Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Air 2022 getest: de 7 belangrijkste vragen beantwoord

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air 2022 getest

De MacBook Air 2022 brengt de grootste veranderingen tot nu toe voor de lichtste laptop van Apple, en wij hebben hem getest. Hoe snel is de nieuwe M2-chip? Wat merk je van het grotere scherm? Moet je de overstap maken? Wij beantwoorden de 7 belangrijkste vragen.

1. MacBook Air 2022 getest: wat is er verbeterd?

Ten opzichte van de MacBook Air 2020 is het nieuwe model op bijna ieder vlak verbeterd. Het design is dunner en lichter, het scherm is groter en feller, de nieuwe Apple M2-chip is een stuk sneller en ook de webcam en speakers hebben een upgrade gekregen. Kort samengevat is het antwoord dus ‘alles’.

2. Hoe snel is de M2-chip?

De meeste geïnteresseerden voor de MacBook Air zitten waarschijnlijk nog op een model met een Intel-chip. Voor hen is de sprong gigantisch: door de M2 is de nieuwe Air zo’n 4x sneller dan het laatste model met een Intel-chip.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dat merk je aan alles: ontwaken uit de slaapstand gaat altijd zonder vertraging, het openen van apps is razendsnel, en ook zwaardere applicaties kan de MacBook Air gewoon aan. En dat allemaal zonder de beruchte ventilator die bij Intel-modellen zo storend kon zijn: hij is dus muisstil.

Ben je al een M1-chip gewend, dan is het verschil minder groot. De M2 is zo’n 18% sneller, maar bij de meeste toepassingen merken we dat verschil niet echt. Het is dus maar net wat je gewend bent.

3. Wat merk je van het grotere scherm?

MacBook Air 2022 scherm

De MacBook Air 2022 heeft een nieuw 13,6-inch scherm. Er is dus 0,3 inch bijgekomen ten opzichte van het vorige model, en die extra pixels zitten allemaal in de hoogte, grotendeels naast de nieuwe inkeping voor de webcam.

Daarmee zit de onderkant van de menubalk nu ongeveer op het punt waar op het vorige model je scherm eindigde. Dat verschil is vrij klein. Wel echt merkbaar is de betere kleurenweergave, en de 100 nits fellere helderheid. Dat laatste met name, want daardoor konden we de Air ook met gemak in de tuin gebruiken.

4. En wat merk je van de andere nieuwe functies?

Een prettige toevoeging is de verbeterde webcam. Die neemt weliswaar een hapje uit je scherm, maar je krijgt er goede prestaties bij weinig licht en véél minder korreligheid voor terug. De nieuwe speakers maken een minder grote stap: ze klinken iets voller, maar komen niet in de buurt van de speakers in de MacBook Pro 2021.

Ook leuk: MagSafe is terug, de magnetische oplaadpoort van Apple. En dat gaat net zo gemakkelijk als voorheen. Hij plopt eruit als je over de kabel struikelt, en hij heeft een klein lampje om aan te geven of je MacBook volledig is opgeladen. Dat hebben we toch wel gemist.

5. Hoe zit het nou met die SSD?

MacBook Air MagSafe

Op het internet is er heel wat rumoer over de SSD van de MacBook Air. Het instapmodel van de nieuwe MacBook Air heeft nu één opslagchip van 256 GB. Voorheen waren dit er twee van 128 GB. Die nieuwe enkele chip is gemiddeld 40% trager: een fors verschil dus.

Toch is er goed nieuws: we merken de tragere SSD bij alledaags gebruik niet, en voor de meeste gebruikers zal dit dan ook geen probleem vormen. Wil je toch snellere opslag, dan kun je voor een model met 512 GB of meer gaan: die hebben namelijk allemaal wél een dubbele opslagchip.

6. … en met de hitte?

De M2-chip is dusdanig snel dat veel online reviewers geneigd zijn om alles uit de chip te knijpen. Daarbij lopen ze tegen een probleem op: de chip wordt flink heet, en neemt dan qua snelheid af.

Echt relevant is dit wat ons betreft niet, gezien de meeste Air-gebruikers hun laptop met name voor alledaags gebruik kopen, en uit onze eerste tests wordt de processor dan verre van heet. Ook als je af en toe een zwaardere taak hebt, dan kan de M2 dit gemakkelijk aan. Alleen voor gebruikers die regelmatig zware taken hebben, adviseren om de Air te laten liggen en voor een MacBook Pro te gaan – die heeft namelijk wél een ventilator.

7. Moet je de overstap maken?

MacBook Air M2

Dan de belangrijkste vraag: moet je de nieuwe MacBook Air 2022 kopen? Dat ligt volledig aan wat voor MacBook (of andere laptop) je nu gebruikt. Wij zetten wat scenario’s op een rij:

➤ Ik heb een MacBook met Intel-chip
Zit je nog op een oude MacBook met een Intel-chip, dan is dit een goed moment om over te stappen. De stap in snelheid is waanzinnig, en de belangrijkste kritiekpunten van de M1-uitvoering – de slechte webcam en het gedateerde design – zijn nu verholpen.

➤ Ik heb een MacBook Air of MacBook Pro met M1-chip
Heb je al een MacBook met een M1-chip, dan voegt een overstap wat ons betreft weinig toe. De M2-chip is niet significant sneller dan zijn voorganger, waardoor je met name betaalt voor de overige verbeteringen van de Air. En zijn die € 1519 of meer waard? Nee.

➤ Ik heb nog geen MacBook
Zit je nog in Windows-land, en wil je éindelijk de stap maken naar een MacBook? Dan is de nieuwe MacBook Air een geweldige eerste Mac. Je krijgt de nieuwste chip, een fris design, en simpelweg een erg degelijke en prettige laptop die weer een stuk meer future proof is dan het vorige model.

➤ Ik heb een MacBook Pro met Intel-chip
Kom je van een MacBook Pro met Intel-processor, dan is het van belang om te kijken naar wat voor taken je ermee uitvoert. Doe je bijvoorbeeld aan 4K-videobewerking, muziekbewerking in Logic, of fotobewerking, dan is de M2-chip in de nieuwe MacBook Air krachtig genoeg om dit werk op zich te nemen. Vraag je nog meer van je MacBook Pro, en heb je nu bijvoorbeeld een model met een quad core i7 of i9? Dan is de Air niet de laptop voor jou. De M2-chip in de Air is snel, maar wordt wel beperkt door het ontbreken van een ventilator. De M1 Pro- en M1 Max-chips in de MacBook Pro (14- en 16-inch) zijn 44% sneller en worden véél beter gekoeld, en zijn daarmee geschikter voor het échte zware werk.

MacBook Air 2022 kopen

De nieuwe MacBook Air 2022 is beschikbaar vanaf € 1519. Daarvoor krijg je 256 GB opslag, 8 GB werkgeheugen en een M2-chip met een 8-core gpu. De MacBook Air is te koop bij Apple, en bij Apple-resellers zoals Amac, Coolblue en Bol.com.

Heb je zelf nog prangende vragen over de nieuwe MacBook Air 2022? Stel ze in de reacties hieronder!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de MacBook Air 2022? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!