Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Alle winnaars van de Apple Design Awards 2022

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Design Awards 2022

Elk jaar zet Apple twaalf baanbrekende apps in het zonnetje. Dit zijn de winnaars van de Apple Design Awards 2022!

Procreate

Apple Design Awards 2022

Als iCreate-lezer gaat er vast een belletje rinkelen bij de naam Procreate, want deze tekenapp voor de iPad bespreken we hier regelmatig. En dat is niet voor niets: hij is geliefd onder zowel amateurs als gevorderde kunstenaars, onder andere door ondersteuning voor de Apple Pencil, honderden (verstelbare) penselen en de handige interface.

Maar Procreate onderscheidt zich pas écht met de focus op inclusiviteit, met dank aan alle toegankelijkheidsfuncties. Denk hierbij aan ondersteuning voor VoiceOver, een hulpmenu, audiofeedback en assistentie bij kleurenblindheid. Zo kan werkelijk iedereen zijn creativiteit de vrije loop laten.

 • Procreate
 • Savage Interactive
 • € 9,99
 • Verkrijgbaar voor iPad

Wylde Flowers

Apple Design Awards 2022

In Wylde Flowers speel je de jonge heks Tara en reis je (per bezemsteel, uiteraard) naar een rustgevend eiland. Niet om de bewoners te vervloeken, maar om je oma te helpen met de familieboerderij. Zij leert je hier om op magische wijze gewassen te verbouwen, het weer te veranderen en zelfs om in een kat te transformeren.

Heb je even geen zin om je handen vies te maken, dan zijn er ook genoeg stranden, bossen en andere plekken om te bezoeken. Of maak een praatje met je mede-eilandbewoners, die – heel inclusief – alle leeftijden, identiteiten en culturele achtergronden vertegenwoordigen.

 • Wylde Flowers
 • Studio Drydock
 • Inbegrepen bij een Apple Arcade-abonnement
 • Verkrijgbaar voor iPhone, iPad, Mac en Apple TV

(Not Boring) Habits

Apple Design Awards 2022

De naam zegt al genoeg: (Not Boring) Habits is een boeiende manier om gewoontes aan te leren. De app stuurt je elke dag een melding ter herinnering, maar terwijl de gemiddelde habit tracker je direct straft met een gebroken streak zodra je een dag vergeet, doet deze app daar niet aan streaks. Integendeel, tik je wél op een notificatie, dan word je juist beloond met kleurrijke en interactieve 3D-animaties.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aanleren van een nieuwe gewoonte zo’n 66 dagen duurt. Daarom maakt (Not Boring) Habits er een 60 dagen durende uitdaging van, verdeeld over acht levels. Hoe hoger het level, hoe dichter je bij het eindpunt bent. En doordat streaks van de baan zijn, gaat het er niet om dat je de handeling 60 dagen achter elkaar uitvoert, maar 60 dagen in totaal. Houd je dus voornamelijk bezig met de reis!

Overboard!

Apple Design Awards 2022

Stel je voor: het is juli 1935, je bent midden op zee, nog acht uur verwijderd van New York, wanneer de SS Hook plots een plaats delict wordt. Het misdrijf? Moord, en jij hebt hem gepleegd. In Overboard! is het aan jou om volop te liegen, bedriegen en manipuleren om jezelf zo onschuldig mogelijk te laten lijken. Stelen, verleiden, nog meer moorden – alles mag in niemandsland. Zou jij ermee wegkomen?

Overigens is het niet slim om lukraak misdaden te plegen: de game heeft verschillende eindes en verwacht daarom dat je zorgvuldig nadenkt over je gedrag. De kans is nou eenmaal groot dat je aanwijzingen achterlaat voor je medepassagiers. Krijg je niet de afloop waar je op hoopte, dan begin je gewoon opnieuw. Als het je lukt om acht uur lang als niet-verdacht beschouwd te worden, vlucht je een steegje van New York in, tot nooit meer ziens. Zelfs Agatha Christie zou smullen van deze whodunnit.

 • Overboard!
 • inkle
 • € 5,99
 • Verkrijgbaar voor iPhone en iPad

Slopes

Apps_140

Of je nou van de zwarte piste racet of net in een beginnersklasje zit, Slopes is voor iedere wintersporter die zijn activiteit wil registreren. Deze app volgt de snelheid en afstand die je aflegt (met dank aan de gps in je iPhone of Apple Watch), waarna je allerlei statistieken over je skigedrag krijgt.

Doe je dit elk seizoen, dan wordt het steeds duidelijker hoeveel vooruitgang je boekt. Bovendien detecteert hij automatisch de locaties van liften en afdalingen en brengt hij je op de hoogte van de actuele omstandigheden in het skigebied. Al zin om je skipak van zolder te halen?

 • Slopes
 • Breakpoint Studio
 • Gratis
 • Verkrijgbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch

Rebel Girls

Apps_140

Rebel Girls staat vol inspirerende audioverhalen over vrouwen die een verschil hebben gemaakt. En dat in de breedste zin van het woord: ze komen uit alle hoeken van de wereld, hebben ieder hun eigen carrièrepad bewandeld en stammen uit verschillende culturen en tijdperken.

Elke vrouw die in Rebel Girls besproken wordt, heeft een eigen audiofragment. Hier word je in 10 tot 30 minuten bijgepraat over hun levensloop en daden. Zo inspireren ze (jong)volwassenen en kinderen, om ze te leren zo groots mogelijk te dromen. Dat is nog eens girl power.

