Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waarom Apple Pay met een Apple Watch níét veilig is

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple Watch: betalen zonder iPhone


Lees verder na de advertentie

Er bestaat geen snellere manier om contactloos te betalen, dan met een Apple Watch. Even je horloge in de buurt van de kaartlezer houden, twee keer op de zijknop duwen en het bonnetje verschijnt voor je er erg in hebt. Maar er is ook een risico, want Apple Pay in combinatie met een Apple Watch is niet veilig. Tenzij je een belangrijke instelling wijzigt.

Apple Watch met Apple Pay veilig

Apple Watch met Apple Pay: onveilig?

Hoe veilig betalen met Apple Pay bij een Apple Watch is, hangt af van de manier waarop je je slimme horloge hebt ingesteld. En standaard heeft Apple voor de Watch een functie geactiveerd die het betalen met een Apple Watch onveilig maakt: ‘Ontgrendel met iPhone’.

Met de optie ‘Ontgrendel met iPhone’ is het niet nodig om de toegangscode van je Watch in te toetsen. Ontgrendel je je iPhone, dan gaat je Apple Watch direct ook van het slot af. Handig, want Face ID of Touch ID werkt sneller dan het intikken van een vier- of zescijferige code.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Maar de functie maakt de Apple Pay-functionaliteit ook kwetsbaar. Stel: je raakt je horloge kwijt. Bijvoorbeeld nadat je het achterliet op het strand, of een brutale dief de Watch van je pols grist. De dief kan de Apple Watch dan omdoen en in de buurt wachten tot je je iPhone ontgrendelt. Grote kans dat dit snel gebeurt, want een gemiddelde iPhone-gebruiker doet dat zo’n 80 keer per dag.

Meer Apple Watch tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Vanaf dit moment ontgrendelt de gestolen Apple Watch op de pols van de crimineel. De dief kan vluchten en je bankrekening plunderen, door in winkels grote aankopen te doen. Hierbij is het voor hem of haar niet langer nodig om in jouw buurt te zijn; je kunt immers ook met je Apple Watch betalen als je de iPhone niet bij de hand hebt. Door de Apple Pay limiet kunnen de bedragen oplopen tot 5000 euro.

Zo maak je betalen met een Apple Watch wél veilig

Apple Watch instellingen voor toegangscode

Kortom: de functie ‘Ontgrendel met iPhone’ is in combinatie met Apple Pay geen goed idee. Schakel je de optie uit, dan maak je het betalen met een Apple Watch veilig – mits je een goede toegangscode hebt ingesteld, natuurlijk. Zo zet je de optie uit:

  • Open de Instellingen-app van je Apple Watch.
  • Scrol naar beneden en tik op ‘Toegangscode’.
  • Zet de optie ‘Ontgrendel met iPhone’ op grijs.

Om Apple Pay op een Apple Watch nog veiliger te maken, is stel je een 6-cijferige code in. Standaard bestaat de toegangscode uit vier cijfers.

  • Open de Instellingen-app van je Apple Watch.
  • Scrol naar beneden en tik op ‘Toegangscode’.
  • Zet de optie ‘Eenvoudige code’ op grijs.
  • Voer de huidige en nieuwe code in.