Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews Apple Car

Review: Mini Clubman met Mini Connected

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Mini Clubman


Lees verder na de advertentie

Je van A naar B brengen is niet meer genoeg. Een beetje auto houdt je in verbinding met de wereld en communiceert met je via een app. Om te kijken hoe het is gesteld met de connectiviteit van moderne auto’s reden we een week met een Mini Clubman met het Mini Connected-pakket.

Mini is al een tijdje niet zo mini meer

De huidige Clubman is de tweede generatie van de nieuwe Mini Clubman, maar nog altijd zijn de overeenkomsten met het origineel opvallend. De Clubman rijdt snaarstrak en lekker sportief, net zoals de oude deed, maar voldoet aan alle moderne eisen. De Clubman combineert de fun en de looks van de New Mini met het gemak van extra ruimte en twee extra deuren.

Ook de binnenkant van de Mini is een combinatie van retro en hypermodern. De vele knopjes geven je haast het idee dat je piloot bent – zeker de knoppen aan het dak. Het dashboard wordt gedomineerd door cirkels: achter het stuur vind je de ronde snelheids- en toerentalmeters, veruit het opvallendst is het grote ronde display in het midden van het dashboard. Dit enorme display is de schakel tussen de technische mogelijkheden van de Mini en de digitale wereld. Op dit grote scherm vind je namelijk alle informatie die er beschikbaar is en op dat moment relevant is: de beelden van de achteruitrijcamera’s of automatische fileparkeerder zodra je die modi instelt, de route-informatie, de radio en zelfs een uitgebreide handleiding van de hele auto.

Bluetooth-koppeling

Het in-board systeem biedt van zichzelf al een breed scala aan functionaliteit, maar je smartphone speelt hierin ook een prominente rol. Koppel je namelijk je iPhone eenmalig met het systeem, dan scheppen de twee een hechte band. Zodra je de motor start, koppelen de twee en al voordat je de auto in de goede versnelling hebt gezet, galmt de laatst afgespeelde muziek van je iPhone weer over de speakers van je Mini. Dankzij bluetooth heb je ook toegang tot de kalender en contactpersonen van je iPhone. Heb je een afspraak in je agenda staan met daarbij een locatie, of wil je naar een contactpersoon toe, dan schakel je met een paar klikken de navigatie in. Uiteraard kun je ook iedereen uit je adressenboek bellen – en dat alles met je iPhone nog in je broekzak. Maar er is meer.

Journey Mate


kooptip

De ware connectiviteit van de Mini manifesteert zich in het Mini Connected-pakket. Dit pakket werkt met een tweetal apps van Mini: Mini Journey Mate en Mini Connected. Om deze apps te gebruiken, moet je de iPhone bekabeld verbinden met de Mini (via een kabeltje of een speciale adapter) en een van de apps opstarten. De apps werken niet draadloos, omdat gegevens als het brandstofpeil niet via bluetooth overgedragen kunnen worden. Op het dashboardsysteem schakel je Mini Connected in, waarna de extra opties op het ronde display verschijnen.

Mini Connected

De eerste app heet Journey Mate. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt deze app als reisgezel. Je stippelt thuis alvast je route uit, voert desgewenst gebeurtenissen in (je moet bijvoorbeeld nog iets halen of wilt onderweg nog wat mensen bellen) en zodra je instapt en de app koppelt, vertelt die waar de files staan, denkt hij voor je aan de gebeurtenissen, helpt hij bij het zoeken van een gunstige parkeerplek of een tankstation en onthoudt hij uiteindelijk waar je je auto hebt geparkeerd.

Mini Connected

De tweede app, Mini Connected, is een stuk uitgebreider. Zodra je de iPhone hebt verbonden en de app gestart, worden er in de auto een aantal extra apps gestart. De meeste bieden tijdens het rijden leuke informatie: de G-Force meter bijvoorbeeld, toont je precies hoeveel g-krachten je te verduren krijgt in de auto. Dat klinkt als iets voor een race-auto, maar aangezien de Mini zich graag laat vergelijken met een kart (en ook zo rijdt), wordt sportief rijden wel aangemoedigd. Er zit niet voor niets een sport-stand op de auto … Op de meter zie je dat je bij het accelereren in je stoel wordt gedrukt, bij het remmen naar voren wordt getrokken en in de bochten naar buiten wordt geduwd. Daarnaast kun je op het display de waarden van je sport-instrumenten zien, zoals vermogen, toerental en koppel. Heb je een hoge waarde ‘gescoord’, dan blijft die even hangen zodat je kunt ‘nagenieten’. Hadden we al gezegd dat sportief rijden wordt gestimuleerd?

