Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

AirPlay werkt niet? Deze tips lossen het op!

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties

Oh nee, AirPlay werkt niet! Geen paniek: met een van deze oplossingen krijg je de Apple-functie vast weer aan de praat.

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de beste tips voor je apparaten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

AirPlay werkt niet: 7 oplossingen

kooptip

Met AirPlay kun je media van je ene apparaat streamen naar je andere apparaat. Denk aan video’s, foto’s, muziek, podcasts, games en meer. Speel je bijvoorbeeld een Apple TV+-serie af op je iPhone, dan kun je die middels AirPlay streamen naar je televisie, zodat de aflevering op je grote beeldscherm wordt afgespeeld. Of speel je lievelingsnummer af in Apple Music op je iPad en stream het naar je grootste speaker in huis. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meestal heb je de functie al met een paar tikken geactiveerd, maar soms is er volgens AirPlay geen verbinding mogelijk. Zo laat hij soms niet alle apparaten zien waar je iets naar wilt versturen of wil hij niet eens opstarten. Maar wat moet je doen als AirPlay niet werkt?

1 Apparaten bij elkaar

AirPlay werkt niet

Wanneer je AirPlay opstart en de lijst met beschikbare apparaten voor de dag komt, zie je misschien niet het toestel waar je naar zoekt. Mogelijk kan de functie dit niet signaleren omdat je hier niet dichtbij genoeg staat. Bijvoorbeeld omdat je je iPhone met een speaker wilt verbinden die zich in een andere ruimte bevindt.

Het is simpel: verplaats jezelf gewoon even. Ga zo dicht mogelijk bij het apparaat staan. Probeer je te verbinden met een Apple TV? Volgens Apple werkt AirPlay dan het best als het apparaat waarmee je streamt zich daar met een afstand van 7,5 tot 9 meter vanaf bevindt. Start AirPlay vervolgens opnieuw op om weer verbinding proberen te leggen. Verschijnt je apparaat nu wel in beeld?

2 Opnieuw opstarten

AirPlay werkt niet

We durven het haast niet te vragen, maar heb je je toestellen al eens opnieuw opgestart? Wanneer een functie niet werkt of vastloopt, is dit vaak al de juiste oplossing. Hoe kneuterig en voor de hand liggend het ook klinkt.

Bij de meeste Apple-apparaten is geforceerd herstarten zo gepiept:

  • De iPhone resetten is meestal een kwestie van de thuisknop en een volumeknop lang indrukken, of de vergrendelknop en een volumeknop.
  • De iPad resetten werkt doorgaans hetzelfde als bij de iPhone.
  • De Mac resetten doe je door de aan/uit-knop lang in te drukken tot het Apple-logo verschijnt.
  • Bij andere apparaten met AirPlay-ondersteuning raadpleeg je even de handleiding van je toestel.

3 Nieuwste software

AirPlay werkt niet

Roepen je apparaten al een tijdje om updates, maar stel je die telkens uit? Het overkomt ons allemaal wel eens. Toch is dit het moment om die updates eindelijk eens uit te voeren: apparaten die al een tijdje niet meer zijn bijgewerkt, kunnen met elkaar botsen. Dat kan er dus ook voor zorgen dat je geen AirPlay-verbinding kunt maken.

Controleren op updates doe je met de meeste Apple-apparaten erg gemakkelijk:

  • Op je iPhone of iPad: ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’.
  • Op je Mac: ga naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update’.
  • Op je Apple TV: ga maar ‘Instellingen>Systeem>Software-updates’.
  • Op niet-Apple-apparaten met AirPlay ondersteuning: check de handleiding.

Probeer je AirPlay te gebruiken met een apparaat dat niet door Apple is ontwikkeld? Mogelijk heeft dit überhaupt geen AirPlay-ondersteuning. Dit controleer je doorgaans door ‘synchrone weergave’ te raadplegen – zie tip zes.

4 Internetverbinding

iTip-wifi-delen-iPhone

AirPlay is afhankelijk van een (draadloze) netwerkverbinding. Apparaten die je met elkaar wilt verbinden om te streamen, moeten dan ook zijn verbonden met hetzelfde netwerk. Controleer daarom of dit het geval is: misschien gebruikt je iPhone het ene netwerk, terwijl je televisie met een andere is verbonden. Breng daar in dat geval verandering in.

