Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Mac Studio review: ultra-utilitaire Mac

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac Studio Review

De Mac Studio is een nieuw hoogtepunt voor Apple’s desktops. Maar is het nieuwe model ook iets voor jou? Je leest het in onze Mac Studio review.

Mac Studio review

We gaan er geen doekjes om winden: de desktop-computers die Apple het afgelopen decennium heeft uitgebracht, zijn op zijn minst teleurstellend te noemen. Designs bleven te lang hetzelfde, de ventilatoren begonnen door hete Intel-chips steeds meer als straaljagers te klinken, en reparaties en upgrades werden nagenoeg onmogelijk gemaakt zonder dat Apple hiervoor een goede reden had – naast financieel gewin. De Mac Pro kreeg een betere behandeling, met in 2019 de terugkeer van een traditionele toren waar je zelf in kunt prikken wat je wilt. Maar met een startprijs van 6499 euro is de Mac Pro alleen behapbaar voor gevestigde professionals, en moesten anderen het dus doen met gebrekkige iMacs en Mac mini’s.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De overstap van Intel naar Apple’s eigen processors en het vertrek van designer Jony Ive keren nu in rap tempo het tij voor de desktops van Apple. De nieuwe 24-inch iMac maakt ieder interieur vrolijker, en presteert tegelijkertijd waanzinnig door de M1-chip. De Mac mini heeft een nieuw leven gekregen als een betaalbare instap-Mac die nu wél snel is. En nu komt er een totaal nieuwe desktop bij: de Mac Studio. Dit nieuwe kastje moet het gat tussen de Mac mini en de Mac Pro vullen als ultieme computer voor ‘in de studio’: denk daarbij aan beginnende professio­nals, zzp’ers, en kleine bedrijven als doelgroep. Maar slaagt hij daarin?

Maximaal M1

Ten eerste: de Mac Studio laat het principe van een gesloten doos niet los. Geheugen toevoegen? Dat kan niet. Opslag uitbreiden? Niet mogelijk. Dat is zuur, maar in tegenstelling tot Macs met een Intel-chip heeft de Mac Studio een goede reden voor deze beperkingen. De Apple-processors in de Mac Studio – de M1 Max van de MacBook Pro en de gloednieuwe M1 Ultra – hebben volledig geïntegreerd geheugen en opslag. Hierdoor zijn deze onderdelen niet te vervangen, maar wel een stuk sneller dan bij computers met traditionele processors.

Mac Studio recensie

Het resultaat hiervan is duidelijk merkbaar, zelfs bij iets simpels als het openen van een programma. Klik je op een app, of wat dat betreft twintig apps tegelijk, dan hoef je nooit te wachten. Maar dat was eigenlijk ook al het geval bij andere Macs met een M1-chip. Waar de Mac Studio zich in onderscheidt, is de M1 Ultra. Deze nieuwe chip bestaat in feite uit twee M1 Max-chips die met een speciale connector aan elkaar verbonden zijn, waardoor ze functioneren als één chip.

Het resultaat is op papier redelijk krankzinnig, met maar liefst 16 performance-cores en tot 64 grafische cores. Ter vergelijking: de normale M1 blijft steken op 4 performance-cores en 8 grafische cores. Ook heeft de M1 Ultra maximaal 128 gigabyte centraal geheugen. Dat is een stuk minder dan het maximum van 1536 gigabyte van de Mac Pro, maar in tegenstelling tot bij de Mac Pro wordt dit geheugen ook gebruikt voor grafische toepassingen – en dan is 128 gigabyte opeens érg veel. Naast veel cores en geheugen heeft de M1 Ultra een viervoudige Media Engine voor het encoderen en decoderen van video’s, en Apple’s Neural Engine voor machine learning-taken. Kortom: het is de snelste Mac ooit, en zelfs de veel duurdere Mac Pro kan hem niet bijbenen.

