Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

AirTag gevonden? Dit moet je doen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Achterkant van de AirTag met Apple-logo

Met een AirTag kun je gemakkelijk je kostbare spullen in de gaten houden. Maar wat nu als je een AirTag gevonden hebt? Wat moet je ermee? Hoe bezorg je hem als vinder zo snel mogelijk weer terug bij de eigenaar?

AirTag gevonden, wat nu?

Een AirTag is een klein wit schijfje dat je aan belangrijke voorwerpen kunt bevestigen. Het lijkt een beetje op een koelkastmagneet. De eigenaar kan de locatie van de AirTag volgen via de iPhone. En om het zoeken nog gemakkelijker te maken, kan hij er een geluidje op afspelen.

Misschien heb je een sleutelbos, rugzak of ander object gevonden met een AirTag eraan. Of je bent ergens een losse tracker tegengekomen. Natuurlijk wil je die graag terugbezorgen. Maar ja: hoe doe je dat? Het kan zijn dat de eigenaar plots bij je op de stoep staat: deze kan de locatie van de AirTag zien op de iPhone en ernaartoe navigeren. Maar wat nu als dit niet gebeurt? Van het witte schijfje zelf valt op het eerste gezicht niets af te lezen. Op de volgende manier geeft het wél zijn geheimen prijs.

AirTag scannen

Airtag gevonden
  • Houd de AirTag met zijn witte zijde tegen de bovenkant van je smartphone. Dit kan een iPhone of Android zijn, als-ie maar een NFC-chip heeft.
  • Er verschijnt een melding op het scherm.
  • Tik op de melding: die leidt je naar een website met meer informatie over de AirTag in kwestie.

Hopelijk heeft de eigenaar de AirTag als verloren geregistreerd, want dan vind je hier contactinformatie. In dat geval kun je mailen of bellen dat je de AirTag (en hopelijk het bijbehorende voorwerp) gevonden hebt. Maar geef de eigenaar even de tijd, misschien weet hij nog niet eens dat hij zijn AirTag kwijt is. Doorloop de bovenstaande stappen dan op een later moment nog een keer.

Als scannen geen optie is

Misschien heb je een AirTag gevonden in de buurt, maar durf je hem niet te scannen. Thuis bewaar je hem ook liever niet, omdat de onbekende eigenaar dan plots voor de deur kan staan – die ziet immers waar de AirTag is. Of ligt de AirTag al een tijdje bij je thuis, maar gebeurt er niks. De ervaring leer dat verloren AirTags regelmatig worden afgeleverd bij plaatselijke telefoniewinkels. Dus verleen de eigenaar een gunst, en volg die weg. De eigenaar van de AirTag kan op zijn iPhone zien dat de AirTag daar ligt.

kooptip

Niet doen: de batterij verwijderen

Misschien wil je niet dat de AirTag zichtbaar bij jou thuis ligt. Dan kun je (op een andere plek) de batterij verwijderen. Maar doe dit liever niet, want de kans dat de eigenaar zijn spullen terugvindt, wordt hiermee vrijwel nihil. Overigens: je kunt de AirTag niet zelf in gebruik nemen, hij blijft geassocieerd met het Apple ID van de rechtmatige eigenaar.

Het kan ook gebeuren dat iemand bewust een AirTag in je jaszak of tas heeft laten glippen. Als een AirTag die niet van jou is, constant met je meebeweegt krijg je daarvan een melding op je telefoon. Mogelijk is er dan sprake van stalking. In dat geval kun je er wel voor kiezen om de batterij te verwijderen.

Meer over de AirTag