Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sonos Era 100 review: een verbeterde Sonos One

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
Sonos Era 100

De Sonos One is veruit de populairste speaker van Sonos, met dank aan zijn prijskaartje en krachtige geluid. Onlangs heeft hij echter een opvolger gekregen: de Sonos Era 100. Weet deze speaker de kwaliteit van zijn voorganger te overtreffen?

Lees verder na de advertentie

Sonos Era 100

Sonos Era 100

De Sonos Era 100 is de opvolger van de Sonos One en dat zie je ook wel. Hij is weliswaar iets hoger, maar de breedte en diepte zijn nagenoeg identiek, ook al heeft hij wat meer een ellipsvorm. Je kunt de Era 100 daardoor net zoals de One praktisch overal kwijt.

Toch heeft de Era 100 wat meer te bieden dan zijn voorganger. Om te beginnen is er geen Ethernet-poort meer aanwezig, maar zit er een usb-c-poort aan de achterkant. Met de afzonderlijk verkrijgbare adapters kun je die poort alsnog gebruiken voor ethernet (Sonos Combo Adapter: 45 euro) of je maakt er een aux-ingang van (Sonos Line-In Adapter: 25 euro). Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een platenspeler op de Sonos aan te sluiten. Nadeel is wel dat je hier extra geld voor moet neertellen.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ook de bovenkant heeft wat veranderingen ondergaan. Je vindt er nu touch-knoppen voor de bediening en een sleuf waar je doorheen kunt vegen om het volume aan te passen. Op de achterkant zit ook nog een fysieke schakelaar om de microfoons uit te schakelen, zodat je zeker weet dat ze helemaal uit staan.

Verder heeft de Era 100 in tegenstelling tot zijn voorganger twee tweeters, die moeten zorgen voor een betere stereobeleving doordat de ene naar links en de andere naar rechts is gericht. Daarbij zit er een midwoofer in die 25 procent groter is dan die van de Sonos One. En inderdaad, zeker gezien de geringe afmetingen is het geluid van de Sonos Era 100 groots en ruimtelijk, met verrassend veel lage tonen.

Het is ook mogelijk om twee exemplaren met elkaar te verbinden, voor een nog beter stereogeluid. Dat moeten dan wel twee dezelfde speakers zijn. Het is dus niet mogelijk om een Era 100 met een One te verbinden.

Sonos-app

rvw_sonos_148

Het installeren van de Sonos Era 100 gaat via de Sonos-app en dat werkt zoals altijd heel snel en eenvoudig. In de instellingen voeg je gemakkelijk muziekdiensten toe, waaronder Apple Music, Spotify en YouTube Music. Maar in de enorm lange lijst vind je bijvoorbeeld ook Storytel en Tidal. Voor veel mensen zal Sonos Radio ook een welkome toevoeging zijn. Verder kun je nog een spraakassistent toevoegen, zodat je de Sonos voortaan handsfree kunt bedienen.

Wil je bijvoorbeeld naar Spotify luisteren, dan kan dat via de Sonos-app. Maar je kunt ook gewoon de Spotify-app gebruiken en verbinding maken via AirPlay of Spotify Connect. Ook Bluetooth is mogelijk. Wat dat betreft is de Era 100 een stuk veelzijdiger dan de Sonos One.

Het oude bekende Trueplay is ook in de app te vinden. De Sonos past het geluid daarmee aan op de ruimte waarin hij zich bevindt. Je hebt de keuze uit ‘Snel tunen’ en ‘Geavanceerd tunen’. Snel tunen gaat met behulp van de ingebouwde microfoons van de Sonos zelf, bij Geavanceerd tunen gebruik je de microfoon van je iPhone of iPad, zoals je dat bij eerdere Sonos speakers ook deed.

Er zit ook een eenvoudige equalizer in de app, waarmee je de bas en de treble kunt verhogen of verlagen. Daaronder vind je een schakelaar voor Loudness, die standaard staat ingeschakeld. Het is afhankelijk van wat voor muziek je luistert (en van je smaak natuurlijk), maar wij vonden dat Loudness uitgeschakeld in de praktijk voor een meer evenwichtig geluid zorgde. Het is dus sowieso een goed idee om beide opties te proberen om te ontdekken wat voor jou het best werkt.

Geluidskwaliteit

Sonos Era 100

Maar waar het vooral om draait, is natuurlijk de geluidskwaliteit. Groots, ruimtelijk geluid met veel laag is eigenlijk precies wat we van tevoren verwachtten, maar in de praktijk voelde het toch verrassend. Vergeleken met de Sonos One is het geluid gewoon net iets grootser, net iets ruimtelijker en heeft het net iets meer bastonen.

Geheel in lijn hiermee is de Era 100 ook net iets duurder. Wat ons betreft is hij die meerprijs wel waard, te meer omdat de speaker een stuk flexibeler is qua afspeelmogelijkheden. De Sonos Era 100 maakt muziek luisteren net iets leuker dan het al is, en dat komt vooral doordat alles gewoon zo lekker klinkt.

Sonos Era 100 review: conclusie

De Sonos ERA 100 klinkt op alle fronten net wat beter dan zijn voorganger en heeft ook meer afspeelmogelijkheden. De usb-c-aansluiting is in principe een pluspunt, maar het is ook gelijk een minpunt dat er niet standaard een Sonos lijningangsadapter wordt meegeleverd. Dat doet echter niets af aan de geluidskwaliteit. Die is uitstekend voor de gemiddelde woonkamer, zeker nadat je Trueplay hebt ingesteld.

Pluspunten

  • Zonder meer prachtig geluid.
  • Stijlvol.
  • Geringe afmetingen.

Minpunten

  • Relatief hoge prijs.
  • Standaard geen Line-In Adapter meegeleverd.