Niet alleen gimmicks

Naast deze gimmicks biedt Connected ook praktische functies. Online search bijvoorbeeld, laat je op internet zoeken naar relevante locaties om naartoe te navigeren. Je krijgt geen webinterface te zien, maar kunt Points of Interest zoeken op het internet. Nou biedt het standaard navigatiesysteem ook wel Points of Interest, maar zoek je specifiek naar een Italiaans of Chinees restaurant of een bepaalde winkel, dan kan dit via Online Search. Je gebruikt het internet van je iPhone, maar hoeft die dus niet aan te raken. Een andere nuttige mogelijkheid van Connected is het koppelen van muziekdiensten, zoals Spotify, TuneIn Radio en Deezer.

De leukste functie van Mini Connected: Streetwise

Iedere autorijder kent het dilemma: je rijdt regelmatig van dezelfde A naar dezelfde B, maar vraagt je al jaren af welke route nou eigenlijk het best is. Streetwise levert je het antwoord op dit aloude vraagstuk. Het voorwerk doe jij: je start de Connected-app elke keer als je in de Mini stapt en Streetwise analyseert al je ritten. Het is vervolgens aan jou om de verschillende routeopties allemaal een keer te rijden, daarna komt Streetwise aan zet.

In de app op je iPhone kun je per rit de gegevens terugkijken. Je ziet de gereden afstand, reistijd, gemiddeld verbruik en snelheid en de stilstandtijd. In een grafiek zie je de snelheden en het verbruik gedurende het hele traject en dit kun je op de kaart ook nog eens nauwkeurig terugkijken. Dat is op zich al hartstikke leuk, maar het wordt pas echt handig als je de verschillende route-opties hebt gereden. Streetwise legt de varianten naast elkaar en kan je vervolgens precies vertellen welke route het snelst en kortst is, waar je de hoogste gemiddelde snelheid hebt en het meeste verbruikt. Zo weet je éíndelijk of je beter linksom of rechtsom kunt rijden.

Conclusie

Het Mini Connected-pakket geeft een duidelijk beeld van de toekomst van auto’s. Het draait niet meer zozeer om toerentallen en pk’s, maar om de slimme functies van auto’s. Met persoonlijke reisbegeleiding, slim gebruikmaken van je smartphone en zeer nauwkeurige analyses van je rijgedrag en routes, wordt de auto veel persoonlijker. Toch laat het Mini Connected-pakket ook zien dat er nog wel een aantal stappen te zetten zijn. Zo voelt het toch wat ouderwets dat je je iPhone nog met een kabeltje moet verbinden en een bepaalde app moet starten om de functies te benutten, terwijl de bluetooth-koppeling in een paar seconden is gepiept. Tevens biedt Mini twee verschillende apps die je niet tegelijk kunt gebruiken, dat is ook niet handig. Wat dat betreft voelt CarPlay gemakkelijker en intuïtiever aan: je hoeft geen bekabelde verbinding meer te maken en kunt alle apps gebruiken zoals ze ook op je iPhone verschijnen.

De grootste meerwaarde die Connected biedt, zit hem in het uitlezen van de data van je auto. Het is erg handig dat je te allen tijde op je iPhone kunt inzien hoeveel brandstof er nog in je auto zit, hoeveel kilometer hij daar nog mee kan rijden en waar je hem ook alweer had geparkeerd, maar het allerleukste is het inzien van je ritgegevens en de analyses daarvan. Door al deze mogelijkheden zorgt Mini ervoor dat je meer connectiviteit hebt met je auto. Je bent namelijk ook nog met je wagen bezig als je er niet in zit. En dat is precies de beleving die autofabrikanten zoeken.

De Mini Clubman met het Mini Connected pakket is er vanaf € 26.375.

Pluspunten

  • Uitlezen ritgegevens
  • routes vergelijken
  • auto terugvinden
  • benzinepeil checken

Minpunten

  • Twee aparte apps
  • bekabelde verbinding nodig