Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Sony WF-1000XM4 review: de meest luxe draadloze oortjes van Sony?

Auteur: Ward Edema
2 reacties
Sony WF-1000XM4 review


Lees verder na de advertentie

De concurrentie wil natuurlijk een graantje meepikken van het succes van de AirPods. Denk hierbij aan Samsung, die al jaren de Galaxy Buds maakt, en het nieuwe Nothing met z’n zeer hippe Ear (1). Maar geen concurrent is voor Apple zo gevaarlijk als Sony – want als er één bedrijf is met kennis van koptelefoons, dan is dit het wel. Zo blijkt ook uit deze Sony WF-1000XM4 review.

Bestel de Sony WF-1000XM4

Op z’n Sony’s

Met de WF-1000-serie timmert Sony al een tijdje aan de weg als het gaat om volledig draadloze oortjes, en de nieuwe XM4 doet hier nog een schepje bovenop. De oortjes zijn een stuk minder groot dan hun voorgangers, waardoor ze er vrij subtiel uitzien. Het gewicht is nog wel iets hoger dan van de AirPods, en dat kun je bij lange luistersessies gaan merken aan je oren.

Er is overigens geen steeltje: de oortjes hebben een touch-sensor aan de zijkant. Daar kun je normaal gesproken op tikken voor afspelen/pauzeren, vorige/volgende en het wisselen tussen ruisonderdrukking en de transparantiemodus. Want ja, net als de AirPods Pro hebben de XM4’s deze mogelijkheid.

Daarin komt direct ook de expertise van Sony naar voren: het geluid wordt extreem goed weggefilterd. Vooral de middelhoge en hoge tonen verdwijnen zowat, nog meer dan bij de AirPods Pro 2. Daar helpen de schuimen oortipjes ook bij – die filteren uit zichzelf veel hoge tonen weg, doordat ze je oor beter afsluiten dan siliconen tipjes.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Wel nog een opmerking over die tipjes: zelfs de kleinste variant doet bij mij na een uur luisteren pijn doordat ze in het oor flink uitzetten. Ik had wat dat betreft graag siliconen varianten in de doos gezien als optie. Op het vlak van het wegfilteren van lage tonen zijn de AirPods Pro 2 overigens weer iets beter dan de XM4’s.

Als een klok

Als het gaat om geluidskwaliteit, zijn de XM4’s en AirPods Pro 2 anders, maar de een is niet echt beter dan de ander. Hou je van volle lage- en middentonen, dan zijn de XM4’s voor jou. Nummers met diepe elektrische triltonen, zoals Coldplay’s ‘Midnight’, klinken geweldig – maar niet overweldigend.

De bass is ook nog een beetje op te krikken via de Clear Bass-optie in Sony’s bijbehorende app, waarbij vertekening miniem blijft. Ook de middentonen klinken mooi vol en blazen de meeste andere draadloze oortjes omver, al is de ruimtelijkheid beperkt en nog steeds niet op het niveau van een goede gesloten koptelefoon.

Ook fijn: je kunt in de app helemaal je eigen equalizer instellen, die vervolgens áltijd wordt toegepast. Dat is een stuk handiger dan bij de AirPods. Die moet je per app equalizen – als de betreffende muziek-app dat überhaupt toelaat.

Wil je overigens meer sprankelende hoge tonen? Dan kun je beter voor de AirPods Pro 2 gaan. Die zijn in de hoge regionen net wat helderder dan de XM4’s, in de middentonen net zo goed, en leggen het alleen wat de lage tonen betreft af.

Om nog even terug te komen op de bijbehorende Sony Headphones-app: daarin zitten extreem veel slimme trucjes. Zo kan de ruisonderdrukking worden aangepast op je locatie, en zelfs op of je zit, staat of beweegt. Dit doet hij door je gedrag met de oortjes in de gaten te houden, en dit dan vervolgens zelf toe te passen.

Zet je bijvoorbeeld je oortjes doorgaans pas op noise-cancelling als je op je treinstation aankomt, dan kunnen de XM4’s dit leren en automatisch uitvoeren. Cool! Ook leuk is ‘spreek-om-te-chatten’, waarmee de transparantiemodus aan wordt gezet wanneer je begint met praten. Dat zou op de AirPods Pro best welkom zijn.

Sony WF-1000XM4 review: conclusie

De XM4’s zijn een waardige concurrent voor de AirPods Pro 2. Ze klinken top, filteren het omgevingsgeluid goed weg, en hebben leuke softwaretrucjes. Wel mogen ze nog wat comfortabeler worden.

Pluspunten

Minpunten