Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

3 geniale macOS-hulpprogramma’s voor pro’s

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Het besturingssysteem macOS mag dan wel erg compleet zijn, maar voor bepaalde functies moet je toch uitwijken naar alternatieve programma’s. Misschien bestaan de gewenste functies helemaal niet in macOS, of ze zijn alleen erg ingewikkeld via Systeemvoorkeuren of Terminal-opdrachten toegankelijk. Gelukkig zijn er binnen de Apple-community een hoop slimme ontwikkelaars die juist deze wat gevorderde functies ook nodig hebben en er een hulpprogramma voor gemaakt hebben. In dit artikel bespreken we drie van deze hulpprogramma’s, in iCreate 121 krijg je er nog 8 bij! En natuurlijk zijn al deze hulpprogramma’s niet alleen voor pro’s, maar voor iedereen die de gevorderde functies nodig heeft.

MacBook met gesloten display gebruiken

Het appje Amphetamine houdt je MacBook wakker, zelfs als hij gesloten is. Dat is handig als je hem via Sidecar op de iPad wilt bedienen of als je weg moet terwijl er nog een film aan het renderen is. Je schakelt de ‘altijd wakker’-modus in via de optie ‘Indefinitely’ die je in het menu van het pillen-symbool in de menubalk vindt. Als Amphetamine actief is, staat de pil verticaal, anders horizontaal. Open het menu opnieuw en deactiveer de nu zichtbare optie ‘Allow system sleep when display is closed’, zodat de MacBook blijft draaien als het scherm gesloten is. Met de knop ‘End Current Session’ herstel je het normale stand-by-gedrag van je Mac. Je kunt de modus ook snel in- en uitschakelen met een Ctrl-klik op het icoontje in de menubalk.

Download: Amphetamine

Op alle macOS-updates controleren


kooptip

Standaard werkt macOS zichzelf automatisch bij en vertelt je in ‘Systeemvoorkeuren>Software-update’ of er een nieuwe versie beschikbaar is. Daarnaast geeft Apple echter ook beveiligingsupdates voor belangrijke systeemonderdelen uit zoals de geïntegreerde ‘Malware Removal Tool’ (MRT), Gatekeeper en XProtect zonder de gebruiker – jij dus – te informeren. Je merkt dus ook niet als er iets misgaat.

De app SilentKnight controleert of alle onderdelen van je systeem up-to-date zijn en laat zien wanneer macOS voor het laatst beveiligingsupdates voor XP-beveiliging, Gatekeeper en MRT heeft geïnstalleerd. Als je systeem verouderde onderdelen bevat, klik je op ‘Install all updates’ om de installatie te forceren. Als daarna niet alle onderdelen up-to-date zijn, helpt meestal een herstart.

Download: SilentKnight

Is iCloud Drive down?

Als er een dienst zoals iCloud Drive hangt of Apple Music hapert, is de oorzaak mogelijk niet je Mac of netwerk. Apple heeft ook af en toe problemen met zijn servers. In plaats van elke keer dat je een probleem vermoedt handmatig naar de status-website te gaan, start je de app StatusBuddy. Deze doet dit automatisch op de achtergrond voor je. Door op het icoontje in de menubalk te klikken wordt een lijst van alle Apple-diensten weergegeven. De kleurstip achter elke dienst geeft de status aan. Groen betekent aan dat alles in orde is, geel staat voor geïsoleerde problemen en rood duidt op een totale uitval. In het laatste geval toont het menubalk-icoontje bovendien een rode stip.

Download: StatusBuddy

Ontdek alle andere acht hulpprogramma’s in iCreate 121.