Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review: Ulysses – professionele tekstverwerker voor de Mac

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Ulysses tekstverwerker


Lees verder na de advertentie

In maart lanceerde ontwikkelaar The Soulmen een compleet vernieuwde versie van zijn professionele tekstverwerker Ulysses, die meteen tot ‘keuze van de redactie’ in de Mac App Store werd uitgeroepen. Voor ons aanleiding om er eens aandacht aan te besteden.

Ulysses tekstverwerker

Geen gewone tekstverwerker

Ulysses is geen gewone tekstverwerker zoals Microsoft Word en dat wil het programma ook helemaal niet zijn. Volgens de ontwikkelaars leidt een te uitgebreid programma namelijk af van het belangrijkste: je tekst. Het programma is opgebouwd in het inmiddels vrij gebruikelijke drie-kolommen-systeem. Links in het venster zie je je bibliotheek met tekstmappen, de tweede kolom bevat je teksten en in de grootste, derde kolom bewerk je de geselecteerde tekst.

Dat gebeurt in de opmaaktaal Markdown: je ziet je woorden alleen als platte tekst en met speciale tekens zorg je ervoor dat je document er bij het exporteren uit komt te zien zoals jij dat wilt. Die tekens typ je in de tekst of je voegt ze toe via de opmaakknop. Het praktische hieraan is dat je je tekst kaal schrijft en vervolgens dankzij exportsjablonen de stijl geeft die je wilt, zonder dat je je hele tekst moet aanpassen.

Handige functies


kooptip

Daarnaast bevat Ulysses nog een aantal handige functies voor mensen die dagelijks met teksten te maken hebben. Zo kun je voor elke tekst onder meer schrijfdoelen instellen (bijvoorbeeld ‘ongeveer 1000 woorden schrijven’), notities aanmaken, bestanden eraan toevoegen of statistieken ervan bekijken. Het is geen app voor iedereen (ook mede door de hoge prijs), maar veelschrijvers zullen er blij mee zijn.

Prijs: € 44,99 – Download in de Mac App Store

Pluspunten

  • Logisch design
  • Handige speciale functies
  • Flexibel

Minpunten

  • Relatief duur
  • Je moet wennen aan de opmaaktaal