Terug naar watchOS 5
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

watchOS 5

Door Koen van Ekeren8 juni 2018 09:435 min. leestijd

Na een kleine vooruitgang vorig jaar, krijgt de Apple Watch met watchOS 5 weer eens een flinke update. Hieronder lees je over de zes grote nieuwe watchOS 5 functies, de beschikbaarheid en de releasedatum van het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch.

watchOS 5

watchOS 5: 6 nieuwe functies

watchOS 5 werd gepresenteerd op 4 juni is de eerstvolgende grote software-update voor de Apple Watch. Het is een update om naar uit te kijken, want hij brengt zes grote nieuwe watchOS 5 functies met zich mee. We zetten ze op een rij:

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

1. Competitie

watchOS 5 Competitie

Competitief ingestelde Watch-gebruikers kunnen hun hart(slag) ophalen met watchOS 5. Kon je voorheen je activiteit – de drie ringen – delen en die van vrienden inzien, ga je deze herfst de onderlinge strijd aan. In een zevendaags evenement word je uitgedaagd om actiever te zijn dan de ander. Voor elk procent dat je de drie ringen vult, krijg je een punt. Je ziet de voortgang van jou en de ander, wordt aangespoord om voorop te blijven of de achtervolging in te zetten. Degene met de meeste punten aan het eind van de week wint een medaille, die wordt bewaard in het nieuwe Award-tabblad van de Activiteiten-app.

2. Nieuwe en betere Work-outs

watchOS 5 Work-out

In het verlengde van de activiteiten ligt de Work-out-app. Hier zijn twee sporten aan toegevoegd: yoga en hiken. Maar ook voor de al ondersteunde sporten is de app verbeterd. Zo merkt de app beter wanneer je start en stopt met sporten. Vergeet je de app aan te slingeren als je gaat rennen, dan vraagt Work-out of je toevallig niet aan het sporten bent? Bevestig je deze vraag, dan wordt niet alleen de work-out automatisch gestart, maar wordt ook het traject dat je al hebt afgelegd meegenomen in de meeting. En ben je klaar en val je bekaf in het gras, dan stopt de app de work-out voor je.

Ook tijdens het sporten biedt de app in watchOS 5 meer. Stel een doelsnelheid in en de Watch zal je met tikjes op de pols op de hoogte houden of je voor- of achterloopt op je schema. Bij het rennen zie je daarnaast het aantal stappen per minuut en je gemiddelde snelheid voor de hele afstand én in de laatste kilometer.

3. Nieuwe app: Walkie-Talkie

watchOS 5 walkietalkie

Speelde jij vroeger met een walkietalkie? Herbeleef die tijd met watchOS 5. De Watch krijgt namelijk een unieke app die zelfs de iPhone niet heeft: Walkietalkie. Het idee is onveranderd. Je moet eenmalig koppelen met een contactpersoon. Daarna druk je op de Talk-knop, begin je te praten en hoort de ander je. Vergeet niet af te sluiten met ‘Over’, laat de knop los en wacht op antwoord. Walkietalkie werkt via 4G of wifi en lijkt ons een fantastische optie om je gezin te laten weten dat je gaat eten, collega’s op te roepen als je ze nodig hebt of vrienden tijdens een uitstapje terug te vinden.

4. Eindelijk Podcasts

watchOS 5 Podcasts

Een app die niet nieuw is, maar wel eindelijk de stap maakt naar de Watch, is Podcasts. De app synchroniseert met je iPhone, zodat je op het ene apparaat kunt verder luisteren waar je op het vorige was gebleven. Van de podcasts waarop je bent geabonneerd wordt automatisch de volgende aflevering klaargezet. Andere radioshows roep je razendsnel op met Siri. Eerlijk is eerlijk: die app hadden we graag al in de eerste watchOS gewild.

5. Siri slimmer en sneller

watchOS 5 Siri

Zoals elk jaar wordt Siri dit jaar weer een tandje slimmer. Ten eerste roep je hem sneller op. Moet nu je je pols nog optillen én ‘Hey Siri’ zeggen, kun je in watchOS 5 die openingszin achterwege laten. Optillen en praten is voldoende. Vooral de Siri-wijzerplaat, die je door de dag leidt door afspraken te tonen voordat ze beginnen en je op tijd te herinneren om te bewegen of even adem te halen, is sterk verbeterd. Hij analyseert je gedrag beter en kan dus, op basis van je leefpatronen, de tijden van de dag en je locaties, steeds gerichtere suggesties doen.

6. Meldingen verbeterd

Met watchOS 5 kun je meer met meldingen. Tot dusver waren die behoorlijk eenzijdig en moest je voor interactie al snel naar de iPhone. Deze herfst zijn de notificaties interactiever. Voor de parkeer-app verleng je de tijd, voor een restaurant-app verplaats je de reserveerde tijd en voor een vlucht check je in. Ookt worden meerdere meldingen van dezelfde app gebundeld weergegeven, net als in iOS 12. Dus geen twaalf berichten onder elkaar, maar één melding die je vervolgens kunt openvouwen.

watchOS 5 release

watchOS 5 is deze herfst – waarschijnlijk half september, tegelijk met iOS 12 – te downloaden op de Apple Watch. Deze zomer wordt de software getest, maar Apple heeft de allereerste watchOS 5 bèta teruggetrokken omdat deze gedurende het installatieproces vastlopers veroorzaakte.

watchOS 5: welke Apple Watch ondersteunt het?

watchOS 5 ondersteuning

Helaas is er slecht nieuws voor bezitters van de allereerste Apple Watch: die wordt niet meer ondersteund. De Series 1 – dat is de oorspronkelijke Apple Watch, maar met de processor van de Series 2 – kan nog wel worden geüpdatet. Voor de meeste eigenaars van de Watch 1 is dat een beetje jammer, amper drie jaar na de aankoop. Voor de kopers van de (rosé)gouden Editions – je weet wel, die van $ 10.000 tot $ 17.000 – zijn de druiven wel erg zuur. Of duur.

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis KPN hebt

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden