Terug naar Sony WF-1000XM4 review: de meest luxe draadloze oortjes van Sony?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Sony WF-1000XM4 review: de meest luxe draadloze oortjes van Sony?

Door Ward Edema12 februari 2023 09:004 min. leestijd2

De concurrentie wil natuurlijk een graantje meepikken van het succes van de AirPods. Denk hierbij aan Samsung, die al jaren de Galaxy Buds maakt, en het nieuwe Nothing met z’n zeer hippe Ear (1). Maar geen concurrent is voor Apple zo gevaarlijk als Sony – want als er één bedrijf is met kennis van koptelefoons, dan is dit het wel. Zo blijkt ook uit deze Sony WF-1000XM4 review.

Bestel de Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4 review

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Op z’n Sony’s

Met de WF-1000-serie timmert Sony al een tijdje aan de weg als het gaat om volledig draadloze oortjes, en de nieuwe XM4 doet hier nog een schepje bovenop. De oortjes zijn een stuk minder groot dan hun voorgangers, waardoor ze er vrij subtiel uitzien. Het gewicht is nog wel iets hoger dan van de AirPods, en dat kun je bij lange luistersessies gaan merken aan je oren.

Er is overigens geen steeltje: de oortjes hebben een touch-sensor aan de zijkant. Daar kun je normaal gesproken op tikken voor afspelen/pauzeren, vorige/volgende en het wisselen tussen ruisonderdrukking en de transparantiemodus. Want ja, net als de AirPods Pro hebben de XM4’s deze mogelijkheid.

Daarin komt direct ook de expertise van Sony naar voren: het geluid wordt extreem goed weggefilterd. Vooral de middelhoge en hoge tonen verdwijnen zowat, nog meer dan bij de AirPods Pro 2. Daar helpen de schuimen oortipjes ook bij – die filteren uit zichzelf veel hoge tonen weg, doordat ze je oor beter afsluiten dan siliconen tipjes.

Wel nog een opmerking over die tipjes: zelfs de kleinste variant doet bij mij na een uur luisteren pijn doordat ze in het oor flink uitzetten. Ik had wat dat betreft graag siliconen varianten in de doos gezien als optie. Op het vlak van het wegfilteren van lage tonen zijn de AirPods Pro 2 overigens weer iets beter dan de XM4’s.

Als een klok

Als het gaat om geluidskwaliteit, zijn de XM4’s en AirPods Pro 2 anders, maar de een is niet echt beter dan de ander. Hou je van volle lage- en middentonen, dan zijn de XM4’s voor jou. Nummers met diepe elektrische triltonen, zoals Coldplay’s ‘Midnight’, klinken geweldig – maar niet overweldigend.

De bass is ook nog een beetje op te krikken via de Clear Bass-optie in Sony’s bijbehorende app, waarbij vertekening miniem blijft. Ook de middentonen klinken mooi vol en blazen de meeste andere draadloze oortjes omver, al is de ruimtelijkheid beperkt en nog steeds niet op het niveau van een goede gesloten koptelefoon.

Ook fijn: je kunt in de app helemaal je eigen equalizer instellen, die vervolgens áltijd wordt toegepast. Dat is een stuk handiger dan bij de AirPods. Die moet je per app equalizen – als de betreffende muziek-app dat überhaupt toelaat.

Wil je overigens meer sprankelende hoge tonen? Dan kun je beter voor de AirPods Pro 2 gaan. Die zijn in de hoge regionen net wat helderder dan de XM4’s, in de middentonen net zo goed, en leggen het alleen wat de lage tonen betreft af.

Om nog even terug te komen op de bijbehorende Sony Headphones-app: daarin zitten extreem veel slimme trucjes. Zo kan de ruisonderdrukking worden aangepast op je locatie, en zelfs op of je zit, staat of beweegt. Dit doet hij door je gedrag met de oortjes in de gaten te houden, en dit dan vervolgens zelf toe te passen.

Zet je bijvoorbeeld je oortjes doorgaans pas op noise-cancelling als je op je treinstation aankomt, dan kunnen de XM4’s dit leren en automatisch uitvoeren. Cool! Ook leuk is ‘spreek-om-te-chatten’, waarmee de transparantiemodus aan wordt gezet wanneer je begint met praten. Dat zou op de AirPods Pro best welkom zijn.

Sony WF-1000XM4 review: conclusie

De XM4’s zijn een waardige concurrent voor de AirPods Pro 2. Ze klinken top, filteren het omgevingsgeluid goed weg, en hebben leuke softwaretrucjes. Wel mogen ze nog wat comfortabeler worden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mario
Lezer
Mario

Ik heb ze geprobeerd als vervanger van mijn AirPods Pro.
Maar transparantie modus is slechter.
NC werkt beter op de sony’s en de bas is heftiger aanwezig bij de sony’s.
Maar lang kon ik ze inderdaad niet in hebben.
Een uurtje sporten en mijn oor ingang deed heel erg pijn.

Nu fijn mijn oude AirPods Pro weer in

Arne
Lezer
Arne

Heb deze nu al iets langer dan een jaar en in de eerste weken was er inderdaad wat pijn bij het lang dragen. Maar eens de dopjes na een tijdlang dragen hebben ze zich hebben aangepast aan de vorm van je oor voel je dat niet meer