Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Zo gebruik je je iPad als tweede Mac-scherm zónder Sidecar

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple Sidecar alternatief


Lees verder na de advertentie

Met Apple Sidecar gebruik je je iPad als een tweede scherm voor de Mac. Helaas werkt het alleen met relatief nieuwe apparaten, dus grote kans dat je Mac of iPad er niet mee overweg kan. Maar dan is er nog een Apple Sidecar alternatief: Luna Display. Die tovert niet alleen een iPad om tot een tweede scherm, maar ook een andere Mac.

Apple Sidecar alternatief

In macOS Catalina werd de functie Sidecar geïntroduceerd. Daarmee heb je niet alleen extra schermruimte, maar voegt de bediening met touchscreen ook iets extra’s toe. Het jammere is dat Sidecar alleen werkt met relatief nieuwe Macs en iPads. Zelfs als je Mac op macOS Catalina draait, dan is de kans groot dat het niet werkt. Je Mac moet uit 2016 of later stammen om het te kunnen gebruiken. Bovendien heb je een iPad uit 2018 of 2019 nodig.

Gelukkig is er nog een goed (maar niet gratis) alternatief, waarbij er veel meer ondersteunende apparaten zijn: Luna Display. De Mac en iPhone moeten uit 2011 of later zijn, dus grote kans dat dit wél werkt. Luna Display bestaat uit een piepkleine dongel met twee gratis apps. Ook Luna Display verandert je iPad in een tweede scherm voor de Mac, waarbij je macOS eveneens met het touchscreen en de Apple Pencil kunt bedienen. Daarnaast kan de rozekleurige dongel sinds kort iets extra’s. Er is een Mac-toMac-modus, waarmee je je (oude) MacBook omtovert tot een tweede scherm.


kooptip

Deze workshop verscheen in een andere vorm in iCreate:

Zo gebruik je je iPad als tweede scherm voor de Mac met Luna Display:

1. Koop de dongel

Om Lunda Display te kunnen gebruiken, heb je deze roze dongel nodig. Dit stukje hardware kost 49,99 dollar en je bestelt het via de website van Luna Display.

2. Eerst de Mac-app

Open Safari op je Mac en ga naar de Download-pagina van Luna Display. Klik op ‘Download Luna for Mac’, open het bestand en sleep het naar ‘Applications’.

3. Configureren

Open de Mac-app Luna Display, kies voor ‘Enable’ en doorloop de stappen. Plug het roze stukje hardware in je Mac en begin alvast aan stap 4 – terwijl de app de nieuwste firmware installeert.

4. Extra beeld!

Open op de iPad de App Store en download de app Luna Display. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt er op de Mac een melding waarin wordt gevraagd om de Mac te verbinden met de iPad. Kies voor ‘Allow’ en het beeld verschijnt als bij toverslag op de iPad.

5. Mac als tweede scherm

Wil je een oude Mac gebruiken als tweede scherm? Download dan op dit apparaat via de Download-pagina de ‘Secondary App for Mac-to-Mac’. De Mac moet er een uit 2007 of later zijn, met macOS 10.8 Mountain Lion of nieuwer.