In de praktijk

Maar goed, specificaties zijn één ding, en werkelijk gebruik wat anders. Wat merk je in de praktijk van de M1 Ultra? Dat ligt voornamelijk aan de apps die je gebruikt. Is de app geoptimaliseerd voor Apple-processors, dan voelt niks als een uitdaging voor de Ultra. Final Cut hapert simpelweg niet en Logic Pro kan een belachelijk aantal audiosporen en kanalen tegelijk aan. Ook zijn 3D-apps op de Ultra een stuk soepeler, omdat ze meer kracht en videogeheugen tot hun beschikking hebben dan ooit tevoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Cinema 4D en Blender, die allebei geoptimaliseerd zijn voor Apple-chips. En bij onze test met het openen van alle apps tegelijk – 39 in ons geval, inclusief apps als Final Cut en Logic Pro – is de Mac Studio in acht seconden klaar. Zelfs de tech-demo’s van de Unreal Engine 5 – de nieuwste graphics-engine van het moment – zijn geen probleem voor de Mac Studio.

Mac Studio apps

De prestaties worden minder extreem zodra je apps draait die voor Intel zijn geschreven – die draait de Mac Studio via een vertaallaag genaamd Rosetta 2. Dit werkt goed, maar de snelheid neemt bij deze apps wel dusdanig af dat de M1 Ultra niet meer met kop en schouders boven Intel-chips van de Mac Pro uitsteekt. Er zijn helaas nog veel apps die via Rosetta 2 moeten draaien, waaronder populaire programma’s als Maya, Pro Tools, AutoCAD en sommige functies van Photoshop, waardoor de M1 Ultra vaak beperkt wordt in zijn kunnen. Dit is vooral te danken aan trage ontwikkelaars, maar gezien de M1 al anderhalf jaar bestaat, geeft het bepaalde twijfels over of ieder programma uiteindelijk wel een Apple Silicon-versie zal krijgen. Voor nu is dat geen dealbreaker, maar het kan een probleem worden als Apple ooit Rosetta 2 uit macOS sloopt – en die kans is vrij groot als we naar het verleden van de Mac kijken.

Functie boven vorm

De behuizing van de Mac Studio is compacter dan je zou verwachten voor een ‘superkrachtcentrale’, zoals Apple hem zelf zo mooi noemt. Hij is even diep en breed als een Mac mini, en ongeveer 2,5 keer zo hoog. Daarmee past hij nog steeds gemakkelijk op je bureau, of zelfs onder je monitor. Je krijgt dus de prestaties van een ouderwetse toren, maar dan zonder de toren. En zonder het geluid van een toren, want onze Mac Studio met een M1 Ultra is zelfs tijdens de zwaarste tests fluisterstil. Dit is met name te danken aan de interne indeling van de Mac, die voor twee derde bestaat uit koperen radiatoren en ventilatoren: de koeling is bijna overdreven voor de 215 watt die de M1 Ultra in het meest extreme geval verbruikt.

Mac Studio design

Verder is het verhaal van het design bijna gelijk aan de nieuwe MacBook Pro: niet moeders mooiste, maar wel functioneel. De Mac Studio heeft als eerste Mac sinds 2012 aansluitingen aan de voorkant: tweemaal usb-c (of Thunderbolt 4 bij de M1 Ultra) en een SD-kaartlezer. Dat verdient niet de schoonheidsprijs – sterker nog, dit is waarschijnlijk de lelijkste Mac sinds de jaren negentig – maar een pro-desktop hoeft ook niet heel mooi te zijn. Aan de achterkant vind je een indrukwekkende hoeveelheid poorten, die bovendien erg snel zijn: vier keer Thunderbolt 4, eenmaal 10 gigabit-ethernet, twee normale usb-poorten, HDMI 2.0 en een mini-jack-aansluiting. Je hoeft in ieder geval niet in de weer met dongels en adapters. 

Zowel intern als extern heeft de Mac Studio dus vooral een functioneel ontwerp, en voor een computer voor professioneel gebruik is dit niet meer dan logisch. Want natuurlijk vergt een krachtige processor goede koeling, en uiteraard willen professionals zo veel mogelijk supersnelle aansluitingen: het ligt allemaal zo voor de hand, maar Apple leek het de afgelopen jaren toch vergeten te zijn. Daardoor kunnen we dit ontwerp nu des te meer waarderen. Functie boven vorm lijkt het nieuwe motto van Apple te worden, en dat pakt voor de Mac Studio simpelweg waanzinnig goed uit.

De Mac Studio is te koop via de (online) Apple Store en webwinkels als Amac en Coolblue.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Pluspunten

  • Ultieme snelheid
  • Veel aansluitingen
  • Stille behuizing
  • Neemt weinig ruimte in beslag

Minpunten

  • Nog niet alle software is geoptimaliseerd
  • Geen upgrades mogelijk