Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit heb je nodig voor bioscoop-geluid op de Apple TV

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
apple keynote verwachtingen


Lees verder na de advertentie

Een Apple TV is het ultieme apparaat voor een thuisbioscoop. Hij ondersteunt 4K en HDR, en dankzij de iTunes Store en tientallen apps van streamingdiensten kijk je naar zo’n beetje alle films of series die ooit gemaakt zijn. Maar bij zo’n thuisbioscoop hoort ook een krachtige geluidsinstallatie, immers wil je alle ontploffingen tijdens actiefilms ook in je buik voelen. We laten zien wat je nodig hebt om het geluid van de Apple TV via een versterker en dus ook een surround-set uit te geven

Apple TV 4K

Apple TV aansluiten op een audio-installatie

Wat audio betreft, is de Apple TV een beetje een vreemde eend in de bijt. Modellen vóór de vierde generatie hadden nog een toegewijde (optische) audio-uitgang, maar de huidige Apple TV’s beschikken slechts over hdmi. Dat maakt het lastiger om het geluid naar de AV-receiver (versterker) van een surround-setje te krijgen. Nu zijn er wel DAC’s met een hdmi-ingang, maar dit is meer een uitzondering dan de regel. Hieronder leggen we uit hoe je de Apple TV toch aangesloten krijgt en welke apparatuur je daarvoor nodig hebt.

Apple TV geluid via versterker

De belangrijkste vraag: hoe krijg je het geluid van de Apple TV naar een versterker? De gemakkelijkste oplossing? Als je de Apple TV aansluit op je televisie, dan kun je het geluid weer doorlussen naar een AV-receiver door de optische uitgang van de televisie te gebruiken. Dit zorgt een klein beetje voor extra kabelspaghetti, maar is waarschijnlijk de meest praktische manier. Immers hebben de meeste televisies toch die optische uitgang en heb je dus alleen een geschikte kabel nodig om het geluid door te sturen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Een alternatief hiervoor is een zogeheten hdmi-audio-extractor. Je sluit de hdmi-kabel van de Apple TV aan op dit apparaat en de adapter scheidt het video- en audio-spoor. Laatstgenoemde wordt dan via extra audio-uitgangen (meestal optisch, coax of rode en witte tulp) afzonderlijk uitgegeven. Kies bij voorkeur dan voor het digitale signaal – dus optisch of coax – en sluit dat aan op de AV-receiver.

Kies een goede AV-receiver

Nu je weet hoe je het video- en audio-spoor van de Apple TV scheidt, is het tijd om een goede AV-receiver te kiezen. Een goed voorbeeld van zo’n AV-receiver is de Onkyo TX-NR474. Naast het feit dat je de Apple TV er rechtstreeks via hdmi op kunt aansluiten, biedt zo’n AV-receiver vaak aanvullende snufjes. Het nieuwste trucje dat de AV-receivers hebben geleerd, is ondersteuning voor Dolby Atmos. Bij deze vrij nieuwe surround-standaard kun je een geluid nog beter in een kamer lokaliseren. Is er in een film bijvoorbeeld een landende helikopter, dan hoor je hem daadwerkelijk van boven naar beneden dalen.

Teufel Ultima 40

De Apple TV is gereed, evenals de AV-receiver. Ontbreken nog de goede speakers. Voor een goede geluidsinstallatie om muziek mee te luisteren, vinden wij een stereosetje speakers helemaal voldoende. De meeste muziek is immers ook maar met twee kanalen gemixt en dus mis je geen aanvullende geluidsinformatie. Voor een thuisbioscoop is dat een compleet ander verhaal. Hier willen we toch minimaal een set bestaande uit vijf speakers met een subwoofer zodat je ontploffingen in een actiefilm ook in je buik voelt én weet of ze links, rechts, voor of achter plaatsvinden. Dat krijg je met de Teufel Ultima 40 Surround 5.1 Set. Twee staande speakers UL 40 Mk2, twee boekenkastluidsprekers UL 20 Mk2, een center-speaker UL 40 C Mk2 en een T 10 subwoofer.

Teufel Ultima Surround

Teufel Reflekt

Hiermee zorg je al voor heel wat herrie in je huiskamer, maar nog beter wordt het met de Teufel Reflekt als uitbreiding. Deze speakers rusten alle surround-sets van Teufel met Dolby Atmos-ondersteuning uit. Je plaatst de Reflekt-speakers óp je bestaande speakers. Ze zijn naar boven gericht en zorgen zo voor een nieuwe, verticale dimensie in je ­geluid­s­ervaring.

Teufel Reflekt

Dolby Atmos in tvOS 12

Overigens: de Apple TV ondersteunt de weergave van Dolby Atmos-materiaal pas sinds iOS 12. Om meteen voldoende films te hebben die het nieuwe geluid ondersteunen, heeft Apple ervoor gekozen om al het materiaal in de iTunes Store gratis te updaten, mits er een Dolby Atmos-versie beschikbaar is uiteraard. Ook Netflix heeft inmiddels Dolby Atmos-materiaal, maar hiervoor moet je een duurder abonnement hebben waarmee je ook in Ultra HD mag kijken. Bij geschikt materiaal zie je dan een Dolby Atmos-logo.