Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

TIC WB3: AirPlay-speaker voor je tuin

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Als je een AirPlay 2-speaker toevoegt aan de app Woning, dan kun je daarbij aangeven wat de locatie van je luidspreker is. De suggesties waaruit je kunt kiezen zijn slaapkamer, woonkamer, eetkamer, keuken, entree, garage, badkamer, gang, kelder en zolder. Heel het huis swingt mee, want heb je meerdere speakers, dan kun je ze synchroon met elkaar dezelfde muziek af laten spelen. Het hele huis dus – maar sinds de zomers zo eindeloos lang en warm zijn, leef je misschien een groot deel van het jaar buiten in je tuin. Kan die nou niet meedoen in het AirPlay 2-ensemble? Ja hoor, met de TIC WB3.

Robuust en weerbestendig

Natuurlijk zijn er genoeg draagbare speakertjes met AirPlay 2 die je zo je tuin in tilt, maar die zijn niet echt specifiek bedoeld voor het langdurige, ruige buitenleven. De TIC WB3 die sinds kort tussen de planten, bloemen en rotsen in mijn tuin woont, is dat wel én heeft dus AirPlay 2. Een eerste blik op de speaker leert dat hij er niet vandoor gaat met de schoonheidsprijs. Maar daarvoor koop je zo’n ding ook niet. Hij is robuust, gemaakt van weerbestendig materiaal en wordt geleverd met een soort tentharinkjes waarmee je hem aan de grond nagelt. Overigens verwacht ik dat de speaker ook zonder die verankering stevig op de grond blijft staan, want hij is behoorlijk zwaar. De kleur is wat wij thuis oneerbiedig boerengroen noemen. Daar kun je wat van vinden, maar daarmee staat hij mooi verdekt opgesteld tussen het groen in de tuin.

Installatie

Het aansluiten is in een vloek en een zucht gebeurd. Je draait twee kabels aan elkaar; kan niet verkeerd. Stekker in het stopcontact, de power-knop iets langer ingedrukt houden dan je verwacht, en hij staat aan. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de speaker op het wifi-­netwerk belandt waarop ook je iPhone zit. Negeer de meegeleverde handleiding: die stelt dat je de Müzo Pod-app moet downloaden en dat je daarin de naam van de speaker moet selecteren.

Een essentiële tussenstap die ze er niet bij vermelden, is dat je eerst op de wifi-knop op de afstandsbediening moet duwen. Daarna loopt het als een zonnetje. Aan de app heb je vervolgens bijzonder weinig, laat hem maar op je telefoon staan voor de benodigde firmware-updates. Je kunt hem in principe gebruiken om audio mee af te spelen, maar het is veel gemakkelijker om daarvoor gewoon de AirPlay-knop te gebruiken die je in alle audio-apps en het Bedieningspaneel tegenkomt. Luisteren via bluetooth is overigens ook een optie.

Geluidskwaliteit


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het geluid dat uit de speakers galmt is oké, maar ook niet echt heel speciaal. Voor mij persoonlijk hoeft dit type speakers ook geen topprestaties te leveren, de akoestiek in de gemiddelde tuin is natuurlijk ook beroerd. Het geluid is in ieder geval stevig genoeg zodat het buiten niet vervliegt en de speaker geeft rondom in alle richtingen geluid, zodat je hem overal hoort. Bij gesproken audio komt hij wat minder goed uit de verf, dan blijf je een lichte ruis horen. Maar goed, ik wil mijn buren niet vermoeien met mijn nogal specifieke podcast-­voorkeuren en houd het in de tuin toch liever bij een fijn achtergrondmuziekje.

Equalizer

Er valt overigens nog een beetje te sleutelen aan het geluid. Op de afstandsbediening vind je nog een EQ-knop met standen als Rock, Pop en Jazz – instellen doe je op gehoor, je ziet nergens wat de modus is. Je kunt tussen Volume, Treble en Bass wisselen door op de volumeknop op de speaker te duwen en dan de sterkte te bepalen.

De TIC is typisch zo’n apparaat dat je één keer instelt en dat vervolgens gewoon doet wat het moet doen. Zelfs in de streamende regen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Pluspunten

  • Ook buitenshuis genieten van muziek en het gemak van AirPlay 2

Minpunten

  • Design past minder goed in hippe tegeltuinen
  • Ruist een beetje bij spraak