Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews Boeken

Review: De wording van Steve Jobs

Auteur: Terry Stooker
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Nog even en er zijn meer Steve Jobs-biografieën verkrijgbaar dan Apple-producten van zijn hand. Steve Jobs is natuurlijk Apple: de bekende mede-oprichter die werd verstoten, maar die later bijna eigenhandig het bedrijf weer van de afgrond redde.

De wording van Steve Jobs

Verliefd op Steve Jobs

Er is veel geschreven over de man, over de legende, en binnenkort verschijnt er zelfs een film. Maar volgens Brent Schlender en Rick Tetzelli vertellen die bio’s allesbehalve de waarheid. Jobs wordt door veel mensen – waaronder Walter Isaacson, schrijver van de officiële biografie waar Steve zelf toestemming voor gaf – namelijk afgeschilderd als een egoïstische tiran. Dat beeld willen de twee schrijvers rechtzetten met De wording van Steve Jobs.

En dat doel spat er de eerste paar honderd pagina’s vanaf. Als gefrustreerde zeikerds staan ze te vaak en te uitgebreid stil bij de onwaarheden die andere biografen hebben verkondigd. Ze ontkennen niet dat Steve een verschrikkelijke vent kon zijn, maar ze proberen alle nare karaktertrekjes goed te praten en te verheerlijken. Op zo’n manier dat het op een gegeven moment lijkt alsof ze werkelijk verliefd waren op Steve.

De wording van Steve Jobs: gaandeweg steeds beter


kooptip

Weet je je echter door die eerste 150 pagina’s heen te slaan, dan ontvouwt zich het levensverhaal van Steve zoals we het nog nooit gelezen hebben. Veel is uiteraard bekend – zijn ontslag bij Apple, het falen van NeXT, het succes van Pixar – maar door de vele getuigenverklaringen van naasten die eerder nog niet aan het woord zijn geweest, krijg je een breed en uitgediept beeld van die hippie in zijn zwarte coltrui.

Slordige vertaling

Helaas laat de Nederlandse versie te wensen over en lijkt de vertaling een overhaaste klus te zijn geweest. Spelfouten komen veelvuldig voor, net als ontbrekende woorden en kromme zinnen. Lees je hier gemakkelijk overheen, dan ontdek je waarom onder andere Tim Cook dit boek tot de ware biografie heeft uitgeroepen. De beste biografie? Misschien niet, maar wel de meest uitgediepte en complete analyse van Steve Jobs.

Prijs: € 19,99 | ISBN: 9789401604345

Deze review stond in iCreate 71. Benieuwd naar andere Apple-reviews in het blad? Bestel het magazine in de webshop.

Pluspunten

  • Veel verdieping in de persoon
  • eerder ongehoorde inside information

Minpunten

  • Taalfouten
  • het begin lijkt meer op een liefdesverklaring richting Steve