Terug naar Viewsonic X10-4K: luxe projector voor onderweg
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Viewsonic X10-4K: luxe projector voor onderweg

Door Sven Lamers19 april 2021 11:574 min. leestijd0

Met onze iPhone kunnen we altijd en overal tv kijken. Vanuit de keuken blijf je op de hoogte van het journaal, op de camping volg je in de tent die ene belangrijke sportwedstrijd en vanuit bed pik je nog een Netflix-aflevering mee. Maar laten we eerlijk zijn: met lamme armen turen naar een klein schermpje geeft een andere beleving dan onderuitgezakt kijken naar het brede beeld van je televisie. Met een draagbare beamer creëer je die beleving alsnog, waar je ook bent. Je tovert elke kamer (met stopcontact) om tot een bioscoop. Een van de beste op de markt is de ViewSonic X10-4K projector. Die ziet eruit als een traditionele projector, maar wel met een bijzonder chique afwerking en details. Zo is er een draaggreep met leer en een magnetisch klepje dat de hele reeks aansluitingen beschermt tegen stof. Het lijkt opvallend veel op de Smart Cover van de iPad.

ViewSonic X10-4K: Indrukwekkend 4K-beeld in HDR

Deze details zijn leuk, maar het belangrijkste is natuurlijk het beeld dat de Viewsonic X10-4K projecteert. De resolutie is – zoals de naam al aangeeft – 4K (3840×2160 pixels). Zijn beeld projecteert de ViewSonic tot een grootte van 120 inch (zo’n 3 meter) op de muur. Dankzij een short-throw-verhouding van 0,8 hoeft de ViewSonic daarbij niet eens ver verwijderd van de muur te staan en door de hoge 4K-resolutie zijn ook met het grootste beeld geen pixels te herkennen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vers uitgepakt staat de ViewSonic in de TV-modus. Die is vrij helder maar een beetje aan de koele kant. Met een paar kleine aanpassingen maak je het beeld echter snel wat warmer. Hiervoor zijn er drie gebruiksstanden. In de filmmodus ziet het beeld er bijvoorbeeld al veel natuurlijker uit, al gaat het altijd een klein beetje richting blauw.

De ViewSonic X10-4K speelt ook films in HDR 10 af; dat is ook het formaat dat Apple voor HDR-video’s gebruikt die je met de iPhone 12 Pro maakt. Ook leuk: de ViewSonic heeft automatische tone-mapping in de projector geïntegreerd, waardoor films nog beter uit de verf komen en gelijkmatig helder zijn. Een film als Avengers: Endgame is in HDR bijvoorbeeld bijzonder kleurrijk. En de kleuren zijn niet alleen helderder dan zonder HDR, ze zien er ook echt beter uit.

Goed geluid

In het beste geval zijn de in projectoren ingebouwde luidsprekers een noodoplossing voor het geval dat er geen geluidsinstallatie beschikbaar is. Er is tenminste geluid mee te horen, ook al stelt het niks voor. De makers van de ViewSonic X10-4K hebben het beter aanpakt. Dat is maar goed ook voor een projector die bedoeld is om mee te nemen. Zij hebben de specialisten van Harman Kardon gevraagd twee luidsprekers voor de X10-4K te ontwikkelen – en het resultaat mag er zijn: muziek en speelfilms klinken heel goed. Mannenstemmen zijn prachtig sonoor, vrouwenstemmen kristalhelder. Explosies kunnen echt druk ontwikkelen. Dit geluid overtreft met gemak de ene of de andere soundbar.

Connected

De ViewSonic X10-4K is overigens helemaal ‘connected’. Dat blijkt al uit het hoofdmenu, dat meer op een mediaspeler lijkt dan op een projector. ViewSonic gebruikt Android, dat niet alleen voor de mediaweergave zorgt, maar ook het downloaden van extra apps mogelijk maakt. Er is echter geen verbinding met de Play Store, maar met de alternatieve Aptoide Store. Deze heeft weliswaar een kariger app-aanbod, maar het voordeel is wel dat je sneller apps vindt die zinvol zijn voor de projector. Verder is de X10-4K is ook compatibel met Alexa van Amazon en Google Assistant, zodat je hem ook via spraak kunt besturen.

Conclusie

De Viewsonic X10-4K is momenteel een van de slimste beamers op de markt, met daarbij ook een enorm goede beeldkwaliteit beschikt. Montage en installatie zijn zo gepiept, de groothoeklens en de hoge lichtopbrengst zorgen voor perfecte beelden op korte afstand. Na kleine correcties, weet de ViewSonic X10-4K natuurlijke kleuren te creëren, en en kun je ook draadloos streamen vanuit je iPhone, iPad of Mac. Tot slot biedt de ViewSonic X10-4K een verrassend goed geluid, dat zelfs beter is dan sommige soundbars. Daar betaal je dan ook wel 1469 euro voor, maar dat is gezien het aantal functies een prima prijs.

Plus
  • Geweldig beeld
  • Geweldig geluid
  • Chique afwerking
Min
  • Beeld een klein beetje aan de koele kant
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar