Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Tile Sticker: nooit meer je spullen kwijt!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Tile Sticker


Lees verder na de advertentie

Het schijnt dat we per jaar tweeëneenhalve dag bezig zijn met het zoeken naar verloren voorwerpen. En zeg nu zelf, iedere seconde dat je bezig bent om iets te zoeken, is er één te veel. Leve dus de app Zoek mijn, waarmee al je Apple-apparaten eenvoudig zijn te lokaliseren. Of het knopje in het Bedieningspaneel van de Apple Watch, waarmee je je iPhone en geluid kunt laten afspelen zodat je hoort waar hij ligt. Maar wat moet je nu met je kostbare spullen waar geen Apple-logo op prijkt?

Deze review stond eerder in iCreate.

Tile Sticker

Dan komt Tile om de hoek kijken. Tile maakt bluetoothtrackers in allerlei soorten en maten, om al je rondslingerende spullen weer terug te vinden. Zo is er en Tile om aan je sleutelbos te hangen. Of een Tile die eruitziet als een creditcard en die zich dus enorm thuis voelt in je portemonnee. In deze review bespreken we de Tile Sticker. Die kun je overal op plakken. De binnenkant van je koffer, de halsband van je teerbeminde teckel, je dertiende fiets die hopelijk een keer niet gestolen wordt. Hij ziet eruit als een dikke muntdrop, met een knopje, is waterdicht en heeft een ingebouwde batterij die drie jaar meegaat – na die tijd kun je via het ReTile-programma nieuwe Tiles aanvragen met korting.

Zoek mijn


kooptip

Tile Sticker

De app van Tile doet denken aan Zoek Mijn. Maar in plaats van je Apple-spul, zie je op de landkaart de spullen die je hebt voorzien van een Tile. Voor de duidelijkheid kun je die spullen nog voorzien van een naam en een foto, wat extreem handig is als je verschillende Tiles gebruikt. Zie je op de kaart dat je Tile in de buurt is, dan kun je er een melodietje op laten afspelen. Dat hebben ze veel leuker gemaakt dan strikt noodzakelijk, want de deuntjes die de sticker produceert lijken zo uit een vrolijke game te komen. Het geluid is iets zachter dan dat van andere Tiles, maar nog hard genoeg om bijvoorbeeld een videovergadering van een huisgenoot compleet in de soep te laten lopen. De sticker heeft een bereik van 46 meter, maar dat blijkt in de praktijk wat optimistisch.

Tile Community

Wat nu als je zoekgeraakte spul buiten die actieradius ligt? Dan komt de Tile-community ongemerkt en anoniem in actie. De Tile-app zoekt altijd en overal naar Tiles, ook van anderen. De locatie van de desbetreffende Tile wordt dan bijgewerkt op het account van de eigenaar. Mocht bijvoorbeeld je fiets met daarop de sticker gestolen zijn, en iemand komt in de buurt, dan krijg jij een mail en een notificatie met daarin de plek waar de Tile bij benadering is. Zelfs in het dorp waar we onze Tile testen, blijken al 106 mensen de app te gebruiken dus de dekkingsgraad is vrij hoog.

Zoek je iPhone

Tile heeft ook een functie die we meer gebruiken dan vooraf gedacht: hij werkt ook de andere kant op. Je kunt er je iPhone mee traceren, een kwestie van een dubbeltik op het knopje van de sticker. Je Tile kan nog meer kunstjes, maar dan komen we zo langzamerhand bij een minpunt: Tile Premium. Voor extra functies betaal je ook extra. Denk aan notificaties op het moment dat je je spullen dreigt te vergeten of het bijhouden van de locatiegeschiedenis. Nu zijn we wel wat gewend qua abonnementen de laatste jaren, maar hier wordt werkelijk iedere gelegenheid aangegrepen om je attent te maken om het bestaan van Premium. Zelfs onder het kopje ‘Stel hier je vraag’ krijg je de suggestie om te vragen naar wat Premium inhoudt. Soms denk je: heb ik nou een ‘Tile’ aangeschaft of een ‘Lite’?

Apple AirTags

Gevaar ligt bovendien op de loer. Apple schijnt van plan te zijn om een eigen bluetooth tracker uit te brengen, de AirTag. Apple heeft middels de code van iOS de komst van de AirTags al per ongeluk bevestigd. Naar verluidt lijkt die qua functionaliteit behoorlijk veel op de Tile en werkt gewoon met de Zoek Mijn-app. Apple kennende gaan ze het nét iets anders en beter doen. Als de prijs dan ook nog eens meevalt, dan is het nog maar de vraag of Tile blijft plakken.

[product tile-sticker open]

Pluspunten

  • Stevige en onopvallende sticker
  • Vind al je spullen terug

Minpunten

  • Bereik iets te optimistisch voorgespiegeld
  • ga weg met je Premium-abo.