 • Rebel Girls
 • Rebel Girls Inc.
 • Gratis
 • Verkrijgbaar voor iPhone en iPad

A Musical Story

Apps_140

A Musical Story is een rustgevende app over het leven van de jonge Gabriel. Hij is de gitarist van een fictieve rockband in de jaren 70 en reist samen met zijn bandleden naar een muziekfestival. Of eigenlijk: reisde, want de reis blijkt een flashback.

Het spel is verdeeld in twintig hoofdstukken die je steeds ontgrendelt door een elektronische lo-fi beat correct na te bootsen. Lukt dit, dan ga je door naar het volgende hoofdstuk en word je weer beloond met een nieuwe glimp van Gabriel’s verleden. En dat met geen enkel dialoog.

 • A Musical Story
 • Glee-Cheese Studio
 • € 4,99
 • Verkrijgbaar voor iPhone en iPad

Gibbon: Beyond the Trees

Apps_140

Leuk én leerzaam, dat is Gibbon: Beyond the Trees. In deze game treed je in de voetsporen van een roze ­mensaapje en ga je samen met je apenfamilie op avontuur door ­Zuidoost-Azië. Maar helaas niet om een tros bananen te zoeken: de natuurlijke habitat van de diersoort wordt bedreigd. Al klimmend, klauterend en slingerend ga je op weg naar vrijheid en leer je over de strijd die deze wezens moeten doorstaan, allemaal vanwege menselijk toedoen.

De gameplay staat in het teken van de ‘brachiatie’, oftewel de slingermethode van de gibbon. Hiervoor gebruik je de twee ‘schouderknoppen’; hoe beter je ze onder controle krijgt, hoe sneller je de eindbestemming haalt. Vooral indrukwekkend zijn de handgetekende landschappen die je onderweg tegenkomt. In het begin zijn dit vooral rustgevende jungles, maar later blijken ze overladen met bosbranden en graafmachines. Een stijlvol spel met een milieubewuste boodschap? Dat is nog eens verantwoord gamen.

Halide Mark II

Apps_140

Halide Mark II tilt het begrip ‘camera-app’ naar een hoger niveau. Kijk alleen al naar de intuïtieve interface, ontworpen door een Nederlander, die voor zowel beginners als doorgewinterde fotografen toegankelijk is. Je ziet direct de belangrijkste gegevens wanneer je een foto maakt en de app is zo gemaakt dat je hem bedient met één hand.

Bovendien doet hij qua functies niet onder voor de Camera-app. Zo is er ondersteuning voor (Pro)RAW-fotografie, maar ook voor Spectre. Hiermee kun je foto’s met lange sluitertijden schieten om ze bijzondere effecten te geven. Wie heeft er nou nog een los fototoestel nodig?

 • Halide Mark II
 • Lux Optics
 • Gratis te downloaden, gebruik kost € 1,04 per maand
 • Verkrijgbaar voor iPhone, iPad en Apple Watch

LEGO Star Wars: Castaways

Lang geleden in een sterrenstelsel ver, ver weg … lijd je aan ruimteschipbreuk en spoel je aan op een mysterieuze planeet in het Star Wars-universum. De rest van het verhaal ontvouwt zich vervolgens in acht hoofdstukken, volledig in de stijl van LEGO-blokjes. Zo is er altijd iets te doen: ontdek de omgeving, versla vijanden en race met ‘lightspeed’ tegen ervaren piloten. Dit kan met singleplayer, maar ook online in teamverband. En wie weet, misschien kom je onderweg een paar bekende gezichten (of helmen) tegen.

Odio

Apps_140

Heb je een hekel aan stilte? De ontwikkelaars achter het Nederlandse Odio blijkbaar wel. Deze app staat namelijk vol ‘soundscapes’: meeslepende audiofragmenten van natuurlijke geluiden – zoals van dieren, mensen en natuurgebieden – die Odio combineert met elektronische klanken. De fragmenten zijn gemaakt door producers uit Berlijn, Seoul en Eindhoven, en er komen (tegen betaling) maandelijks nieuwe geluiden bij. Doe je oortjes in, sluit je ogen, en speel een audiofragment af om jezelf even af te zonderen.

Het bijzondere aan Odio is dat er over de hele luisterervaring is nagedacht. Zo kun je de soundscapes zelf naar je hand zetten dankzij de intuïtieve interface. Bovendien is de app innovatief, met ruimtelijke audio en tracking van hoofdbewegingen. Zelfs je ogen hebben nog wat om naar te kijken met psychedelische animaties. Klinkt misschien zweverig, maar Odio is een feest voor je oren.

 • Odio
 • Volst
 • Gratis
 • Verkrijgbaar voor iPhone en iPad

MARVEL Future Revolution

Apps_140

Spider-Man, Iron Man, Black Widow – superhelden zijn niet meer weg te slaan van het witte doek. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat het de beurt was aan de gamewereld. Ziedaar, MARVEL Future Revolution.

In dit rollenspel zet je voet in het stripboekuniversum van Marvel en kruip je in de huid van je favoriete superheld om (hoe kan het ook anders) de wereld te redden. Of eigenlijk, werelden: door een catastrofale ramp staan verschillende planeten op het punt om met elkaar te botsen. Het is dus aan jou en je team van heldhaftige collega’s om hier een stokje voor te steken.

Dit is Marvels eerste role-playing game met een open wereld voor mobiele telefoons, waardoor het maar al te indrukwekkend is dat de graphics vergelijkbaar zijn met die van een console game. Het spel zit vol indrukwekkende cutscenes, details en een enorme wereld om te ontdekken. En dit werkt allemaal prima, want zelfs hevige actiescènes lopen vloeiend. Apple zegt het zelf: MARVEL Future Revolution lijkt rechtstreeks van Stark Industries te komen.