Yamaha YH-L700A review: draadloze symfonie
Toen eind 2020 de AirPods Max werden aangekondigd, moesten we toch even slikken. 629 euro voor een draadloze koptelefoon? Daarmee prijst Apple zich uit de markt – dachten we toen. Nu Yamaha met de over-ear YH-L700A komt, kunnen we het niet laten om een review te schrijven. Met een prijskaartje van 549 euro verwachten we namelijk veel.
Ten eerste het design. Laten we eerlijk zijn: het voelt niet echt premium aan. Althans: ja, de plastic behuizing is stevig, en de stoffen hoofdband voelt prettig, maar vergeleken met de AirPods Max is het niet veel bijzonders. Voor het bedrag dat je betaalt, zou je toch íéts van metaal verwachten.
Deze minder-dan-premium feel is ook van toepassing op de bediening. Aan de zijkant vind je knoppen voor het volume en pauze/vorige/volgende, omhuld in nepleer. Deze knoppen hebben weinig profiel, en geven geen ‘klikgevoel’, waardoor je niet goed weet wat je doet wanneer je ze probeert te gebruiken. Het bedienen van muziek doen we daarom liever op de iPhone zelf.
Wanneer je de koptelefoon opzet, komen de eerste pluspunten naar boven. De oorkussens zijn erg ruim, klemmen niet als je brildragend bent en zitten ook goed rondom wat grotere oren. Daardoor is de koptelefoon niet alleen comfortabel, maar sluit hij ook goed af.
De hoofdband drukt verder ook niet op je hoofd, wat opvallend is met het relatief hoge gewicht van 330 gram. De Yamaha is minder geschikt voor kleinere hoofden: zonder de hoofdband uit te schuiven is hij al aan de grote kant.
Vol functies
Net als de meeste draadloze koptelefoons heeft de YH-L700A een eigen app: Yamaha Headphones Controller. De app is vrij kaal: je bedient er de wereld aan functies mee, maar nergens wordt aangegeven wat de functies precies doen. En de namen van de functies geven niet veel weg. Zo heb je onder andere Listening Care, Listening Optimizer en 3D Sound Field.
Daar moesten we dus de handleiding voor downloaden. Listening Care blijkt het dynamisch bereik aan te passen bij lagere volumes, zodat je subtiele (zachte) details blijft horen. Het verschil is klein, maar hoorbaar – wij houden meestal echter liever het dynamische bereik in stand.
Listening Optimizer past het geluid aan op de vorm van je oren, om te corrigeren voor eventuele lekkage bij de oorkussens, maar wij konden het verschil niet horen. 3D Sound Field is verder echt een ‘gimmick’. Het simuleert de echo en galm van een ruimte, en plaatst het geluid op een vaste plek die blijft staan als je je hoofd beweegt. Een beetje zoals Ruimtelijke Audio van Apple dus, maar dan zonder accurate hoofdtracking, en met onaangename galm.
Een functie die we wél gebruikten, is de noise cancelling. Deze zit niet op het topniveau van de Sony XM4 of AirPods Max, maar is wel gewoon degelijk.
Sprankelende sound
Dan komen we eindelijk aan bij de geluidskwaliteit. Dit is waar de Yamaha imponeert. En het is misschien wel de beste sound die we tot nu toe in een draadloze koptelefoon hebben gehoord. Bastonen trillen alsof je een subwoofer voor je neus hebt, en de hoge tonen klinken sprankelend. Wisselen we naar de AirPods Max, dan valt op dat deze niet in de buurt komt van het bereik van de Yamaha.
Bovendien past de koptelefoon van Apple het geluid constant aan, zonder dat je hier als gebruiker controle over hebt. Doordat de Yamaha dit niet doet, is de sound veel ‘puurder’. Het enige nadeel is dat de hoeveelheid detail het geluid soms iets vermoeiender maakt om naar te luisteren. Met name als het om de middentonen gaat – ben je hier gevoelig voor, dan helpt de Listening Care-functie hierbij.
Yamaha YH-L700A review: conclusie
De YH-L700A laat veel steken vallen als het gaat om bediening en extra functies, maar klinkt geweldig voor een draadloze koptelefoon.
Praat mee
0