Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

ViewSonic VP2768a-4K: pro scherm voor beginners

Auteur: Ward Edema
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De laatste jaren hebben beeldschermen grote sprongen gemaakt. In het hogere segment vind je tegenwoordig fantastische schermen met hoog dynamisch bereik, nauwkeurig gekalibreerde kleuren en waanzinnige resoluties, zoals Apple’s Pro Display XDR. Voor de creatieve professional is dit prachtig spul, maar voor de beginnende creatieveling liggen de prijzen van deze modellen wel érg hoog.

Goed gekalibreerde kleuren zijn voor creatief gebruik echter wel heel belangrijk, met name als je bezig bent met fotobewerking, filmbewerking of grafisch design. Je moet namelijk zeker weten dat wat jij op je scherm ziet, er op andere schermen of bij de drukker hetzelfde uitziet.De meeste schermen in het lagere tot middensegment bieden helaas niet die kleurenprecisie. ViewSonic komt nu echter met de VP2768a-4K, een betaalbaar 27-inch 4K-scherm mét professioneel gekalibreerde kleuren (en een onnodig ingewikkelde naam).

Goede kleuren en veelzijdig

Zowel de sRGB-kleurenstandaard voor fotografen als de Rec. 709-standaard voor videobewerkers zijn 100 procent afgedekt. Met een druk op de knop forceer je het scherm om één van deze kleurprofielen aan te houden. En in de fabriek worden de kleuren per scherm gekalibreerd, dus als je hem voor het eerst gebruikt is hij direct accuraat. Desgewenst gebruik je thuis eigen hardware voor de kalibratie.

Ook naast de kleuren is het een indrukwekkend scherm. Hij is mooi uniform belicht en heeft dus niet de ‘glow’ die je soms op dit soort IPS-schermen ziet, de kijkhoek is zeer goed en de 4K-resolutie is op dit formaat superscherp. Hij is verder heel handig in gebruik door de volledige verstelbaarheid en de usb-c-aansluiting, waar je je MacBook op kan aansluiten en tegelijkertijd mee kan opladen. Dit werkt tot maar liefst 90 W, dus ook een grotere MacBook Pro 16-inch laad je zonder problemen op.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het scherm dient ook als usb-hub met twee normale usb-poorten én een netwerkpoort. Vooral dat laatste is voor een monitor vrij uniek.

De ViewSonic VP2768a-4K is niet perfect

De VP2768a-4K heeft wel wat eigenaardigheden. Zo is het menu om het scherm te bedienen erg lastig in gebruik, met zes knopjes aan de achterkant die je niet kunt zien. Nu is dat bij veel schermen een probleem, maar er zijn merken die inmiddels overgestapt zijn op een véél handiger ‘joystickje’ voor de bediening, en ViewSonic zou die stap ook moeten maken. Vooral omdat het scherm uit de doos een rare ­‘sharpness’-instelling heeft, en je eerste ervaring dus bestaat uit gekluns met knopjes om het uit te zetten.

Gelukkig is er wel de app vDisplay Manager van ViewSonic beschikbaar waarmee je op je Mac de instellingen van het scherm (zoals kleur en automatische pivot) aanpast, zodat je de knopjes in het vervolg grotendeels kan ontwijken.

Monitor voor de creatieve gebruiker

Ook het ontwerp van het scherm kan beter. De randen zijn mooi dun, maar hij oogt een beetje gedateerd door het matzwarte plastic. Voor de voet is gekozen voor glanzend plastic, en dit trekt weer veel stof aan. Ook is de usb-hub onhandig aan de onderkant geplaatst, zodat je het scherm moet draaien en optillen om er iets op aan te sluiten. Voor usb-sticks en andere apparaten die je vaak loskoppelt is dit dus minder praktisch.

Al met al is de ViewSonic VP2768a-4K een betaalbare monitor voor de creatieve gebruiker die accurate kleuren en uniforme verlichting nodig heeft. Op praktisch gebied en qua design is er echter ruimte voor verbetering.

Pluspunten

  • Zeer goed IPS-paneel
  • Professioneel gekalibreerde kleuren
  • Usb-c-aansluiting mét 90 W-voeding
  • Volledig verstelbaar

Minpunten

  • Onhandige knopjes
  • Verdient geen schoonheidsprijs
  • Usb-hub moeilijk te bereiken.