen. Ook je handen wassen is geen probleem, maar het is niet de bedoeling dat je ermee gaat douchen of zwemmen. De Watch onderdompelen in water wordt dus afgeraden.

Waterbestendigheid kan afnemen

De waterbestendigheid van je Apple Watch kan in de loop van de tijd afnemen. De volgende dingen zorgen ervoor dat dit sneller gebeurt:

  • Een Apple Watch laten vallen of blootstellen aan andere schokken.
  • Een Apple Watch blootstellen aan zeep of zeepwater, bijvoorbeeld tijdens het douchen of baden.
  • Een Apple Watch blootstellen aan parfum, oplosmiddelen, wasmiddelen, zuren of zuurrijk voedsel, producten tegen insecten, lotion, zonnebrandcrème, olie of haarverf.
  • Een Apple Watch blootstellen aan hoge watersnelheden, bijvoorbeeld tijdens waterskiën.
  • Een Apple Watch dragen in een sauna of stoomcabine.

Zijn Apple Watch-bandjes waterdicht?

Niet alle Apple Watch-bandjes kunnen even goed tegen water. Het bandje met klassieke gesp, het leren bandje, het bandje met moderne gesp, het Milanese bandje en de schakelarmband kunnen niet tegen water.

De verschillende sportbandjes zijn wel waterproof. Dat geldt onder andere voor het siliconen sportbandje, het geweven sportbandje en het sportbandje van Nike. Hieronder vind je een volledig overzicht:

BandjeWaterbestendigheid
Oceaan-bandjeWaterdicht. Geschikt voor watersporten.
Siliconen sportbandjeWaterdicht. Geschikt voor grondige work-outs en wateractiviteiten.
SolobandjeGeschikt voor zwemmen en bestendig tegen zweet.
Gevlochten solobandjeZweet- en waterbestendig. Watersporten niet aangeraden.
Geweven sportbandjeZweet- en waterbestendig. Watersporten niet aangeraden.
Leren bandje (niet meer verkrijgbaar)Niet waterdicht
Bandje met klassieke gespNiet waterdicht
Bandje met moderne gespNiet waterdicht
Milanees bandjeNiet waterdicht
Link-bandjeNiet waterdicht