Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

pCloud review: is dit de juiste cloudopslag voor jou?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
pCloud app iOS


Lees verder na de advertentie

Steeds meer usb-stickjes en harde schijven liggen stof te happen in rommelige keukenlades, want tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor opslag in de cloud. Logisch ook, want zo’n cloud hoef je niet mee te slepen in je tas, is vanaf zo’n beetje ieder apparaat toegankelijk en kan niet kapot gaan. Een clouddienst waar je misschien nog niet van gehoord hebt, is pCloud. En dat terwijl de dienst al bijna tien jaar bestaat en ruim 14 miljoen gebruikers heeft.

First things first: wat kost dat?

Wil je pCloud uitproberen, dan kun je er gratis mee van start. Je kunt tot 10 GB cloudopslag gratis krijgen. Een deel daarvan is gratis, maar je kunt ook nog enkele GB’s ontgrendelen door taakjes te volbrengen.

Mobiele app gedownload? 1 GB erbij. App op je Mac gezet? Alsjeblieft, 1 GB cadeau. Vrienden uitgenodigd? Je raadt het al. Het is ook een grappige manier om de diverse onderdelen van pCloud te ontdekken (hoewel de vele bijbehorende mailtjes achterwege mogen blijven).

Speciaal voor iCreate-lezers is er een actie waarbij je de eerste drie maanden 500 GB kunt uitproberen voor maar € 4,99. Ben je enthousiast, dan kun je een premium abonnement overwegen, of zelfs levenslange cloudopslag voor een vast bedrag. Maar wat is pCloud en wat kun je ermee?

Privacy hoog in het vaandel


kooptip

Dropbox, Google Drive en natuurlijk iCloud kent iedereen en ook pCloud past in dit straatje. Ze bestaan al een tijdje, en zijn sinds kort ook actief in Nederland. Het bedrijf is gevestigd in Zwitserland en volgt de Zwitserse regelgeving. Die staat bekend als bijzonder streng wanneer het gaat om de bescherming van persoonsgegevens.

pCloud voldoet volledig aan de GDPR-wet. Die regelt zeer strikt hoe bedrijven je persoonsgegevens verzamelen, beheren en opslaan. De GDPR bepaalt onder meer ook dat je altijd al je gegevens moet kunnen inzien, en dat je het recht hebt om vergeten te worden.

Je data worden opgeslagen op servers in de VS of Europa (je mag kiezen waar), maar voor beide datacenters geldt de Zwitserse regelgeving. De Amerikaanse Cloud-act – waarbij tech-bedrijven desgevraagd gebruikersgegevens moeten verstrekken aan de overheid – is niet van toepassing op pCloud. Daarmee onderscheidt het zich van overige cloud-aanbieders.

Je bestanden altijd overal

pCloud leeft op zo’n beetje ieder platform. Je kunt je pCloud sowieso benaderen vanuit de browser. Maar er zijn ook toegewijde apps voor macOS, iOS, Android, Linux en Windows. Er is ook een extensie voor diverse browsers waaronder Chrome en Firefox, voor het snel uploaden van zaken die je online tegenkomt.

pCloud Drive op Mac

De app voor pCloud op de Mac heet pCloud Drive; er is een versie voor zowel Intel- als M1-Macs. Hij nestelt zich in Finder alsof het een externe schijf is en werkt daar als een doorsnee Finder-map. Je kunt er dus gewoon bestanden en documenten in gooien, en dat kost dan niks van je eigen opslag. Het synchroniseren van je pCloud met andere devices gaat razendsnel

Er is ook een pCloud-app voor je iPhone en iPad, zodat je bestanden ook onderweg altijd binnen handbereik zijn. De app is rechttoe-rechtaan, en dat is helemaal prima – meer hoeft hij ook niet te kunnen.

Ben je geen fan van de (Engelstalige) app? Dan is het goed om te weten dat je pCloud zich indien gewenst ook nestelt in de app Bestanden. Om hem zichtbaar te maken tik je in die app op ‘Blader’, daarna op de drie puntjes en ‘Wijzig’ – dan kun je de schakelaar op groen zetten.

pCloud: extra mogelijkheden

Misschien wil je pCloud gebruiken om wat documenten en fotootjes op te slaan op een centrale plek, en dan weet je met bovenstaande al genoeg. De basis van pCloud is goed op orde, maar het is ook zo’n beetje de basis van iedere cloud-dienst anno 2022. Waarom dan pCloud?

Een clouddienst moet zich tegenwoordig onderscheiden door extra mogelijkheden, en pCloud heeft er daar meer van dan we hier kunnen bespreken – het is misschien zelfs iets te overweldigend. We lichten daarom onze favoriete pCloud-functies uit:

  • Automatisch foto’s back-uppen. Foto’s zijn waarschijnlijk je kostbaarste bezit. Met pCloud op de iPhone maak je een reservekopie van je fotobibliotheek. Nieuwe foto’s worden desgewenst automatisch toegevoegd.
  • Terugspoelen. pCloud heeft een Rewind-functie: hiermee kun je ’terugspoelen’ naar je pCloud van een tijdje terug. Zo kun je bijvoorbeeld bestanden en mappen herstellen als daar onbedoeld iets in veranderd is. Bij de gratis versie kun je zo tot twee weken terugspoelen.
  • Back-up je back-ups. Met pCloud maak je back-ups van andere clouddiensten én social media. Maak bijvoorbeeld reservekopietjes van Dropbox, Google Foto’s of je Facebook-account. Ook van belangrijke folders op je Mac kun je heel eenvoudig een back-up maken.
  • Samenwerken. pCloud laat je samenwerken op diverse manieren. Je kunt bijvoorbeeld grote bestanden delen via een linkje, ook met mensen zonder pCloud. Wil je met een compleet team samenwerken in een pCloud-map? Ook dat kan. Hierbij stel je ook diverse machtigen in, bijvoorbeeld lezen of bewerken. Je kunt ook statistieken van je gedeelde bestanden bekijken.

pCloud review conclusie

pCloud biedt alles wat een clouddienst anno nu moet hebben, en meer. Of je nu incidenteel wat wilt opslaan of pCloud (semi-)professioneel inzet: pCloud is een prima alternatief voor de bekende namen. Soms is het met al zijn meer geavanceerde mogelijkheden juist een beetje overdonderend, maar je hoeft natuurlijk niet alle opties te gebruiken.

Fijn is dat je je pCloud op diverse manieren kunt benaderen, dankzij goede apps voor alle platforms en een web-app. Jammer dat de apps nog niet in het Nederlands zijn en dat het Nederlands op de website soms wat krom is.

Qua prijs is pCloud ook interessant, met name omdat je dus levenslang opslag kunt kopen voor een vast bedrag. Ook zijn er mogelijkheden voor een gezinsplan. Liever eerst proberen?

Probeer pCloud 3 maanden voor € 4,99 (500 GB)

 

Pluspunten

  • Zeer geavanceerde functies
  • Interessante prijs
  • Privacy-vriendelijk

Minpunten

  • Nog niet helemaal in het Nederlands
  • Als beginner verdwaal je in de hoeveelheid opties