Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sony WF-1000XM5 review: kleiner is beter

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Sony WF-1000XM5

De Sony WF-1000XM5 is op papier de grootste concurrent die de AirPods Pro ooit hebben gehad. Maakt Sony de verwachtingen in de praktijk waar? Je lees het in onze review!

Lees verder na de advertentie

Achter de feiten aan

Voor een bedrijf met zo’n lange geschiedenis in de wereld van audio, heeft Sony verrassend veel moeite om Apple bij te houden. De Walkman werd door de iPod al snel blasé, en Sony’s oortjes en koptelefoons halen bij lange na niet de populariteit van Apple’s kenmerkend witte AirPods: werp maar eens een blik op een gemiddelde straat in Nederland.

Uiteraard wil Sony daar een stokje voor steken. Met de WF-1000X-serie, die nu al zes jaar meegaat, zetten ze al tijden fijne premium draadloze oortjes met noise cancelling neer. Maar hoewel ze qua geluidskwaliteit de AirPods Pro telkens een stapje voor zijn, valt dat van het design niet te zeggen. Zelfs de vierde generatie, de WF-1000XM4, was qua ontwerp nog steeds veel dikker en zwaarder dan de oortjes van Apple. Verandering was dus nodig. En die is er nu.

Transformatie van formaat

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De Sony WF-1000XM5 pakt het designprobleem grondig aan. De nieuwe oortjes zijn maar liefst 25% kleiner en 20% lichter. Dat maakt echt het verschil tussen ‘oncomfortabel’ en ‘vergeten dat we ze dragen’, met name als de schuimen oordopjes zich na een paar dagen een beetje rond je oren hebben gevormd.


Links de XM4, rechts de XM5: Sony heeft aan WeightWatchers gedaan.

Bovendien is het oplaaddoosje door de kleinere oortjes ook wat afgevallen, waardoor hij gemakkelijker in je broekzak past. Deze case is ook een stuk degelijker afgewerkt dan bij de XM4. Weg zijn de meerdere soorten plastic en het beweeglijke scharnier, en in plaats daarvan voelt het als een solide blokje dat erg satisfying dichtklikt. Oh ja, en hij heeft usb-c voor het opladen, dus geen gedoe met kabeltjes zoeken. Met een beetje geluk volgen de AirPods Pro in het najaar dat voorbeeld.

Klinkt als een klok

Ook op het vlak van audio zijn de XM5 vernieuwd. De audiochip is verbeterd, en de fysieke drivers zijn groter geworden. Dit zou met name met de hoge tonen moeten helpen. Dit was ook nodig: in onze review van de XM4 viel op dat de lage- en middentonen beter uit de verf kwamen dan de hogere range.

Sony WF1000XM5

Tijd om ‘Private Investigations’ van de Dire Straits van stal te halen. De snerpende gitaar klinkt een stuk helderder dan bij de XM4, evenals de subtiele hi-hat en percussie op de achtergrond. Tegelijkertijd klinkt het niet vermoeiend, zelfs niet bij het snarengeweld in John Hiatt’s ‘Crossing Muddy Waters’. Het ruimtelijke karakter van het geluid helpt hierbij, waardoor je gemakkelijk alle instrumenten en stemmen uit elkaar houdt.

Midden- en lage tonen zijn overigens nog net zo excellent als bij de XM4. Drums krijgen de nodige lucht, stemmen klinken mooi vol, en de bas gaat verrassend diep. Het totaalplaatje is daardoor simpelweg indrukwekkend. Wel krijgt de bas niet dezelfde ruimte als bij een goede over-ear koptelefoon, maar dat is gezien het formaat en gesloten design van de XM5 begrijpelijk. Sony wint het dus niet van de fysica – maar wel van de AirPods Pro, die echt minder overtuigend klinken.

Stilte in de zaal

Sony heeft met de XM5 ook de ruisonderdrukking aangepakt, met betere onderdrukking van lage tonen. Dit is in de praktijk vrij subtiel. We hebben echter niks te klagen: zet je noise cancelling aan terwijl je naar je muziek luistert, dan moeten collega’s je al aantikken om je aandacht te krijgen, en valt het geluid van een bus of trein grotendeels weg. Daarmee is de noise cancelling op het hoogste niveau wat je in dit formaat gaat vinden – al kunnen we dat ook van de AirPods Pro zeggen. De schuimen dopjes van de Sony sluiten wel iets beter af, waardoor hoge tonen van buiten beter worden weggefilterd.

WF-1000XM5

Dan is er nog ‘de rest’. De basics: de oortjes gaan acht uur mee op een lading en zijn spatwaterdicht. De bediening gaat met touchpads aan de zijkant van de oortjes: dat werkt prima, maar nét niet even fijn als de steeltjes op de AirPods. De oortjes ondersteunen multipoint, dus als je muziek luistert op je Mac, switchen de oortjes vanzelf naar je iPhone als je gebeld wordt. En de bijbehorende Headphones-app heeft allerlei coole trucjes, zoals een automatisch gepersonaliseerde equalizer en adaptieve geluidsregeling om je noise cancelling vanzelf aan te passen als je bijvoorbeeld in de trein gaat zitten of thuiskomt.

Kleine verbeterpuntjes

Comfortabel, indrukwekkend geluid, goede noise cancelling, handige features: viermaal check. Toch zijn er nog wat (kleine) verbeterpuntjes. Zo is de verbinding doorgaans perfect – de muziek hapert eigenlijk nooit – tenzij je je tijdens spitsuur in de hal van Utrecht Centraal door de menigte wurmt. Daar hebben de meeste Bluetooth-apparaten moeite mee, maar de Sony raakt dan echt even de weg kwijt met flinke haperingen – iets waar zijn voorganger ook al last van had.

Ook zijn we niet helemaal overtuigd van het nieuwe glanzende uiterlijk van de XM5, met name bij het zwarte model. Zogenaamd ‘pianozwart’ is berucht om vingerafdrukken, en daar komen in dit geval nog oorafdrukken bij. Toch liever weer mat bij het volgende model, Sony.

Sony WF-1000XM5 review: conclusie

Het heeft even geduurd, maar Sony zet met de WF-1000XM5 eindelijk de concurrent neer voor de AirPods Pro die ze al jaren proberen te maken. Ze zijn klein en licht, klinken top, filteren je omgevingsgeluid erg goed weg en hebben alle functies die je van premium oortjes verwacht.

Sta je in de winkel voor de AirPods Pro en de XM5, dan sta je dus voor een lastige keuze. Om het gemakkelijker te maken: wil je Apple-extraatjes als ruimtelijke audio en automatisch switchen tussen al je Apple-apparaten? Dan zijn AirPods de enige keuze. Maar op vrijwel elk ander vlak is Sony’s alternatief nu nét een tandje beter.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pluspunten

  • Compact en comfortabel
  • Indrukwekkend geluid
  • Erg goede noise cancelling
  • Veel handige features

Minpunten

  • Glanzend design oogt sneller vies