Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 166De geheime functies van iOS 18 🔥
iCreate 166

Lees verder onder de advertentie

Apple Intelligence gebruiken op je Mac: zo werkt het in Nederland

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Intelligence Mac

Wil je nu al Apple Intelligence gebruiken op je Mac in Nederland? Daarvoor hoef je maar twee instellingen aan te passen!

Lees verder onder de advertentie

Apple Intelligence in Nederland

Met Apple Intelligence wordt je Mac beter dan ooit. Je kunt ermee je eigen emoji’s maken met Genmoji, afbeeldingen met vrienden en familie in elkaar zetten met Image Playground, teksten (her)schrijven met Writing Tools en nog veel meer. Er is alleen één probleempje: officieel is Apple Intelligence nog steeds niet beschikbaar in Nederland.

Toch is het op de Mac heel gemakkelijk om Apple Intelligence nu al in te schakelen. In tegenstelling tot op de iPhone en iPad, waarbij je een Amerikaans Apple Account nodig hebt om Apple Intelligence te activeren, hoef je op een Mac maar twee kleine instellingen te veranderen. Wij zetten op een rij hoe het werkt.

kooptip

Let op: niet op elke Mac

Ten eerste: voor Apple Intelligence heb je een Mac nodig met een M1-chip of nieuwer. Je bekijkt welke chip je hebt door linksboven in de menubalk op het appeltje te drukken, en te kiezen voor ‘Over deze Mac’. Onder de modelnaam zie je welke chip je Mac heeft. Staat er ‘Intel’? Dan val je buiten de boot.

Over deze Mac

Een tweede vereiste is dat je de nieuwste versie van macOS hebt geïnstalleerd. Voor alle Apple Intelligence-functies heb je minstens macOS Sequoia 15.3 nodig. Je ziet welke versie je hebt in hetzelfde ‘Over deze Mac’-menu als hierboven. Draai je een oudere versie? Update dan via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’.

Apple Intelligence gebruiken op je Mac

Heb je een Mac met M1-chip of nieuwer en ben je up-to-date? Dan ben je klaar om Apple Intelligence te activeren! Hiervoor moet je Mac-taal op Engels ingesteld worden. Zo werkt het:

  1. Open Systeeminstellingen en kies in de zijbalk ‘Apple Intelligence en Siri’.
  2. Zorg ervoor dat Siri is ingeschakeld en kies als taal ‘Engels (Verenigde Staten)’.
  3. Ga nu in Systeeminstellingen naar ‘Algemeen>Taal en regio’.
  4. Druk bovenin op de ‘+’ en selecteer ‘Engels (VS)’. Voeg de taal toe met ‘Voeg toe’.
  5. Je Mac vraagt of je de taal als hoofdtaal wilt gebruiken. Druk op ‘Gebruik Engels (VS)’ en kies ‘Herstart nu’.
  6. Nadat je Mac opnieuw is gestart, open je opnieuw Systeeminstellingen – dat heet nu System Settings. Kies hierin ‘Apple Intelligence & Siri’ en zet bovenin de schakelaar aan voor Apple Intelligence.

Nadat de benodigde bestanden zijn gedownload, heb je toegang tot Apple Intelligence! Hoe je er gebruik van maakt? Met een ctrl-klik in een tekstveld krijg je toegang tot de Writing Tools. In de map ‘Apps’ vind je nu het programma Image Playground voor het maken van afbeeldingen. En in Berichten kun je met het emoji-icoontje je eigen Genmoji maken.

Tip: Apple Intelligence met Nederlands als systeemtaal

Wil je liever niet je Mac in het Engels gebruiken? Begrijpelijk. Je kunt na het volgen van de bovenstaande stappen nog een handig trucje gebruiken zodat je Mac in het Nederlands werkt, én je toegang houdt tot een deel van de Apple Intelligence-functies.

Ga hiervoor naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Taal en regio’ en sleep ‘Nederlands’ boven ‘Engels (VS)’. Je Mac vraagt om opnieuw op te starten: doe dit níét. Wanneer je nu een app (opnieuw) start, zal hij gewoon in het Nederlands zijn, terwijl een deel van Apple Intelligence geactiveerd blijft. Je kunt eventueel zelfs je Finder opnieuw starten, zodat die ook weer in het Nederlands is. Pas als je je Mac opnieuw opstart, verdwijnt Apple Intelligence helemaal.

En op je iPhone en iPad?

Op de iPhone en iPad is het aanzetten van Apple Intelligence een stuk ingewikkelder – in ieder geval tot april, wanneer de slimme functies officieel naar de EU komen. Tot die tijd heb je een Amerikaans Apple Account nodig om de boel werkend te krijgen. Die maak je aan via account.apple.com.

Ga op je iPhone of iPad naar ‘Instellingen>[Je naam]’ bij ‘Media en aankopen’ en log uit bij je huidige account. Log vervolgens in met je Amerikaanse Apple Account – dit heeft verder géén invloed op iCloud, maar je kunt na deze stap niet meer gebruikmaken van je Apple-abonnementen zoals Apple Music en Apple TV+ totdat je opnieuw inlogt met je Nederlandse account. Ga dan naar ‘Instellingen>Apple Intelligence en Siri’ en zet Siri op ‘Engels (Verenigde Staten)’. Navigeer dan naar ‘Instellingen>Algemeen>Taal en regio’ en voeg ‘Engels (VS)’ toe als hoofdtaal. Als laatste stap open je ‘Settings>Apple Intelligence & Siri’ en zet je de schakelaar bij ‘Apple Intelligence’ om.