Over internet gesproken: check ook of er problemen zijn met je internetverbinding. Zo ja, herstart je router of modem. Ook kun je (online) contact opnemen met je internetprovider om te checken voor eventuele storingen.

5 VPN of Bluetooth

iPhone met VPN

Zoals gezegd moeten je apparaten zijn verbonden met hetzelfde (draadloze) netwerk om AirPlay aan de praat te krijgen. Misschien heb je dit, maar heb je ook een VPN geactiveerd. Die zorgt ervoor dat je internetvekeer wordt versleuteld en dat het voor andere websites lijkt alsof je deze vanuit een ander land bezoekt. Maar AirPlay is daar niet van gediend: een VPN kan ervoor zorgen dat AirPlay niet werkt. Schakel je VPN daarom even uit en probeer AirPlay opnieuw.

Ook Bluetooth kan voor interferentie zorgen en dus problemen veroorzaken. Schakel de functie daarom even uit en probeer AirPlay daarna opnieuw. Uitschakelen werkt als volgt:

  • Op je iPhone of iPad: open het Bedieningspaneel en tik op het blauwe Bluetooth-icoontje bovenin. Dit wordt nu grijs.
  • Op je Mac: open het Bedieningspaneel en klik op het kleurrijke Bluetooth-icoontje. Dit wordt nu grijs.

6 Synchrone weergave

iOS 18 nieuwe designs

AirPlay werkt niet, maar Synchrone weergave misschien wel. Met deze functie kun je het scherm van je ene apparaat projecteren op een ander scherm. Zo kun je bijvoorbeeld het iPad-scherm naar je televisie sturen, en je tablet bedienen terwijl je op het grote tv-beeldscherm kijkt. Speel vervolgens media af op je iPad en het is net AirPlay! Je activeert de functie als volgt:

  • Op je iPhone of iPad: open het Bedieningspaneel, tik op het icoontje met de twee vierkanten en kies het apparaat waarmee je wilt verbinden.
  • Op je Mac: open het Bedieningspaneel, klik op ‘Synchrone weergave’ en kies het apparaat waarmee je wilt verbinden.

7 Controleer Firewall

AirPlay werkt niet

Wil je AirPlay activeren via je Mac? Neem dan ook een kijkje naar de Firewall. Door deze even uit te schakelen of opnieuw in te stellen, kan het probleem al zijn opgelost. Dit werkt als volgt:

  1. Open ‘Systeeminstellingen’.
  2. Kies ‘Netwerk’.
  3. Klik op ‘Firewall’.
  4. Schakel de Firewall uit.

Start AirPlay nu opnieuw op. Werkt de functie nu wel? Schakel de Firewall daarna weer in, op dezelfde manier als hierboven.

AirPlay werkt niet op Samsung TV

De meeste smarttelevisies en beeldschermen van Samsung hebben tegenwoordig ondersteuning voor AirPlay. Door de bocht kun je aannemen dat dit geldt voor televisies van 2018 tot nu. Wil je zeker weten of jouw Samsung TV AirPlay-ondersteuning heeft, dan kun je controleren of hij wordt genoemd op de volgende support-pagina.

Heb je wel ondersteuning, maar werkt AirPlay niet op jouw Samsung TV? Loop de zeven stappen hierboven (nogmaals) na. Grote kans dat je hem moet bijwerken of dat je apparaten niet in de buurt staan. Ook kun je controleren of AirPlay wel is ingeschakeld door op je televisie naar ‘Instellingen>Algemeen>Apple AirPlay Instellingen’ te gaan. Heb je nog steeds last van problemen, neem dan contact op met Apple.

AirPlay werkt niet op LG TV

Ook moderne smarttelevisies van LG zijn uitgerust met AirPlay-ondersteuning. Volgens de website van de fabrikant geldt dit voor modellen vanaf 2018 en nieuwer, met webOS 4.0 of nieuwer. Deze support-pagina bevat een uitgebreidere lijst met compatibele televisietoestellen.

Ook hier geldt: misschien heb je wel ondersteuning, maar werkt AirPlay niet op je LG TV. We verwijzen je weer naar de zeven bovenstaande tips! Ook als je hierna alsnog last hebt van problemen, kun je contact opnemen met Apple.