Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Teufel Radio 3sixty review: klassieke radio in modern jasje

Auteur: iCreate
0 reacties
Teufel Radio 3sixty review


Lees verder na de advertentie

Radio luisteren is sinds de introductie van commerciële zenders begin jaren 90 weinig veranderd, maar de techniek erachter wel. Via de browser, een app, DAB+ of gewoon old school FM: tegenwoordig heb je een heel scala aan luistermogelijkheden. Dat hebben de Duitsers van Teufel goed begrepen nu ze met de Teufel Radio 3sixty een serieuze gooi doen naar het predicaat ‘moeder aller radio’s’.

Teufel Radio 3sixty review

Heeft de radio nog wel bestaansrecht als je in een handomdraai bij je eigen muziek in Apple Music, Spotify, YouTube of je podcasts kunt? Ja, zo blijkt uit cijfers: gemiddeld luistert de Nederlander nog bijna 2,5 uur per dag naar de radio, terwijl de totale dagelijkse audioconsumptie op ruim 3 uur ligt. Ook jongeren, een doorgaans moeilijk bereikbare groep, weten zenders als Radio 538 en Sky Radio nog steeds te vinden.

Ondanks de aanhoudende populariteit vraagt de klassieke radio anno 2018 om een moderne(re) benadering en daar speelt Teufel slim op in. De Radio 3sixty vervult namelijk een (latente) behoefte om met één apparaat naar alles te kunnen luisteren. Op deze klassieke radio in een modern jasje vinden we DAB+, internetradio, bluetooth, Spotify Connect, aux, wifi en uiteraard ook FM. Missen wij nog iets? Ja, AirPlay. Maar met al deze alternatieven nemen we dat voor lief. Aan mogelijkheden dus geen gebrek, al zul je in de praktijk slechts een fractie gebruiken.

Teufel Radio 3sixty

Telescoopantenne en draaiknoppen


kooptip

De 3sixty ziet er mede dankzij de telescoopantenne en draaiknoppen uit als een ‘echte’ radio. Het dimbare lcd-display is lekker groot, zodat je in één oogopslag ziet welk nummer wordt afgespeeld. Shazam wordt zo ook meteen overbodig. De bediening werkt vrij intuïtief, al zijn de lijsten van bijvoorbeeld internetradio dusdanig lang en uitgebreid dat scrollen met een draaiknop niet heel efficiënt werkt. Leuk extraatje is de usb-poort om apparaten op te laden. De wekfunctie en timer daarentegen lijken ons minder nuttig, want waarom zou je de 3sixty verstoppen in je slaapkamer?

Teufel claimt dat je met de 3sixty elke zender ter wereld kunt ontvangen. Dat lijkt ons wat overdreven omdat de lokale piratenzender van Fiji vast niet op internetradio uitzendt (negen andere zenders in Fiji overigens wel), maar het aanbod is zeker indrukwekkend te noemen. Van Bollywood Hindi Hits uit India tot Country Legends 101.7 FM uit Alabama: er gaat een muzikale wereld open.

DAB+, de digitale opvolger van FM, blijkt op onze zestiende verdieping enigszins moeizaam te ontvangen. Heel verrassend is dat echter niet, omdat Vodafone- en T-Mobile-klanten op deze hoogte ook nauwelijks bereik hebben. De telescoopantenne loste gelukkig alle ontvangstproblemen op. Geef je de voorkeur aan je eigen muziekbibliotheek, dan bieden Spotify Connect, UPnP/DLNA via wifi en bluetooth uitkomst. Laatstgenoemde werkt overigens via de aptX-codec, dat op papier betere geluidskwaliteit levert. Opvolger aptx HD wordt helaas niet ondersteund.

Teufel Radio 3sixty

Geluidskwaliteit

Dat we de 3sixty niet op onze slaapkamer willen verstoppen, komt niet zozeer door zijn uiterlijk, maar door de geluidskwaliteit. Voor deze prijs mag je wat verwachten en daarin worden we niet teleurgesteld: deze radio klinkt echt lekker. Twee naar boven gerichte speakers produceren een zeer vol, ruimtevullend en gebalanceerd geluid, dat volgens Teufel te danken is aan de zelf-ontwikkelde Dynamore-technologie. Hierbij worden identieke signalen in de stereokanalen zodanig aangepast dat het waargenomen stereobeeld veel breder klinkt.

De subwoofer is aan de onderkant geplaatst en levert een basgeluid dat je niet van dergelijke radio’s verwacht. We zouden met deze kleine zwarte doos zelfs een feestje durven geven, al begint op écht hoge volumes zijn formaat tegen te werken en raakt hij de balans kwijt. In alle andere gevallen klinkt de Teufel Radio 3sixty bijzonder goed, met heldere hoge tonen en een stevige, maar niet storende bas.

Gezien alle functionaliteiten vragen we ons af of je de Teufel de 3sixty – die op dit moment €259,99 kost – niet tekort doet door hem een radio te noemen, want het is veel meer dan dat. Tel daar de indrukwekkende geluidskwaliteit bij op en je hebt een apparaat dat in heel veel behoeftes voorziet. De vraag is alleen of iedereen dat snapt.

Pluspunten

  • Klinkt erg goed
  • Uitgebreide connectiviteit
  • Toegang tot muziek van over de hele wereld.

Minpunten

  • Voor alleen radiogebruik een dure aankoop.