Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews iPad

PenMat review: de perfecte screenprotector voor de iPad?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
PenMat review

Heb je liever een glanzend scherm voor video’s op de iPad, maar een mat scherm voor notities en tekenen? Kiezen hoeft niet, want er zijn accessoires die beide mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan de PenMat, maar of dit accessoire de moeite waard is, lees je in deze review.

Bekijk de PenMat bij Bol.com

PenMat review

De iPad is een ontzettend veelzijdig ­apparaat. Vol plezier kijken we films en series, lezen we boeken, maken we notities, tekenen we kunstwerken, schieten we foto’s, en nog veel meer. Meestal is het Retina-scherm van de iPad daar perfect voor: kleuren komen perfect uit de verf en alles is haarscherp. Zeker bij het kijken van video’s of bewerken van foto’s komt dat glanzende scherm goed van pas.

In andere situaties is het scherm juist storend. Maak je notities met de Apple Pencil, dan zit je toch op glas te schrijven, met weinig frictie. Teken je in Procreate, dan vind je de vetvlekken van je vingers wellicht storend. En in direct zonlicht hoef je echt niet te denken aan het lezen van een boek.

Tot nog toe was het altijd kiezen wat je wilde. Zat je meer in Team foto en video, dan liet je het scherm voor wat het is. Zat je meer in Team lezen en tekenen, dan plakte je een matte screenprotector op je scherm. Maar dat plakken vereist veel aandacht en moeite, en bovendien is je scherm voor altijd voorzien van die extra laag. Haal je hem eraf, dan mag die linea recta in de prullenbak.

Maar nu met de PenMat van het Groningse PenTips kun je gewoon altijd kiezen! De PenMat is beschikbaar voor zo’n beetje alle iPads, zoals de iPad 6 (2018), iPad mini 6 (2021) of iPad Pro 12,9-inch (2022).

Screenprotector, maar magnetisch

Op het eerste gezicht lijkt de PenMat gewoon een screenprotector zoals alle andere, ware het niet dat er links en rechts zwarte strips op zitten. Die strips zijn dan ook meteen de reden dat de PenMat geen ‘plakkende’ zijde heeft. Plaats je hem op het scherm van je iPad, dan plakt hij vast met magneten – helemaal zonder bubbels.

De magneten zijn perfect uitgelijnd zodat de screenprotector bijna niet scheef kan zitten. En zit je er toch met een halve graad naast, dan haal je hem eraf en plaats je hem opnieuw. Vuiltje eronder? Tweede poging. Vetvlek aan de binnenkant van de PenMat? Schoonmaken, tweede poging.

Film kijken? Zonder. Notities maken? Met. Tekst typen? Zonder. Boek lezen in de zon? Met. En zo kies je voor elke activiteit met je iPad of je hem mét of zonder PenMat wilt gebruiken. Je krijgt er zelfs een envelopje bij waar je de PenMat in kunt opbergen als je hem niet gebruikt.

Tekenen en notities maken

De PenMat ­excelleert op het gebied van tekenen en notities maken. Net als met de Paperlike voelt dat veel natuurlijker aan. Maar de PenMat is veel kras­bestendiger. Waar we met de Paperlike na een paar weken behoorlijke krassen op de folie hadden, blijft de PenMat helemaal krasvrij. Het valt nog te bezien of de punt van de Apple Pencil er sneller mee gaat slijten, maar vooralsnog merken we daar niets van.

Alleen wat de anti-­reflecterende eigenschappen van de PenMat betreft, hebben we wat vraagtekens. In volle zon buiten heb je nauwelijks last van reflecties, maar met direct kunstlicht binnen juist wat meer dan normaal. Maar goed, schuif dan die lamp even opzij of – juist – haal de PenMat van het scherm.

Conclusie

Wat ons betreft, is de PenMat de perfecte iPad-screenprotector. Hij is flexibel in gebruik, maakt tekenen en noteren aangenamer en is bovendien duurzamer dan andere screenprotectors.

Pluspunten

  • Flexibel
  • Papierachtige textuur
  • Mat scherm

Minpunten

  • Reflecteert gek onder direct kunstlicht